Overslaan en naar de inhoud gaan

Dordrecht onderzoekt alarmknoppen voor politici

Gemeente Dordrecht wil maatregelen nemen om agressie tegen politici tegen te gaan. Er wordt daarom onderzocht of er alarmknoppen in het…

Gemeente Dordrecht wil maatregelen nemen om agressie tegen politici tegen te gaan. Er wordt daarom onderzocht of er alarmknoppen in het politieke centrum van de gemeente kunnen komen.

Protestactie schoonmakers

Het presidium van Dordrecht heeft het protocol ‘Agressie tegen politieke ambtsdragers gemeente Dordrecht’ opgesteld en aangeboden aan de gemeenteraad. In het voorstel staat ook een onderzoek naar mogelijkheden voor een alarmknop. De aanleiding voor het Agressieprotocol is volgens De Telegraaf een protestactie van een aantal schoonmakers en FNV die enkele maanden geleden het stadhuis binnendrongen. De menigte drong ook enkele fractiekamers in. De politie moest destijds ter plaatse komen om de protesterende mensen te verwijderen.

Protocol bij geweld

In het protocol is onder meer een ‘basisafspraak’ beschreven waarbij politici en bestuurders grensoverschrijdend gedrag vanwege hun functie altijd intern moeten melden. In het protocol staan alle stappen waaronder meldingen, communicatie en nazorg zorgvuldig uitgeschreven. 'Uitgangspunt is dat de gemeente Dordrecht grensoverschrijdend en ontoelaatbaar gedrag ook tegen haar politieke ambtsdragers onder geen beding accepteert en dat dit gedrag altijd een vervolg krijgt', zo valt te lezen in het protocol.
 

Meldpunt en alarmnummers
Raadsleden, wethouders en burgemeesters die met agressie of geweld te maken hebben kunnen sinds maart gebruik maken van het alarmnummer van het Instituut voor Psychotrauma (IVP). Dag en nacht is het nummer 0418-683444 bereikbaar. Er wordt gespecialiseerde psychosociale ondersteuning gegeven bij ingrijpende incidenten. De Nederlandse vereniging voor Raadsleden maakt zich al maanden sterk voor nazorg en een meldpunt.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Frits

Wij als bewoners van Dordrecht willen ook graag een persoonlijk alarm voor het geval de sociale wijkteams te ver gaan in hun gedrag.
Wij tellen ook mee en waarderen het als er ook voor ons respect is.Een beetje afstand houden is wel zo netjes.
Door het bezitten en inzien van privegegevens is hun gedrag erg veranderd tegenover ons ze zijn bazig en gemeen en de meesten vragen helemaal niet om hun hulp of mening ze komen uit zichzelf naar ons toe.Politici en wijkteams worden altijd maar beschermd terwijl het zelf van die beledigende schatjes zijn.Waarom reageren mensen en kwetsbaren ad rem kijk eens naar de oorzaak zodat er meer begrip,respect en harmonie ontstaat.Politici hebben een hele andere beschermende positie en dat beseffen ze maar al te goed.Het duurt nog eeuwen voor er een balans en een goed met elkaar omgaan is in de decentralisatie.

Op 4 juni 2016, 17:55
Schapekop

"Ieder incident moet verplicht gemeld worden". Dordrecht slaat hierin helemaal door. Laten raadsleden en ambtenaren toch zelf beslissen of zij van een incident melding maken. Burgemeester Brok is typisch zo'n law-and-order bestuurder, die geen enkele compassie kent. Hij heeft al diverse horecabedrijven laten sluiten, meestal om een bagatel.

Op 4 juni 2016, 18:35
veestapel

Je kunt demonstranten ook hun zin geven als ze te ver gaan, de franse slag zeg maar, mag je opvolger het uitzoeken.

Op 4 juni 2016, 19:01
Jeannette

@Open ramen, je kunt ook afvragen wanneer eens geluisterd gaat worden naar de burgers. Er wordt zoveel door de strotten geduwd, er wordt zoveel geld onzinnig besteed en goede zaken afgebroken dat ook Nederlanders het weleens spuugzat worden. Demonstreren (zonder geweld en het aanrichten van ravage uiteraard) is de enige mogelijkheid om duidelijk te maken dat er grenzen zijn en dat je het niet eens bent met het gevoerde (afbraak)beleid. In dit stuk lees ik niets over geweld, alleen dat mensen hun onvrede aan iedereen (dus ook de raad) wil laten zien.

Op 6 juni 2016, 08:41
Paul Vreeke

"Gemeente Dordrecht wil maatregelen nemen om agressie tegen politici tegen te gaan. Er wordt daarom onderzocht of er alarmknoppen in het politieke centrum van de gemeente kunnen komen." Deze twee openingszinnen spreken elkaar tegen. Er kan volgens mij veel beter onderzocht worden wat de aanleiding was om ten einde raad het gemeentehuis te bezetten. De uitslag van dat onderzoek kan er toe leiden dat agressie tegen politici wordt voorkomen.

Op 6 juni 2016, 21:11

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in