Overslaan en naar de inhoud gaan

Besturen met de filosofie van Steve Jobs

Column Maurice Kohlen Finalist van de BB Serious Game Top InfluencersDigitaal besturen brengt burgers en politiek dichterbij, de…

Deze revolutie van de Informatietechnologie maakt provinciaal en gemeentegrens denken volledig overbodig. Niet een denkbeeldige lijn tussen twee besturen maar een functionele deling van taken binnen logische regio’s en koppeling van bestanden binnen die regio’s leidt tot een enorme efficiency winst die uiteindelijk leidt tot een compacte overheid.

Hef provincies op, laat gemeenten in logische gebieden fuseren en investeer in informatie- en communicatietechnologie. Het publieke domein wordt niet alleen efficiënter maar ook nog eens professioneel. Compact en betrokken, goed gastheerschap en gebruiksgemak voor burgers en bedrijven door opschaling en technologie.

Daar waar tijdens het industriële tijdperk kleinschaligheid en fysiek contact prioriteit hadden leidt de technologische revolutie tot een nieuw paradigma waarbij contact niet meer wordt uitgelegd als elkaar fysiek ontmoeten maar als persoonlijk contact in een virtuele wereld. De transparantie, het gemak en de kwaliteit van dienstverlening komen voorop te staan waardoor de dienstverlening kwalitatief sprongen vooruit zal maken.

De ICT van de overheid, die momenteel in veel gemeenten nog net niet instort (hoeveel gemeenten werken nu nog steeds met Windows XP, office 2000 of 2003 en een serverpark dat de huidige eisen niet of nauwelijks meer aankan?) kan worden uitbesteed en vastgelegd in servicecontracten. De overheid ontwerpt Apps om de producten voor burgers en bedrijven de juiste look en feel mee te geven waardoor er een drempelloze digitale overheid ontstaat die in direct contact staat met de maatschappij. Digitaal besturen is de oplossing voor de publieke zaak van de toekomst.

Maurice Kohlen
 



*Lees ook columns van andere BB Top Influencer-finalisten>>
*Al LinkedIn-lid? Zoek de finalisten op in de BB Linkedin-groep of in één van de subgroepen:

 

 Arbeidsmarkt & Carrière  
 Digitaal Besturen 

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

 Financiën 

 Openbare Orde en Veiligheid 

 Ruimte en Milieu 

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

 Sociaal

Reacties: 48

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Walter Adang

Het idee spreekt me wel aan, alleen voorzie ik een grote diversiteit en ben je als burger afhankelijk van de vooruitstrevendheid van de medewerkers op de belangrijke functies. Je zou bijna naar een gemeente willen verhuizen vanwege de betere virtuele dienstvernening

Op 16 december 2011, 01:24
Francis Willemsen

Dat lijkt me een goed idee. Samen werken, professionaliseren en vooral delen. Wel stroomlijnen Zodat er niet te grote verschillen tussen de regio's gaan ontstaan.

Op 19 december 2011, 17:51
Roger Schmitz

Inspelen op de nieuwe en ter beschikking staande ict technieken zal zowel de medewerkers bij de gemeenten als de burgers ondersteunen in het verkrijgen van informatie als het versnellen van processen. Optimalisatie maakt iedereen gelukkiger, zeker als daardoor ook effctief kosten gedrukt kunnen worden.

Op 19 december 2011, 19:46
Theo Schroijen

Steve Jobs maakte van Apple een sexy merk.
Het lijkt me een mission impossible om dat te bereiken met Heerlen of Kerkrade. Om van de naam van mijn woonplaats, Simpelveld, maar te zwijgen ...

Op 19 december 2011, 20:35
Christa Hartman

Drempelloze overgang van de maatschappij naar de burger via het ICT-netwerk. Met de vergrijzing voor de deur zal er meer aandacht besteed moeten worden aan de toepasbaarheid en toetsing naar de oudere werknemer en burger die er tenslotte ook mee moet leren werken, daar hangt een prijskaartje aan vooral in deze tijd. Er zal ook veel meer aandacht moeten besteed worden aan de beveiliging van transparante producten. Dus werk aan de winkel

Op 19 december 2011, 20:50
John Pelz

Mooi idee, opschalen en binnen de overheid meer eenduidige regelgeving (geen uitzonderingen op de wet en regelgeving per gemeente) waardoor processen meer generiek ingericht kunnen worden. Makkelijker voor de medewerkers en overzichtelijker voor de burgers en dan ook nog eens goedkoper omdat aanpassing van systemen per gemeente niet meer nodig is op den duur.

Op 20 december 2011, 08:47
John

Zeer goed idee, ik hoop dat het gaat lukken
Veel succes ermee.
Fijne feestdagen en een gezond, gelukkig en succesvol 2012

Op 20 december 2011, 08:53
Karin

Zeker een mooi voornemen voor 2012.
Roept wel een vraag bij me op: dit soort ombuigingen vergen gigantische investeringen. Sterker nog: het is niet eens zeker dat het op termijn goedkoper is (zelfs niet bij samenwerking). Er moet enorm geinvesteerd worden in hard- soft- èn humanware. Hoe staat dit in verhouding in het licht van de bezuinigingen die over ons worden uitgestort?

Op 20 december 2011, 09:17
Ron. Goessens

Met minder mensen, meer bereiken. Maw slimmer werken. ICT is daar een belangrijk onderwerp van. Echter menselijk contact, verbale en met name non-verbale communicatie ook. Maatwerk dus.
Maurice, mijn complimenten.
fijne feestdagen

Op 20 december 2011, 09:19
Louise de vries

als dat zou lukken zou erg mooi zijn en gemakkelijker

Op 20 december 2011, 09:22
joep van wijk

maatwerk is bijna overal het toverwoord... maar je moet wel inderdaad met een visie beginnen. Dus :"Compact en betrokken, goed gastheerschap en gebruiksgemak voor burgers en bedrijven door opschaling en technologie" is geen keuze maar een logische stap.

Op 20 december 2011, 09:52
Marc Charlier

Als wat meer mensen op de manier van Maurice zouden denken en werken zou het nieuwe werken ECHT handjes en voetjes krijgen!

Op 20 december 2011, 10:20
W. Ickenroth

Dit is wel een heel erg systeemgericht uitgangspunt. Naar mijn mening is digitaal besturen een modern hulpmiddel om de apps gericht burger te bereiken.
Ook de 'oude' kanalen moeten blijven bestaan omdat nog steeds een grote groep mensen geen gebruik maakt van de digitale hulpmiddelen.

Op 20 december 2011, 10:21
Sylvia Kohlen

Ik geloof er wel in dat een compacte en betrokken overheid die goed gastheerschap hoog in haar vaandel heeft staan, de kloof tussen burgers en politiek kan beslechten. Ik denk dat digitaal besturen, naast een goed vorm en inhoud gegeven persoonlijk contact, daarbij een effectief middel kan zijn. Net als dat er goed nagedacht moet worden over hoe de overheid via het persoonlijk contact haar samenleving kan bereiken, is het een must dat zij ook via digitaal besturen haar weg zoekt naar de online communities, die sterk in opmars zijn.

Op 20 december 2011, 12:22
Susanne C

Door slim gebruik van technologie met minder mensen meer mogeliijk maken, daar kunnen we alleen maar voorstander van zijn!
Goede tekst, duidelijk verhaal.

Op 20 december 2011, 13:18
Patrick Köhlen (geen familie!)

100% mee eens. Overheid wordt wakker!
'Köhlen for President!' of minister van Virtuele Zaken :)

Op 20 december 2011, 14:30
M.Bisselink

eindelijk wordt er iemand wakker, hoera!!!!
helemaal mee eens , en laten we eerlijk zijn het zou onderhand ook eens tijd worden. duidelijk verhaal compliment.

Op 20 december 2011, 15:36
Jurgen Grobbée

Heldere en duidelijke uiteenzetting van een nieuwe manier van denken. Beschouw digitalisering van besturen niet als belemmering, maar als kans!

Op 20 december 2011, 16:44
Leon Horbach

Zelf komende vanuit het bedrijfsleven en nu werkende voor de overheid, kan ik alleen maar zeggen...complimenten voor het begrijpelijke en logische verhaal. Zou toch voor iedereen helder moeten klinken?

Op 20 december 2011, 18:02
Richard Hijlkema

Om gemeente-overstijgend processen samen te kunnen smelten, is één ICT-platform vereist. Alleen al daarom is het verstandig om te (blijven) investeren in ICT. De geschetste toekomst in het artikel, heeft in mijn ogen een hoog realiteitsgehalte.

Op 20 december 2011, 18:36
Robert Cozijnsen

Goed artikel, dit zou direct geimplementeerd moeten worden. Super efficient en scheelt een hoop ergernis.

Op 20 december 2011, 20:51
Koos lefeber

Helder verhaal en laten we er iets concreets meedoen

Op 20 december 2011, 22:06
Thei Dirven

Inderdaad slecht digitalisering grenzen voor burgers in samenhang met overheid. het voorkomt ook onnodige wrijving en ergernis.

Op 20 december 2011, 22:14
Nico Aarts

Goed artikel, dat binnen onze gemeente aandacht moet krijgen

Op 21 december 2011, 07:42
Rob Conemans

Goede basisuitgang om een proces in te zetten.

Op 21 december 2011, 08:15
Robert Honings

Een prima idee, waar zeker over verder gefilosofeerd moet worden. Een perspectief voor de toekomst.

Op 21 december 2011, 08:27
Wim Klinkers

Helder artikel dat aanzet tot het nadenken over de nabije toekomst. Nu moet worden geacteerd......

Op 21 december 2011, 08:58
Robert Kirsch

Zo zou het moeten zijn. Alleen zullen gemeenten zelden de intentie hebben om te gaan samenwerken/ fuseren. Wel zie je dat gemeenten/provincies steeds meer digitaal gaan.

Op 21 december 2011, 09:42
Roel Pisters

Goed en duidelijk artikel. 'Bring your own device' en 'Mobile Device Management' zijn termen die hiermee gemoeid gaan. Een werkwijze welke de toekomst heeft; laagdrempelig en korte lijn.

Op 21 december 2011, 09:51
Luud Schoonen

Heer Kohlen zou wel eens heel erg gelijk kunnen hebben. Er zijn voordelen te behalen en dat moet ieder aanspreken,

Op 21 december 2011, 10:25
Feliz Goos

Dag Maurice,
Een goed doordacht verhaal waar ik ik mij wel toe aangetrokken voel. Je maakt voor het publieke domein op het gebied van ICT een sprong van de kelder (Overheids ICT die nog net niet instort) naar de zolder. Maar dat moet ook als je wilt beïnvloeden. Je keuze voor logische regio's vind ik minstens zo aanstekelijk. Wat is logisch? Is het logisch om het land te blijven inrichten obv oud industrieel denken? Arbeiders die dicht bij hun fabrieken wonen, met een enorme van verstedelijking tot gevolg. En in Nederland dan bij voorkeur ook nog op plekken die onder de zeespiegel liggen?
Tenslotte over besturen met de filosofie van Steve Jobs. Jobs hield er een uitgesproken opvatting op na als het ging om besturen, presteren en belonen. Steve Jobs had een vast jaarlijks inkomen van $ 1,--. Voor het overige bestond zijn inkomen uit aandelen. Ging het goed, dan verdiende hij veel, anders helemaal niks. Hij heeft veel jaren niet, maar dan ook helemaal niets verdiend.
Als een dergelijke beloningsfilosofie deel uitmaakt van jouw besturingsfilosofie, heb je mij helemaal.

Op 21 december 2011, 10:40
Bert Meijs

Ik ben het met je eens dat de gemeentelijke overheden te kleinschalig denken en doen en dat een regionale aanpak een betere afspiegeling is van ons zijn en denken. We wonen en werken al decennia niet meer in dezelfde plaats of buurt. Ik vind wel dat de menselijke communicatie buiten de digitale media om, nog steeds de meest voor de hand liggende manier is om gedachten te delen en uit te werken. Ik steun je visie om gemeentelijke en provinciale overheden om te bouwen naar specifiek kenmerkende regionale overheden.
Alleen jammer dat mijn ambities om burgemeester van Spekholzerheide te worden, door jouw en mijn visie worden vernietigd. Ha!!

Op 21 december 2011, 11:02
John Vreuls

Het ict-idee is geheel van deze tijd en realisatie moet mogelijk zijn.
maar of het mogelijk is om provincie en gemeente te laten samenwerken of zelfs fuseren....????
Daar kunnen te veel mensen hun eigen positie verliezen.
Maar toch succes.

Op 21 december 2011, 11:09
Nathal van der Meulen

Ik onderschrijf de stelling van de heer Kohlen dat provinciebesturen opgeheven kunnen worden, en dat (veel) gemeenten een inhaalslag dienen te maken voor wat betreft ICT-faciliteiten in het algemeen en sociaal media in het bijzonder.

Op 21 december 2011, 13:38
John Packbier

Ik ben het eens met de stellingname van de heer Kohlen hoewel gewaakt dient t e worden dat er door de digitalisering misverstanden gaan ontstaan. Bijv GBA codes worden door instanties te vroeg veranderd met alle gevolgen van dien. Het menselijk contact dient ten alle tijde een stap in het proces te zijn hoewel deze geminimaliseerd kan worden..

Op 21 december 2011, 15:16
Fred Gillissen

Dit is out of the box denken en het geeft een ontwikkeling van een enorme digitalisering. Zeer interessante gedacht. Wel kan ik nog niet overzien wat dit betekent voor het menselijke aspect.

Op 21 december 2011, 15:19
Frans Captijn

Of dit nu allemaal goeie en doordachte ideeën zijn? Ze prikkelen in ieder geval weldegelijk. Verdere digitalisering is niet meer te stoppen. Voor mij een vaststaand feit. Het zou het contact tussen burger en overheid (politiek & bestuur) juist ook wel eens heel erg kunnen vergroten. Hou even in de gaten dat er meer 'generaties' op deze aarde leven dan uitsluitend de 'nieuwe' (X-Y en Wizkids) die inmiddels armen en handen (zo zie ik bijvoorbeeld op straat en in het openbaar vervoer) helemaal naar 'digitaal' hebben staan. Als gemeenten en provincies zouden kunnen versmelten waarom dan toch nog regio's. Denk dan in het verband dat er misschien meer (of minder) toe doet en dat is gewoon EU. Scheelt misschien nog wel meer. Maar/en... we hebben met mensen te doen. Dichtbij digitaal blijft in mijn beleving in ieder geval op de digitale manier bij het niet optimaal gebruiken van alle zintuigen die we hebben. Oprechte aandacht, contact en vooral gevoel is volgens mij uiteindelijk veel meer waard dan een 'koude', 'zakelijke', 'afstandelijk-nabije' overheid. Succes met de verdere denkstappen en de laag onder de overtuigingen. Frans Captijn gastheer/katalysator/talenteer Werkretraiteprogramma's Villa-Asia www.villa-asia.nl

Op 21 december 2011, 18:03
Mario van der Kroef

Bestuurders kunnen inderdaad leren van Jobs waar het gaat om de wijze waarop en het gemak waarmee consumenten aan informatie komen. Daarnaast valt er nog wat te leren van Steve's attitude. Job's gedrevenheid hield niet op met het praten over hoe het beter zou moeten maar is tot uiting gekomen in de combinatie van product en dienst die eigenlijk één zijn.

Op 21 december 2011, 19:28
Peter ter Telgte

Een mooie stip op de bestuurlijke horizon. Techniek is natuurlijk al jaren niet meer de echt bottle neck, maar vooral het verandervermogen van een organisatie of in dit geval van hele bestuurslagen. Laten we er elke dag aan blijven werken om digitaal besturen mogelijk te maken.

Op 21 december 2011, 20:43
John Kelleter

Dat dit nu pas aan de orde komt tekent de bureaucratie die m.i. niet te wijzigen is. Deze denkvorm zal er een draai aan de goede richting geven, maar ik ben er bang voor dat men zich nooit - zoals in het bedrijfsleven gebruikelijk - er helemaal in zal storten. Ondanks mijn kritiek, toch een duidelijke stap in de goede richting. Blijf op deze weg.

Op 21 december 2011, 20:54
kitty

Wat mij betreft mag het morgen beginnen, een compacte, efficiënte én benaderbare overheid. Mijn idee!
Je schrijft over wat er nodig is vanuit overheid om dit te realiseren (ICT) maar vanuit de burger vergt het m.i. ook het nodige.
Niet alleen op technologisch gebied maar ook hoe om te gaan met deze moderne manier van communiceren. De vaardigheid om via het geschreven woord je uit te drukken is lang niet iedereen gegeven.
Daarnaast moet zeker de overheid ervoor waken niet door slaan naar een kille, afstandelijke organisatie en het menselijke aspect te vergeten.

Op 21 december 2011, 21:49
Hoffman

Maurice, prima artikel. Als de overheid hier werk van wil maken zal dit hoog op agenda moeten komen. In het licht van de bezuinigingen, HNW, duurzaamheid, hoge mate van beschikbaarheid en flexibiliteit zul je dan niet moeten bezuinigen op ICT maar met ICT. Praktisch gezien betekend dit dat de overheid een radicale omslag moet maken, denk hierbij aan standaardisatie van processen(generiek), systemen en rollen, W&R, omslag in gedrag en cultuur, de klant centraal stellen, samenwerken, professionaliseren en vooral delen. Dit wordt de uitdaging van de 21 eeuw waarbij de visie en strategie gericht moet zijn op de lange termijn zodat de overheid ook voor de volgende generatie(s) aantrekkelijk blijft om voor te werken. Succes en fijne feestdagen voor eenieder!

Op 22 december 2011, 09:45
Rob Sluijsmans

Hallo Maurice,
zeker een interessante mening. Het opheffen van provincies in de huidige vorm is iets dat ik in de toekomst ook voorzie. Informatietechnologie die de overheid en de burger dichter bij elkaar brengt is de toekomst, maar je moet het menselijk contact niet uitvlakken. Mimiek, uitstraling, warmte, een schouderklopje, die ene alles zeggende blik op het juiste moment, kortom het menselijk contact kan via de digitale snelweg niet overgebracht worden.
In ieder geval veel succes!

Op 22 december 2011, 11:13
ruud habets

Maurice,
De kloof tussen burgers en overheid kan inderdaad beslecht worden toepassing van informatietechnologie. Uitgangspunt daarvan moet dan wel de behoefte van de burger zijn en niet het aanbod van de overheid. Dit accepteren als uitgangspunt betekent dat die functionele deling niet relevant is in de zin van organiseren van de inhoud, maar wel in de zin van organiseren van resources.
Het lijkt mij dat het lokaal / regioneel / provinciaal inzetten van IT middelen dan bepaald wordt door de lokale behoefte en de overeenkomsten met lokale behoeften elders.

Op 22 december 2011, 16:52
Andrew Kamp

Buiten de kaders bijjven denken en er overheen durven stappen, Dit brengt innovatie en verbetering. Als overheid blijven we er, veelal, achteraan 'hobbelen'. Je kunt dus niet vroeg genoeg beginnen om ideeën en kansen uit te werken en te pakken.
Informatie is onontbeerlijk om te kunnen inspelen op diverse zaken en behoeften. Ook naar de burger toe.
Informatie levert kennis op en geeft antwoord op de vraag en op het aanbod, zodat daarop adequaat ingespeeld kan worden.

Op 27 december 2011, 17:47
Cees van der Lee

Dag Maurice,
Een krachtig pleidooi voor moderne communicatie middelen. Het lijkt me een belangrijke aanwinst voor de democratie. Sneller dan voorheen. Maar "de oplossing"? Provincie en/of gemeenten lijkt me meer en vraagstuk van taken en schaalgroote. Vraag is dan ook of gemeenten voldoende expertise en competenties kunnen mobiliseren. Voor service aan burgers zal dat wel lukken denk ik en is je IT richting ook een goed perspectief. Openbaar bestuur /politiek is daarnaast volgens mij ook een domein van "trage vragen". Dat vraagt om dialoog die soms face to face moet plaatsvinden. (Levinas heeft daar wel zinnige dingen over gezegd). Als je je IT optie (waarschijlijk onvermijdelijk) kunt verbinden met bestuur dat ook de fysieke ontmoeting organiseert op de vraag: wat is het goede leven in onze gemeente? Dan heb je het voor mij wel helemaal te pakken. Investeren in IT bij gemeenten derhalve. Helemaal eens(is niet grote systemen, maar benutten van internet). Dat dan wel met de juiste aandacht voor live interactie binen de polis.
Bedenk daarbij dat de kans dat ik hier gereageerd heb niet zo groot was geweest als ik je niet live had leren kennen.
Cees

Op 30 december 2011, 03:17
Glenn Francois

Een mooie en prikkelende gedachte die bestuur vanuit een functioneel (werk is leidend) en efficientie perspectief benadert en daarbij denkend vanuit de (ICT) kansen die er anno 2012 liggen. Helemaal van deze tijd; een tijd waarin HNW en de ontwikkeling van allerhande vormen van intergemeentelijke samenwerking, shared services en organisatieregie in volle gang is.
De voorgestelde oplossing naar servicecontracten en app-ontwikkeling is visionair, maar gemakkelijk geschreven. Maar eens zien wie het eerste durft!

Op 5 januari 2012, 17:07
Leo

De collumnist stelt dat wat technisch mogelijk is, dus voorziet in de behoefte van burgers en bedrijven.
Dat was inderdaaf de filosofie van Steve Jobs: niet de vraag bepaalt het aanbod, maar het aanbod bepaalt de vraag.

Op 21 februari 2012, 15:00

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in