Advertentie
digitaal / Nieuws

ICT-chef Nationale Politie legt functie neer

Oud-politiechef Aad Meijboom legt zijn functie als ICT-directeur bij de Nationale Politie neer. Reden is een rapport dat kritiek heeft op de aansturing van de ICT problematiek.

25 april 2012

Oud-politiechef Aad Meijboom heeft deze week zijn functie als ICT-directeur bij de te vormen Nationale Politie neergelegd. Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft dat woensdag gemeld.

Aansturing moet beter
De ex-korpschef van Rotterdam-Rijnmond treedt terug naar aanleiding van een rapport over het pakket maatregelen om de automatisering bij de politie te verbeteren. Een onafhankelijke commissie van deskundigen uit het bedrijfsleven, de overheid en de wetenschap keek naar een aanvalsplan om de ICT bij de politie te verbeteren en concludeerde dat de aansturing beter moet. In het rapport werd niet de conclusie getrokken dat Meijboom niet de juiste man was om het project te trekken, aldus de woordvoerder. ,,Dit is een ingewikkeld dossier en in de sturing moet een been worden bijgetrokken'', zei hij. Een interim neemt de taken van Meijboom over. Het is nog onduidelijk wie dat is.

Stroomlijnen
Meijboom blijft wel de politie, maar het is nog onduidelijk in welke functie. Hij was ICT-directeur sinds oktober 2010. Vanaf die tijd was Meijboom verantwoordelijk om de verschillende computerprogramma's en applicaties waar de korpsen mee werken met elkaar te stroomlijnen. Dat moet de uitwisseling van informatie tussen de korpsen verder verbeteren.


Strandrellen
Meijboom trad in februari 2010 terug als korpschef in Rotterdam. Hij lag toen al weken onder vuur vanwege een zeer kritisch rapport over het politieoptreden tijdens de fatale strandrellen in Hoek van Holland. De informatie dat hooligans op het feest afkwamen, werd door de politie verkeerd ingeschat en bereikte de korpsleiding niet.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Sjoerd Visser
Waarschijnlijk voelt hij de onweersbui al aankomen. Er wordt teveel veranderd in structuren in NL...als antwoord op de "verminderde" regeltjes maken. Als men aan de ene kant niet kan manipuleren, dan vind de overheid altijd wel iets anders. Zo kan men het probleem langer in stand houden en weer niet met een echte oplossing komen...zoals dat zo gaat in NL. De problemen liggen namelijk NOOIT bij de politiek, maar altijd bij alle anderen. Vandaar dat u ook de financiëe schuld van de problemen krijgt. Laat men bij de politie eerst maar eens die oplichters en misleiders in de politiek oppakken...dan volgt de oplossing vanzelf.
Nico Viergever / Management consultant - PRINCE2 / MSP expert
Vrijwel direct na de publicatie van het Aanvalsplan heb ik een reactie gepubliceerd op: http://www.managementsite.nl/21651/ict-internet/ …



Ik heb dit ook onder de aandacht van de politiek proberen te brengen.

Kernpunten:

• Dit is waarschijnlijk “geen ICT project” maar een veranderproject met ICT componenten. Het Aanvalsplan lijkt dit punt te missen. Dat krijg je met ICT-ers aan het roer

• Door de ICT-ers aan het roer, zullen de echte belanghebbenden aan de zijlijn kunnen schreeuwen maar hoeven geen verantwoordelijkheden te nemen.

• Je moet nooit een staffunctionaris, vooral geen CIO, in een verantwoordelijke positie zetten, dat heeft geen draagvlak. Ook al was de heer Meijboom een echte politieman, als CIO zal hij zijn focus snel veranderen en zijn draagvlak snel afnemen.

• Als je zegt volgens een methode te werken, in dit geval MSP, doe het dan ook. In het Aanvalsplan klopte er niets van; zie ook bovenstaande punten.



Ik zou graag het vertrouwelijke rapport zien. Mijn verwachting is dat het is opgesteld door ICT-ers waardoor zijn mogelijk symptomen zullen rapporteren maar de kern van de zaak ongemoeid laten.

Derk Kremer / Specialist in Goed Opdrachtgeverschap
De analyse van Nico Viergever komt m.i. aardig in de buurt in onze visie over Goed Opdrachtgeverschap van projecten in het algemeen en ICT in het bijzonder.

Een staffunctionaris als een CIO kan nooit verantwoordelijk gesteld worden voor veranderingen in een organisatie. Regie en uitvoering van ICT projecten kun je niet in één hand leggen. Uitvoering onder verantwoordelijkheid van een CIO kan, maar de regie hoort bij het management of bestuurders van de lijnorganisatie te liggen. Blijkbaar hebben betrokken 'deskundigen' last van een tunnelvisie en wordt weer gekozen voor een traditionele aanpak: betere aansturing vanuit de ICT organisatie geredeneerd. Een gemiste kans.

Zie hierover een tweetal artikelen van Wortmann en Kremer:

"het belang van goed opdrachtgeverschap" - http://publicaties.eestum.eu/Publicaties/overzic …

en "IT Governance en de rol van opdrachtgever" - http://publicaties.eestum.eu/Publicaties/overzic …



O. ten Hove
Wat is dat nu? Worden de hoge heren niet meer beschermd?
Advertentie