Advertentie
digitaal / Nieuws

Eigenaarschap overheidssites in acht procent onduidelijk

Van acht procent van de overheidswebsites is onduidelijk wie de eigenaar is. Dat kan ten koste gaan van het vertrouwen van bezoekers.

13 mei 2023
Domeinnaamgegevens van Rijksoverheid.nl
Domeinnaamgegevens van Rijksoverheid.nl

Van acht procent van de overheidswebsites is onduidelijk wie de eigenaar is. De Internet Cleanup Foundation vond 95 domeinen zonder eigenaar. Bij 68 domeinen stond een onjuiste eigenaar vermeld.

Beleidsadviseur Onderwijsachterstanden

Gemeente West Betuwe
Beleidsadviseur Onderwijsachterstanden

Onderzoeker-adviseur Energie- en transportveiligheid

Nederlands Instituut Publieke Veiligheid
Onderzoeker-adviseur Energie- en transportveiligheid

Correcte naam domeinhouder wekt vertrouwen

Iedere naam van een webdomein is uniek en heeft een eigenaar. De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) beheert alle domeinen die eindigen op .nl. De stichting biedt online de mogelijkheid om de ‘houder’ van een domeinnaam te achterhalen door middel van een zogeheten WHOIS register. Van de website apeldoorn.nl is de houder, niet verassend, gemeente Apeldoorn. Dat is belangrijk om te weten, want daarmee kunnen de inwoners van Apeldoorn erop vertrouwen dat ze op de website correcte overheidsinformatie vinden, en niet bijvoorbeeld links naar malafide bedrijven.

32 gemeentedomeinen zonder eigenaar

Met behulp van het register van SIDN besloot de Internet Cleanup Foundation om alle domeinen van de overheid te checken op het eigenaarschap. De resultaten van de meting worden bijgehouden op basisbeveiliging.nl. De stichting vond 95 domeinen zonder eigenaar. Bij 68 domeinen stond een onjuiste eigenaar vermeld. Met name gemeenten laten nog wel eens steken vallen: van de 431 gemeentendomeinen is 32 zonder eigenaar en 8 vermeldt een onjuiste eigenaar.

Houder: 'TweeToffePeren BV'

In het geval van een onjuiste eigenaar is een bedrijfsnaam ingevuld, bijvoorbeeld ‘TweeToffePeren BV’ terwijl op de site Rijkswaterstaat staat (fictief voorbeeld). Ook als er namen van personen als houder worden genoemd, als de gegevens zijn afgeschermd of als de informatie onherleidbaar is (‘crediteurenadministratie X-12391’), telt het als een onjuiste eigenaar. Omdat het gaat om namen van organisaties hoort het ‘houder’-veld niet afgeschermd te zijn.

Geen sprake van opzet

Van opzet is zelden sprake, vermoedt Elger Jonker van Internet Cleanup Foundation. ‘Ik denk dat de persoon die het domein registreert mogelijk de eigen naam invult in plaats van de naam van de organisatie waarvoor wordt gewerkt. Ik kan me voorstellen dat als je net je eigen naam hebt ingevuld, je ook het vinkje voor ‘verberg mijn gegevens’ aanklikt. Het gebeurt ook vaak dat een ander bedrijf het domein registreert, maar het nog niet heeft overgedragen aan de klant.’

Overigens gaat dit in andere sectoren nog vaker mis dan bij de overheid: in de zorg heeft 25 procent van de domeinnamen geen of de verkeerde eigenaar.
 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie