Gemeenten kunnen met leveranciers in de slag voor nieuwe software voor de afdeling Burgerzaken. De definitieve specificaties van de zogeheten Burgerzakenmodules zijn klaar.
Ontwerp nieuwe Burgerzaken-software klaar
Gemeenten kunnen met leveranciers aan de slag voor nieuwe software voor de afdeling Burgerzaken. De specificaties van de Burgerzakenmodules…
GBA
De beoogde softwaremodules zijn nodig om aan te sluiten op de centrale voorzieningen van de Basisregistratie Personen (BRP) die nog in opbouw is. Belangrijkste onderdeel daarin is de nieuwe gecentraliseerde GBA. De burgerzakenmodules vervangen de huidige burgerzakensystemen – en de decentrale GBA-functionaliteit die daarin is vervat – die bij gemeenten in gebruik zijn.
Standaard
De specificaties, die voor gemeenten opgesteld zijn bij de verwerving van de Burgerzakenmodules, zijn het resultaat van uitvoerig overleg tussen VNG, NVVB en het programma modernisering GBA (mGBA). Daarbij is gestreefd naar zovveel mogelijk standaardisatie in procesondersteuning. Het doel was om voor 70 % tot 80 % van de Burgerzakenprocessen een standaard functionaliteit te beschrijven. Binnen de gemeentelijke context kan dan een nadere detaillering worden doorgevoerd, vanuit de gedachte dat er verschillen mogen bestaan tussen gemeenten.
Mijlpaal
Volgens Cees Meesters, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Voor Burgerzaken (NVVB), is het afronden van de specificaties 'pertinent' een mijlpaal te noemen in het programma mGBA. "De gemeenten kunnen hiermee aan de slag richting de leveranciers." Daarbij zel het gaan om de vraag wie de systemen wil bouwen en hoe dat tot een aanbesteding kan leiden. Dat laatste zal waarschijnlijk niet individueel per gemeente gebeuren. In een VNG-enquète heeft 90 procent van de gemeenten namelijk al aangegeven daarin graag een vorm van centrale regie te zien. "Dat betekent niet dat er uiteindelijk maar één leverancier zal komen die het voor iedereen bouwt", aldus Meesters. In de aanbesteding zal er nu gezocht worden naar een manier om tussen enerzijds efficiency en standaardisering en anderszijds de aanbestedingswet te laveren, beaamt hij.
De specificaties zijn inmiddels online gezet.