Advertentie
digitaal / Nieuws

Groningen stopt met ict-project van ruim 2 miljoen

Een applicatie die alle andere applicaties in het sociaal domein overbodig zou maken, leverde niet op wat de gemeente ervan verwachtte.

14 november 2023
Heel veel biljetten van honderd euro op een computer
Shutterstock

Groningen trekt de stekker uit een ict-project voor de dienst Sociale Zaken en Werk. De bedoeling was dat met de Vernieuwing Applicaties Sociaal Domein (VASD) het complete applicatielandschap voor het sociaal domein onder één applicatie zouden vallen. Het project heeft de gemeente 2,2 miljoen euro gekost.

Grootschalig ict-project

De aanbesteding was gegund aan softwareontwikkelaar BlinQt uit Ede. Met de implementatie van het systeem werd gestart in 2021. Het meerjarige project bestond uit zeven deelprojecten. Zowel de uitvoeringsondersteuning van de Participatiewet (werk en inkomen) als van de Wmo en de Jeugdwet zouden door het systeem worden ondervangen. Bovendien zou de applicatie regie moeten bieden op al deze functionaliteiten. Niet alleen de ambtenaren van de sociale diensten zouden met het systeem gaan werken, maar ook bijvoorbeeld de WIJ-teams, de wijkteams van de gemeente.

Nooit volledig in gebruik geweest

Een woordvoerder van de gemeente zegt tegen Binnenlands Bestuur dat de applicatie niet heeft opgeleverd wat het had moeten opleveren ‘en dan moet je een keuze maken. De vernieuwing zou vanaf 1 maart 2022 stapsgewijs worden ingevoerd. Per 1 januari 2023 zou het systeem volledig in gebruik moeten zijn, maar zo ver is het nooit gekomen.

Moeilijke beslissing

Volgens de woordvoerder waren er tijdens het project al een aantal keer interventies gepleegd, maar ook die leverden niet de uitkomst op die de gemeente voor ogen had. Uiteindelijk heeft het college van B&W besloten te stoppen met het ict-project en voorlopig alles bij het oude te laten. ‘Dit was een moeilijke beslissing waarbij we niet over één nacht ijs zijn gegaan, te meer er zo veel mensen zo veel jaren tijd en energie in hebben gestoken, aldus een interne verklaring die in handen is van RTV Noord.

Financiële strop

De financiële strop voor de gemeente is groot. Volgens de begroting van 2023 is er tussen 2019 en 2023 aan de Vernieuwing Applicaties Sociaal Domein 2.229.000 euro uitgegeven. Daarmee was het beschikbare budget opgesoupeerd.

Over wat er precies is misgegaan, wil de gemeente in afwachting van de afhandeling van het project geen uitspraken doen. Eerst gaat Groningen in gesprek met leverancier BlinQt, onder meer over de lessen die ze hieruit kunnen trekken.

Toevoeging op 16-11: 'We zijn in gesprek met de gemeente,' laat Patrick Smolders, directeur van BlinQt, weten. 'We wachten de uitkomst van de gesprekken graag af voordat we op de zaak ingaan.'

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
En........wie was ook alweer verantwoordelijk voor dit debacle?
Advertentie