Advertentie
digitaal / Nieuws

GroenLinks bezorgd over stroomcapaciteit

GroenLinks heeft Kamervragen gesteld over mogelijke problemen rondom stroomcapaciteit. De Dutch Data Center Association (DDA) stuurde hierover eerder een brandbrief aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Omdat uitbreiden op diverse plaatsen niet meer mogelijk is, vrezen datacenters problemen voor negatieve economische gevolgen en de energietransitie.

15 mei 2018
datacenter.jpg

GroenLinks heeft Kamervragen gesteld over mogelijke problemen rondom stroomcapaciteit. 

De Dutch Data Center Association (DDA) stuurde hierover eerder een brandbrief aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Omdat uitbreiden op diverse plaatsen niet meer mogelijk is, wordt er gevreesd voor negatieve gevolgen en voor de economie en energietransitie.

Nood hoog rondom Amsterdam
De brancheorganisatie van de datasector, die veel stroom verbruikt, verwacht flinke problemen rondom de capaciteit in de stroominfrastructuur. Met name rond Amsterdam is de nood hoog. ‘Op verschillende plaatsen is uitbreiding van het stroomnetwerk niet meer mogelijk. Het succes van de digitale economie en haar internationale concurrentiepositie hangt in sterke mate af van hoe goed de energie infrastructuur is en meegroeit. Dit vraagt om een actieplan en grote investeringen’, aldus de DDA in een persbericht.

Stroom is nagenoeg op

Nederland is een van de koplopers op gebied van digitalisering en de 'datacenter-populatie' loopt in vergelijking met andere landen voor. Maar er is momenteel niet genoeg stroom aanwezig om in de toekomst meer datacenters draaiende te kunnen houden. ‘Er moet noodplan komen', zegt directeur Stijn Grove van de DDA. 'Op Schiphol-Rijk is de stroom de komende vier jaar al op, in Amsterdam Zuidoost en op het Science Park is het al bijna zover.' Actie is nodig gezien de acute situatie en gezien de nog verwachte groei van het stroomverbruik’, aldus Grove. ‘Zorg dat er extra middelen beschikbaar komen voor noodzakelijke uitbreidingen, los weeffouten in de wetgeving op, verkort vergunningstrajecten, zet groot in op het opleiden en aantrekken van voldoende technisch personeel en doe dit alles snel.’ Volgens de DDA kan er met het aanleggen van goede infrastructuur gezorgd worden voor minder afhankelijkheid van (Gronings) aardgas, steenkolen en benzine.

Storingen mogelijk gevolg van tekort aan stroom

Tom van der Lee, Tweede Kamerlid voor GroenLinks, heeft inmiddels naar aanleiding van de brief Kamervragen gesteld aan minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat. Hij wil weten of er inderdaad een dreigend tekort is aan stroom op favoriete vestigingslocaties, of recente storingen een gevolg zijn van een gebrek aan stroom, wat oorzaken zijn van het gebrek aan stroom en wat er gedaan kan worden om de problematiek op te lossen.


Groei aantal datacenters

Brancheorganisatie Nederland ICT merkte eerder in Binnenlands Bestuur de enorme concentratie van datacenters in Amsterdam op. In 2016 gaf de organisatie aan dat er sprake is van een ontwikkeling: ‘Er wordt meer data opgeslagen, maar tegelijkertijd neemt de efficiency enorm toe. Datacenters vergroten hun capaciteit terwijl de energie-efficiency sterk toeneemt. Met name die laatste ontwikkeling is belangrijk om de groei van het energieverbruik te beperken.’ De energie die datacenters verbruiken staat inmiddels in vele bestuurlijke agenda’s. Ook gemeenten tonen zich ambitieus. Met name Amsterdam. De discussie over regelgeving voor datacenters liep soms hoog op, zo gaven geïnterviewden aan.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Heukers
Dit probleem hebben we anders wel aan de drammers van GroenLinks te danken. Met hun missie om iedereeen van het gas af te krijgen. Overal ter wereld gaat men over op gas als energiebron. Maar Nederland is gekke Henkie, of beter: gekke Jessie. Dat moet zo nodig gas tot not done verklaren. Met de nog veel gekkere Eric (Wiebes) als uitvoerder van dit dwaze beleid. Stelletje idioten.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Ivo
Kolencentrales sluiten, gascentrales sluiten, ban op kernenergie en dan vragen hoe het komt? Hoe naïef kan een volksvertegenwoordiger zijn.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Inez
Dit stuk staat vol taalfouten. Graag wat meer opletten, redactie! Het bemoeilijkt het lezen.

1. ...vrezen datacenters problemen voor negatieve economische gevolgen...

2. De brancheorganisatie van de datasector verwacht -als grote stroomverbruikers...

3. Er moet noodplan komen voor dit probleem

4. Volgens de DDA kan er (..) gezorgd worden voor minder afhankelijk van...

5. In 2016 gaf de organisatie dat er sprake is van een ontwikkeling...
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie