Advertentie
digitaal / Nieuws

Weinig gemeentesites continu bereikbaar

Zwijndrecht heeft verreweg de slechtst bereikbare website van alle Nederlandse gemeenten blijkt uit onderzoek van Uptrends Web Performance Monitoring.

16 oktober 2012

Slechts vijftien gemeentelijke websites waren de afgelopen anderhalve maand voortdurend bereikbaar. Alle andere gemeentesites waren van een paar minuten tot bijna 100 uur onbereikbaar.

Wereldwijd netwerk

Zwijndrecht heeft verreweg de slechtst bereikbare website van alle Nederlandse gemeenten. De Zuid-Hollandse gemeente wordt gevolgd door Oegstgeest, Schiedam, Haarlemmermeer en Winterswijk. Dit blijkt uit onderzoek van Uptrends Web Performance Monitoring dat van 22 augustus tot 8 oktober elke vijf minuten de voorpagina’s van 395 Nederlandse gemeenten heeft gecontroleerd via een wereldwijd netwerk van honderd controlestations.

Onbereikbaar
Periodes waarin de sites bereikbaar waren, zijn geregistreerd als up time; periodes waarin ze onbereikbaar waren, zijn de down time. Zo had Zwijndrecht in de onderzochte periode een down time van 98,1 uur. Dat waren veel meer uren dan de op één na slechtst bereikbare website van de gemeente Oegstgeest, die 60,7 uur onbereikbaar was. Schiedam was 48,9 uur onbeschikbaar, Haarlemmermeer 31,9 uur en Winterswijk 29,4 uur. De websites van Apeldoorn, Breda, Haarlem, Rotterdam, Dinkelland, Hellendoorn, Rijswijk, Soest, Veldhoven, Bernisse, Franekeradeel, Voerendaal, Wierden en Zuidhorn waren gedurende de testperiode altijd bereikbaar. Gemiddeld waren alle gemeentesites 99,7 procent van de tijd bereikbaar.

Sleutelen
Volgens onderzoeker Wilbur Gans van Uptrends was de meest voorkomende fout een http send failure. ‘Dat duidt op infrastructurele problemen zoals verbindingsproblemen, problemen in het netwerk of netwerkrouting’, aldus Gans. Dat de gemeentesites gemiddeld 99,7 procent van de tijd beschikbaar waren, vindt Gans in dit digitale tijdperk onvoldoende. ‘Overheidsorganisaties hebben doorgaans een afspraak met de provider dat ze gegarandeerd 99,99 procent van de tijd bereikbaar zijn. Dat ze 99,7 procent van de tijd bereikbaar zijn, betekent dat ze gedurende de testperiode gemiddeld vier uur uit de lucht waren. Als gemeenten overstappen op digitale dienstverlening en ook van burgers verwachten dat ze daarvan gebruikmaken, dan moeten ze wel bereikbaar zijn voor burgers, die voor veel zaken immers nergens anders terecht kunnen.’

Klant
Dat is volgens Wilbur Gans ook het wezenlijke verschil tussen non-profit en commerciële websites (die gemiddeld 99,8 procent van de tijd bereikbaar zijn). Gans: ‘Een gemeente als Reimerswaal staat met zijn website niet in de top 100 van de slechtst bereikbare gemeenten, maar was toch vier uur onbereikbaar. Als Bol.com een minuut uit de lucht is, laat staan vier uur, dan merkt het bedrijf dat onmiddellijk. De klant koopt zijn boeken ergens anders, maar als een gemeente onbereikbaar is, dan merkt alleen de klant dat. Ik denk dat niemand in het gemeentehuis heeft gemerkt dat ze er een paar uur uit hebben gelegen.’

Het onderzoek over de bereikbaarheid van Nederlandse gemeenten is te vinden op www.uptrends.com.

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

De veegwagen
Ben ik toch benieuwd of wij misschien die 15e gemeente zijn (die niet wordt genoemd).
a. middelveld / senior adviseur
Commerciële bedrijven gemiddeld 99,8% bereikbaar via hun site en gemeenten 99,7%. . Dat is zeker een artikel waard! Waar hebben we het over!
Melle vd Heide / projectleider KCC incl website
Enige nuance zou geen kwaad kunnen. Als de downtime alleen plaats vindt tussen 3 en 4 uur 's nachts, dan is dat een heel ander verhaal dan wanneer dit 's ochtends of 's avonds is, als iedereen die iets wil van de gemeente, dit regelt.
Rik / journalist
Wat een flauw artikel. 99,7 % uptime is voor een gemeentelijke website prima. Sterker nog, misschien is er wel wat te bezuinigen door midden in de nacht down te zijn. Dat scheelt weer OZB verhoging.

Alles is relatief, maar de 99,7% zeker.
JoepKH / ambtenaar
Dit is bladvulling. 13 gemeenten met méér dan 1% downtime.... waar hebben we het over?
a.a. smits
Er staat inderdaad niets over downtimes verdeeld over de tijdblokken in het overzicht en die percentages maken het niet interessant om daarvoor het hele rapport door te neuzen (heeft de redactie dat wel gedaan?). Full time bereikbaarheid is gewoon, net als veel meer koopzondagen willen, een opgeklopte wenselijkheid creëren. Het kan, maar moeten we dat dan ook echt allemaal willen?
Jaap / adviseur
Wat betekent 'onbereikbaar' eigenlijk in dit verband?
Pierre / ambtenaar
wel grappig. Probeer het rapport te benaderen. Is helaas niet bereikbaar. Gezien de andere commentaren waarschijnlijk niet de moeite waard het voor de vijfde keer te proberen.
Henk Mirck / Wethouder
Veel van de downtime van de website van Zwijndrecht is ontstaan om 03:00 in de nacht, omdat dan diverse (geautomatiseerde) onderhoudsactiviteiten en andere processen draaien. Verder ook aangekondigd onderhoud, waarop de website niet beschikbaar zo zijn. Gebruikers van de gemeentelijke website hebben niet geklaagd over de onbereikbaarheid van onze website.
Advertentie