Advertentie
digitaal / Nieuws

Gemeenten zoeken naar rol in e-zorg

Gemeenten onderkennen wel het belang van digitale toepassingen voor zorg, preventie en maatschappelijke ondersteuning, maar voeren nauwelijks beleid op dit gebied.

26 januari 2015

Gemeenten onderkennen wel het belang van digitale toepassingen voor zorg, preventie en maatschappelijke ondersteuning, maar voeren nauwelijks beleid op dit gebied. Ze beperken zich meestal tot het stimuleren van initiatieven.

Dat blijkt uit een onderzoek van De Digitale Steden Agenda. Die stuurde 39 gemeenten een enquete over 'eHealth', waarop er 15 reageerden. De decentralisaties blijken veel aandacht op te eisen, waardoor er van structurele aandacht voor eHealth-toepassingen weinig terechtkomt.

Decentralisatiehulp
De gemeenten staan wel positief tegenover dergelijke toepassingen als verlengstuk van de decentralisaties. (Waarbij 'eHealth' niet alleen een medische betekenis heeft.) Er zijn allerlei apps, platforms en digitale hulpmiddelen voor zorg-op-afstand, maar ook het voorkomen van eenzaamheid, het versterken van de zelfredzaamheid en het matchen van hulpvragers met vrijwilligers. Die middelen kunnen de decentralisaties goed ondersteunen, maar de gemiddelde gemeente weet (nog) niet zo goed wat ze ermee aan moeten, constateert ook Hans Haveman, projectmanager Zorg en Technologie bij de gemeente Enschede en tevens trekker van het initiatief Zorgende Stad van de Digitale Steden Agenda. 'Ze zijn op zoek naar een rol.' Ze weten niet goed of ze initiatieven moeten stimuleren of moeten wachten op een groter samenwerkingsverband. 'Sommige gemeenten hebben er nog niet over nagedacht. Andere zijn nog een beetje afwachtend', aldus Haveman.

Eerst bijspijkeren
Angst voor een wildgroei aan initiatieven van zorgverleners, belangengroepen en commerciële softwareontwikkelaars zou ook mee kunnen spelen. 'Bij gemeenten komen veel mensen langs met een mooi systeempje. Er is wel behoefte aan een zekere ordening.' Vooralsnog moeten gemeenten nu eerst worden 'bijgespijkerd' over de mogelijkheden en de mogelijke opbrengsten van eHealth-toepassingen, zegt Haveman. De onlangs aangekondigde 'doorbraakprojecten in de zorg' zouden daarbij volgens hem goed als voorbeeld kunnen dienen. 'Een een doel van dit onderzoek was ook duidelijk maken dat de gemeente als partij vaak wordt vergeten.'

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Anoniem
Is dit een kans? Of wéér een uitdaging op het bordje van de gemeenten?

Laat me raden...
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Paul J. Groot / programmanager Holland Health
39 gemeenten zijn gevraagd 15 hebben er gereageerd! Is dit rapport dan wel actueel? Ik wil u graag wijzen op het programma "Lekker leven doe je samen" gedragen door 17 gemeenten in Noord Holland Noord waar EHealth en Domotica integraal worden beschreven als een belangrijk onderwerp op de agenda van de domeinen wonen, welzijn en economie. Hoorn en Alkmaar voorop met op de wens van de burger afgestemde contact en zorg op afstand pilots.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
A. Wassenburg
Tja. Mijn conclusie is dat er best geld naar de zorg mag, mits het onder geen beding wordt uitgegeven aan echte zorg.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie