Advertentie
digitaal / Nieuws

Gelderland wil hulp Kamp bij snel internet buitengebieden

De provincie Gelderland wil dat minister Henk Kamp (Economische Zaken) helpt om in kaart te brengen wat de zogenoemde ‘witte gebieden’ zijn waarin het volgens Europese regels is toegestaan dat overheden investeren in snel internet. De provincie loopt bij de plannen om samen met gemeenten zelf snel internet in de Achterhoek te brengen voortdurend tegen hindernissen aan.

03 april 2015

De provincie Gelderland wil dat minister Henk Kamp (Economische Zaken) helpt om in kaart te brengen wat de zogenoemde ‘witte gebieden’ zijn waarin het volgens Europese regels is toegestaan dat overheden investeren in snel internet. De provincie loopt bij de plannen om samen met gemeenten zelf snel internet in de Achterhoek te brengen voortdurend tegen hindernissen aan.

Actieve rol voor ACM 

In een brief aan Kamp vraagt Gelderland om hulp. Begin maart meldde de minister aan de Tweede Kamer dat hij overheden wil ondersteunen bij de aanleg van snel internet in buitengebieden. Gelderland grijpt die kans om hem twee concrete vragen voor te leggen: hulp bij het controleren van informatie over investeringen door marktpartijen; Gelderland vindt dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) daar een actieve rol in moet spelen. Daarnaast vraagt de provincie de minister om een hogere ambitie vast te stellen dan de huidige norm van 30 Mb/s.

Een op de vijf in Achterhoek geen snel internet

Uit diverse onderzoeken blijkt dat internet in 2020 minimaal 100 Mb/s moet zijn om bijvoorbeeld zorgtoepassingen, zoals beeldbellen mogelijk te kunnen maken. Hoewel die snelheid in het overgrote deel van Nederland al wordt gehaald, liggen de cijfers in buitengebieden heel anders. Zo heeft in de Achterhoek circa een vijfde van de adressen geen toegang tot snel internet; lokaal loopt dat op tot één derde van de adressen, aldus Gelderland.

Tweedeling

De te lage ambitie zorgt ervoor dat marktpartijen niet of beperkt investeren in de relatief dure internetverbeteringen in uitgestrekte gebieden. Terwijl snel internet juist van groot belang is voor de leefbaarheid en economische ontwikkeling van buitengebieden. ‘Het kan niet zo zijn dat je in het ene deel van de Achterhoek bijvoorbeeld wel kunt beeldbellen en het andere niet. Die tweedeling mag niet ontstaan’, stelt de Gelderse gedeputeerde Jan Jacob van Dijk.

Zelf aanleggen

Omdat marktpartijen achterblijven en de ontwikkelingen via particuliere initiatieven niet snel genoeg van de grond komen, ontwikkelde Gelderland het plan om samen met de tien Achterhoekse gemeenten zelf snel internet aan te leggen voor 24.000 huishoudens en bedrijven. Daarvoor wordt een investeringsmaatschappij opgericht. Deze vorm van staatssteun is volgens Europese regelgeving alleen toegestaan in de zogenoemde ‘witte gebieden’, waar marktpartijen de komende drie jaar zelf niet investeren.

Geen informatie van aanbieders

En daar loopt Gelderland tegen het andere probleem aan waarvoor de hulp van Kamp nodig is: de provincie krijgt van internetaanbieders geen volledige informatie over waar zij de komende jaren gaan investeren, legt provinciewoordvoerder Everdien Gunsing uit. De informatie die Gelderland daarover via omwegen toch boven water heeft gekregen, wil de provincie laten controleren door de ACM. Die liet weten dat daar toestemming van de minister voor nodig is. Volgens Gelderland zou de autoriteit een veel actievere rol kunnen spelen, zoals in andere landen ook gebeurt. De ACM zou de witte gebieden gedetailleerd in kaart kunnen brengen, zodat voor iedereen duidelijk is waar staatssteun in een breedbandnetwerk is toegestaan, meent de provincie.

Financiering in gevaar

Juist deze week werd ook bekend dat KPN wil gaan investeren in snel internet, ook in de buitengebieden. Dat kan de plannen van de provincie in de war schoppen, zegt Gunsing. ‘Stel dat aanbieders de internetsnelheid in de Achterhoek een klein beetje verhogen tot de norm van 30 Mb/s, dan hebben we in dat gebied nog steeds geen toekomstbestendig internet. Maar doordat er is geïnvesteerd, geldt zo’n gebied niet langer als een witte vlek en mogen wij daar als overheden niks meer doen. Of hooguit in een kleiner gebied en dat brengt de financiering in gevaar, want hoe minder aansluitingen, hoe hoger de kosten per aansluiting.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Erik
Provincie. Geld vragen. Lachen. Klaar.
Advertentie