Advertentie
digitaal / Nieuws

TikTok-verbod voor personeel Europese Commissie

Personeel van de Europese Commissie moet TikTok-apps verwijderen van alle zakelijke apparaten. Dit met het oog op de veiligheid.

23 februari 2023
TikTok
Shutterstock

De Europese Commissie heeft haar personeel opdracht gegeven TikTok-apps op zakelijke telefoons en andere apparaten te verwijderen. Het dagelijks EU-bestuur heeft zorgen over de veiligheid van de uit China afkomstige videoapp. 'We doen wat we moeten doen in de huidige context,' bevestigt Eurocommissaris Thierry Breton (Industrie) het besluit.

Veiligheid

Er werken meer dan 30.000 ambtenaren bij de commissie. "De Europese Commissie is een EU-instelling en we zijn sterk gefocust op de veiligheid van onze data", aldus Breton.TikTok is eigendom van het Chinese technologiebedrijf ByteDance en ligt onder vuur sinds het bedrijf toegaf dat bepaalde werknemers toegang hadden tot gegevens van gebruikers in de Verenigde Staten en Europa.

Vorige maand nog was TikTok-topman Shou Zi Chew in Brussel voor een onderhoud met vicevoorzitter Vera Jourová van de Europese Commissie. Na afloop zei ze 'erop te rekenen' dat het bedrijf zich 'extra inspant om te voldoen aan de Europese wetgeving voor databescherming en het vertrouwen van de Europese toezichthouders terug te winnen.' 'Er mag geen enkele twijfel bestaan dat de gegevens van gebruikers in Europa veilig zijn,' zei ze.

Persoonlijke apparaten

Volgens de Amerikaanse website Politico moeten medewerkers van de Commissie de app ook van hun persoonlijke apparaten halen als daarop ook werkgerelateerde apps staan. Ze mogen er echter ook voor kiezen om de werkgerelateerde apps te verwijderen van hun eigen telefoon als ze te veel gehecht zijn aan TikTok. 

De werknemers moeten de app zo snel mogelijk, maar in ieder geval voor 15 maart, verwijderen. Politico schrijft dat andere Europese instellingen, zoals het Europees Parlement, waarschijnlijk zullen volgen, maar dat het daar veel langer zal duren om het nieuwe beleid te implementeren.

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil TikTok verbieden op werktelefoons van rijksambtenaren. Daarmee is Nederland volgens Politico het eerste Europese land dat een verbod overweegt. In de Verenigde Staten is TikTok sinds december verboden op alle rijksoverheidsapparatuur. (ANP/Redactie)

 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

P. Smit
Nu nog even kijken naar alle Chinese componenten in beveiligingssystemen, C2000-achtige voorzieningen en andere ICT-hardware bij overheid en overheidsgerelateerde bedrijven.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie