Advertentie
digitaal / Nieuws

Goedkeuring voor Europese wet over data-uitwisseling

‘We staan aan het begin van het AI-tijdperk en Europa zal meer en meer data nodig hebben.'

07 april 2022
data in Europa
Shutterstock

Het Europees Parlement is akkoord met een wet die onder meer voorschrijft dat gegevensuitwisseling binnen de Europese Unie niet mag worden misbruikt door bedrijven buiten de EU. De Data Governance Act moet er ook voor zorgen dat gegevens zo veel mogelijk worden gebruikt voor het algemeen belang.

Ambulant begeleider / Onderwijsconsulent

BMC
Ambulant begeleider / Onderwijsconsulent

HR Business Partner 20-24 uur

BMC
HR Business Partner 20-24 uur

Achterstand

De regulering, in combinatie met andere Europese initiatieven zoals de Artificial Intelligence Act en de Data Act, moet ervoor zorgen dat het vertrouwen in het delen van gegevens wordt vergroot, dat er levendige Europese datamarkten ontstaan en dat Europa de digitale achterstand inhaalt.

De datawet kan ervoor zorgen dat er gemeenschappelijke Europese dataruimten ontstaan op gebieden zoals gezondheid, landbouw, mobiliteit, financiën, industrie, energie en openbaar bestuur. Vrijwillig beschikbaar gestelde gegevens van personen, bedrijven organisaties moeten zo veel mogelijk worden gebruikt voor het algemeen belang – bijvoorbeeld wetenschap, gezondheidszorg, klimaatbestrijding en betere mobiliteit.

‘We staan aan het begin van het AI-tijdperk en Europa zal meer en meer data nodig hebben’, vertelde de Duitse Europarlementariër Angelika Niebler (EPP). ‘Deze regulering moet het gebruik van Europa’s rijke datavoorraden makkelijk en veilig maken. De datarevolutie zal niet wachten op Europa. We moeten nu handelen als we willen dat Europese techbedrijven bij ’s werelds digitale top gaan horen.’

Averechts

Uit onderzoek van Deloitte blijkt dat de Europese digitale strategie een utopie is, schrijft AG Connect. Het grootste probleem dat het adviesbureau constateert is een groot gebrek aan ict’ers die de plannen zouden moeten verwezenlijken. Deloitte ziet wel positieve punten en het is goed om doelen te stellen, maar als ze niet realistisch zijn kunnen ze averechts werken.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie