Advertentie
digitaal / Nieuws

Nieuwe Europese cyberwet goedgekeurd

‘Als we op industriële schaal worden aangevallen, moeten we op industriële schaal reageren.’

14 november 2022
digitaal Europa
Shutterstock

Het Europees Parlement heeft de NIB2-richtlijn goedgekeurd die burgers beter moet beschermen tegen cyberaanvallen. De wet is een update van een eerdere, inmiddels gedateerde richtlijn. Er komen strengere eisen en meerdere sectoren zullen met de wet rekening moeten houden.

specialist Horizontaal

JS Consultancy
specialist Horizontaal

proces consultant

JS Consultancy
proces consultant

Betere samenwerking

‘Regelmatig zijn we slachtoffer van cyberaanvallen zoals ransomware’, schrijft het Europees Parlement. ‘Die moeten dankzij de aangenomen wet in de toekomst verleden tijd zijn.’ Sinds de vorige NIS-richtlijn hebben EU-landen verschillende veiligheidssystemen tegen aanvallen opgebouwd en er wordt ook niet heel erg goed samengewerkt. Deze wet, die zich uitspreekt over incidenten, ketenbeveiliging en het openbaar maken van kwetsbaarheden, moet dat verbeteren.

Openbaar bestuur

‘‘Essentiële sectoren’ zoals energie, vervoer, banken, ruimtevaart, gezondheidszorg, openbaar bestuur en digitale infrastructuur vallen onder de nieuwe veiligheidsregels.’ En ‘verder zullen alle middelgrote en grote bedrijven in bepaalde sectoren onder de nieuwe wet komen’. Voor deze sectoren en organisaties zorgt de wet naast veiligheid ook voor duidelijkheid, menen Europarlementariërs.

'Beste cyberbeveiligingswetgeving'

Volgens VVD-Europarlementariër Bart Groothuis, rapporteur van dit dossier, gaat deze nieuwe richtlijn ongeveer 160 duizend entiteiten helpen cyberveiligheid te verbeteren. Hij noemt het ‘de beste cyberbeveiligingswetgeving die dit continent ooit heeft gezien’. ‘Als we op industriële schaal worden aangevallen, moeten we op industriële schaal reageren.’

Impact

Lokale overheden zullen aan de slag moeten met NIS2 en het nodige budget moeten vrijmaken, waarschuwde Dave Maasland van ESET Nederland eerder, want ‘De omvang en de impact zijn potentieel enorm’. Het Europees Parlement nam de wet aan met 577 stemmen voor en zes stemmen tegen en 31 onthielden zich. De wet gaat nu naar de Europese Raad.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

P. Smit
Mij lijkt dat we onszelf ook zeker tegen onze eigen overheid moeten gaan beschermen:

www.debunkproductions.com
Advertentie