Overslaan en naar de inhoud gaan

Opsporingsambtenaren moeten kunnen digi-speuren

Doordat rechercheurs van opsporingsdiensten simpele taken als het bekijken van foto's op een mobieltje of social media bekijken uibesteden…

Misdrijven en fraudezaken worden eerder opgelost als opsporingsambtenaren en rechercheurs beschikken over simpele digitale basiskennis. Momenteel worden vrijwel alle zaken aan digitale experts overgedragen wat leidt tot lange wachttijden en overbelaste specialisten. Dat gaat ten koste van het onderzoek en de bestrijding van criminaliteit. Dat zegt Hans Henseler van Fox IT en lector E-discovery van de Hogeschool van Amsterdam.

Achterstand

Door de explosie van digitale informatie de laatste jaren, is het voor digitale experts steeds moeilijker om de zaken snel te behandelen. Deze specialisten moeten namelijk behalve ingewikkeld technisch speurwerk, ook de simpeler klussen doen, zoals foto's op telefoons bekijken of het surfgedrag van verdachten onderzoeken. Hierdoor raken experts overbelast en is er vaak een achterstand.


Foto's mensenhandel

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Volgens Hans Henseler wordt het daarom hoog tijd dat de rechercheurs meer digitaal onderzoek gaan doen.. 'Het is toch zonde als een rechercheur in een telefoon van een verdachte bijvoorbeeld de afbeeldingen van dure auto's had kunnen zien in een vermogensdelict. Of bij mensenhandel, de foto's van slachtoffers. Tegen de tijd dat een expert de foto's levert zijn de vogels vaak al gevlogen. Vroeger bladerde een rechercheur toch ook even een ordner door als die opdook in een zaak?'


Opsporingssoftware
'Overigens is het niet altijd zo dat de mensen achterlopen. Vaak zie je toch dat jongere collega's de wat oudere bijstaan in het zoeken op facebook of twitter,' legt Henseler uit. 'Het ligt ook aan de verschillende achterhaalde computersystemen bij de politie. Soms moeten ze zelfs data vanuit het ene naar het andere systeem overtypen. Dat is ook niet bevorderlijk voor digitaal onderzoek.'

 

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Opsporingssoftware
Met behulp van software dat Henseler voor opsporingsdoeleinden heeft ontwikkeld, hoopt hij die problemen op te lossen. De politie kan hiermee vanaf de werkplek over alle digitale aanwijzingen beschikken. Het programma sorteert de informatie ook , zodat er gemakkelijk verbanden kunnen worden gelegd. Ook open bronnen op het internet zoals social media worden daarbij gebruikt. 

Telefoontje uitlezen
De opsporingsambtenaren hoeven daarvoor geen it-expert te zijn, zegt Hans Henseler. 'Het is net zo makkelijk als een vakantie uitzoeken op het internet of iets bij Wehkamp bestellen. Het is niet zo ingewikkeld. Als rechercheurs alleen al weten hoe ze een telefoontje kunnen uitlezen, laatst bezochte websites kunnen vinden of op social media kunnen speuren, worden misdrijven voortaan eerder opgelost.'

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Forensic

Ik ben particulier rechercheur, prive-detective zo u wilt. Het eerste wat wij bij een onderzoek doen is een digitaal vooronderzoek op internet, Dit levert vaak zoveel nuttige info op dat dit je onderzoek aanmerkelijk vergemakkelijkt.
Hier zijn idd geen dure specialisten voor nodig. Een paar uurtjes onderzoek op internet levert vaak meer op dan dagenlang observeren en scheelt heel veel kostbare politie-uren.

Op 10 september 2012, 11:31
Bas

Weer wordt er een verkeerde prioriteit gesteld. Eerst moeten de instanties beseffen dat je altijd bij het begin moet beginnen. Dus eerst de wetgeving aanpassen zodat gerichte opsporing mogelijk word gemaakt zonder dat linkse extremisten en mensen met een minderwaardigheidscomplex dit direct onder de noemer discriminatie schuiven. Doordat opsporingsdiensten niet in de volle vijver vol foute vissen mogen vissen maar dit op een ondeugdelijke wijze moeten doen in een vijver zonder water met slechts een vis van welke niet eens vaststaat of deze fout is (en dan nog verstopt is ook onder de modder) laat het resultaat zich raden. De kenmerken en profielen zijn al lang beschikbaar maar waarom zou dat niet benut mogen worden? Als de politie niet gericht mag aanhouden of fouilleren dan heeft de hele cyberopsporing ook weinig nut. Bovendien moet er volgens huidige richtlijnen dan ook nog eens na een fouillering een gegronde aanleiding zijn om het telefoontje uit te mogen lezen.

Op 10 september 2012, 11:38
Opiniegever

"Blauw hoort op straat; niet achter een bureau".
Heb ik niet zelf verzonnen maar is rechtstreeks afkomstig van de VVD.
Trek uw conclusies maar.

Op 10 september 2012, 13:44
Jan

Bij de introductie betreffende Hans Henseler denk je nog dat het maatschappelijke betrokkenheid betreft van een "lector E-discovery van de Hogeschool van Amsterdam" maar even later wordt duidelijk dat "Hans Henseler van Fox IT" de lading volledig dekt en dit artikel alleen bedoeld is als een advertentie voor zijn software.

Op 10 september 2012, 14:43

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in