De chips in Nederlandse paspoorten en identiteitskaarten zijn niet gekraakt, stelt het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK).
‘Chip in paspoort niet gekraakt’
De chips in Nederlandse paspoorten en identiteitskaarten zijn niet gekraakt, zegt het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK).
Eerder bleek uit onderzoek, in opdracht van de Britse krant The Times, dat de chip in paspoorten en identiteitskaarten gelezen, gekloond en veranderd kunnen worden. Onderzoeker Jeroen van Beek, van de Universiteit van Amsterdam, wist in minder dan een uur twee paspoort-chips te manipuleren zodat ze in vervalste of gestolen paspoorten gestopt konden worden, aldus The Times. Vervolgens werden de vervalste chips niet als zodanig herkend door de software-standaard voor elektronische identiteitspapieren.
Ook lukte het Van Beek om de chip in een echt paspoort te vernietigen met een magnetron en een hamer, en daarna een vervalste chip in het paspoort te stoppen.
In een reactie stelt het ministerie van BZK dat de chips goed vastzitten in paspoorten en identiteitskaarten, waardoor het lastig is om de chips te verwisselen zonder sporen achter te laten.
“Bovendien zou dan ook de rest van het reisdocument vervalst moeten worden, inclusief de verschillende echtheidskenmerken. Als dit al zou lukken, dan kan de gekopieerde chip aangeven dat het om een kopie gaat en niet om een origineel (d.m.v. ‘actieve authenticatie’)”, aldus BZK.
Maar toen Van Beek de chips ‘uitlas’ in Amsterdam en Amstelveen, werden die niet als vervalst herkend. Dat komt doordat de apparaten in Amsterdam en Amstelveen niet voorzien zijn van ‘actieve authenticatie’, reageert BZK. “De apparaten zijn namelijk alleen bedoeld om mensen die net een nieuw paspoort hebben afgehaald, de gegevens op hun chip te laten zien.”
Volgend jaar krijgen uitgevende instanties van reisdocumenten nieuwe apparatuur voor het aanvraag- en uitgifteproces van paspoorten en identiteitskaarten, vervolgt BZK. Die apparatuur zal wel op ‘actieve authenticatie’ controleren, en de elektronische handtekening over de gegevens in de chip. (MH)