Moratorium
Een tijdelijk moratorium op de verdere ontwikkeling van het EPD heeft het net niet gehaald. Minister Klink van VWS heeft twee weken om op de wensen van de Eerste Kamer te reageren.
EPD krijgt twee weken respijt van senaat
De toekomst van het Elektronisch PatiëntenDossier (EPD) is onzeker, nu de Eerste Kamer grote bezwaren blijft hebben tegen het landelijke…
Zeggenschap
De indiener van een motie waarin het stopzetten van de ontwikkeling wordt gevraagd, senator Ing Yoe Tan van de PvdA, zegt verontrust te zijn en twijfels te hebben over de kwaliteit van het EPD. Het zit met name de PvdA en de VVD dwars dat de Tweede Kamer eerder akkoord ging onder bijvoorbeeld de voorwaarden dat de patiënt zeggenschap krijgt en dat arbo- en verzekeringsartsen geen inzage mogen krijgen in het EPD.
Minachting
VVD-senator Heleen Dupuis beschuldigt Klink van 'minachting voor het parlement', omdat de minister daar volgens haar niets mee doet. Haar collega Tineke Slagter van de SP vindt Klinks wetsvoorstel 'prematuur'.
Lokaal EPD
Uit de SP-enquête 'De huisarts aan het woord', die de SP gisteren publiceerde, blijkt dat slechts zeven procent van de huisartsen minister Klink steunt in zijn streven naar de verplichte invoering van een landelijk EPD.
'Twijfels over privacy en de feitelijke toegevoegde waarde doen de meesten een voorkeur uitspreken voor een lokaal EPD, met goede voorzieningen voor beveiliging.'
Weigeren
De Eerste Kamer vraagt Klink onder andere met een nieuw wetsvoorstel te komen zodat mensen kunnen weigeren of instemmen met het EPD. Dat nieuwe voorstel moet opnieuw aan Eerste en Tweede Kamer worden voorgelegd.
Schakelpunt
Ook zou geen geld meer mogen gaan naar het zogeheten landelijk schakelpunt. Klink vindt het echter absurd de ontwikkeling van het landelijke systeem om veiligheidsredenen stil te leggen, terwijl de bestaande regionale systemen veel minder veilig zijn. Dat laatste is onder andere geconstateerd door het College Bescherming Persoonsgegevens.