Een laserkastje op een gevaarlijk kruispunt dat waarschuwt voor fietsers in de dode hoek. Een auto die via mobiele technologie andere automobilisten een seintje geeft dat het glad is, dat er ineens een file staat of dat verderop een gekantelde vrachtauto ligt. Nu nog toekomstmuziek, maar over pakweg vijftien jaar behoort dit waarschijnlijk tot de normaalste zaak van de wereld. Industrie en overheid moeten het wel eerst eens worden over een standaard.
Verkeer kan veiliger en efficiënter
Testlocatie Helmond laat zien hoe met ICT het verkeer veiliger kan en de doorstroming efficiënter.
Slimme verkeerstechnologie, waarbij auto’s onderling en met de infrastructuur communiceren, zou het aantal verkeersdoden met een kwart terugbrengen. Bovendien wordt oponthoud in het verkeer met 10 tot 15 procent teruggebracht. Arie Bleijenberg, hoofd mobiliteit en logistiek bij TNO, deed deze voorspelling dinsdag bij de presentatie van innovatieve verkeerstechnologie in Helmond, waar een van de eerste Europese testlocaties is. Onder meer Peek Traffic, het mobiliteitsonderdeel van Imtech, de Europese autoveiligheidscommissie Ertico-ITS en automatiseerder Logica doen mee aan het project.
Bleijenberg denkt dat de ontwikkeling van een standaard voor een platform waarop verschillende waarschuwingssystemen kunnen draaien in een enkel kastje in de auto nog wel vijf tot tien jaar kan duren. “Technisch kan het snel gaan, maar het hangt ook van de overheid af. Over drie jaar weten we wat de winnende technieken zijn’‘. Ook moeten de neuzen van de autofabrikanten dezelfde kant op staan. “En het systeem moet onder verschillende omstandigheden veilig zijn, dat heeft ook tijd nodig. De technieken moeten allemaal op elkaar afgestemd worden”, aldus Thijs Versteeg van TNO. Ook moet voorkomen worden dat bestuurders voortdurend een “overload” aan informatie over zich heen krijgen. Bovendien zullen zij eerst overtuigd moeten worden van het nut van al deze technologische hoogstandjes. (ANP)