Advertentie
digitaal / Nieuws

72 Duitse gemeenten onbereikbaar na hack

72 Duitse gemeenten zijn slachtoffer van een grootschalige aanval op hun IT-dienstverlener.

03 november 2023
cybercrime
Shutterstock

Gemeenten in de Duitse staat Zuid-Westfalen zijn onbereikbaar na een grootschalige aanval van hackers op een belangrijke gemeentelijke IT-dienstverlener. Dat meldt Siegener Zeitung.

Directeur Fysiek domein

Gemeente Goeree-Overflakkee
Directeur Fysiek domein

Strategisch adviseur Regionale samenwerking & lobby

Gemeente Wageningen
Strategisch adviseur Regionale samenwerking & lobby

Nog altijd dicht

Vanwege een aanval op de gemeentelijke IT-dienstverlener Südwestfalen-IT (SIT) in de nacht van zondag op maandag zijn tientallen gemeentehuizen in twee deelstaten nog altijd dicht en is er in veel gevallen ook geen dienstverlening. Enkele gemeenten blijven voor onbepaalde tijd helemaal dicht, anderen zijn voor bezoekers en telefonische vragen nog wel bereikbaar, zo schrijft de krant. Inmiddels is er door gemeenten ook een 'nood-website' aangemaakt.

Malware

Securitymedewerkers troffen maandagnacht op de servers van SIT versleutelde gegevens aan die duidden op ongeautoriseerde toegang van buitenaf. Er werden direct stappen genomen om ervoor te zorgen dat malware zich niet binnen het netwerk zou verspreiden. Zo’n 72 aangesloten gemeenten in de deelstaat Zuid-Westfalen, verschillende gemeenten in de deelstaat Rheinisch-Bergischen en enkele externe klanten in Duitsland die bij het datacenter van SIT zijn aangesloten, werden hard getroffen.

Losgeld

Matthias Ladda, hoofd van de IT-serviceafdeling van de stad Bad Berleburg, meldde maandagavond dat er losgeld is geëist voor het ontsleutelen van de gegevens. Hij vermoedt dat de inbraakpoging mogelijk enkele weken heeft geduurd.

Geen digitale dienstverlening

De gemeenten reageren verschillend op de aanval. Sommige gemeentehuizen in de twee getroffen districten blijven volledig gesloten, terwijl anderen wel openblijven. Digitale diensten worden echter nergens meer verleend. ‘We moeten ons beperken tot advies en het aanvaarden van zorgen. ‘Natuurlijk zijn we allemaal IT-afhankelijk. Iedereen wordt geconfronteerd met zeer individuele uitdagingen en moet zien hoe deze kunnen worden aangepakt,’ aldus Ladda.

De digitale dienstverlening is een week na de aanval nog steeds buiten dienst. Gemeenten nemen diverse maatregelen om inwoners toch service te kunnen verlenen. 

Dit artikel verscheen eerder op AG Connect.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
Ik hoop dat men hier iets van leert. Gebruik maken van 1 server is dus niet zo slim zonder redundantie. Vraag het aan Prorail/NS hoe dom dat is.
Advertentie