Advertentie
digitaal / Nieuws

Meer experimenten met online gebiedsverbod

Of zo’n aanpak het uiteindelijk zal redden bij de rechter, is vooralsnog niet duidelijk.

16 januari 2023
Mobiel achter slot
Shutterstock

De burgemeesters van Zoetermeer, Den Haag en Delft willen experimenteren met een digitaal gebiedsverbod. Op die manier hopen de gemeenten gewelddadige jongerengroepen uit de regio aan te pakken en het aantal geweldsdelicten te verminderen.

Verbindend senior adviseur NIS 2 voor overheidsentiteiten

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Verbindend senior adviseur NIS 2 voor overheidsentiteiten

Teamleider Ruimtelijke Ordening / Gebiedsontwikkeling

OVER-gemeenten
Teamleider Ruimtelijke Ordening / Gebiedsontwikkeling

Drillrap

Het is een volgende stap in de aanpak van onder meer drillrapgroepen in de drie steden, meldt Omroep West. Een digitaal gebiedsverbod is een middel dat de burgemeesters daarvoor kunnen gebruiken. Maar dat is wel moeilijk voor elkaar te krijgen, blijkt uit de brief die de burgemeesters naar de gemeenteraden hebben gestuurd. Bij een onlinegebiedsverbod wordt een persoon (tijdelijk) de toegang tot bepaalde sociale media of websites ontzegd. Ook een tijdelijk verbod op het doen van specifieke uitlatingen online behoort tot de mogelijkheden.

Houdbaarheid

Eerder voerden Amsterdam, Utrecht, Haarlem en Almelo al een online gebiedsverbod in. Of zo’n aanpak het uiteindelijk zal redden bij de rechter, is vooralsnog niet duidelijk. Juristen zijn het niet eens over de juridische houdbaarheid van een dergelijke maatregel. Het vooraf verbieden van uitingen en vervolgens controleren of iemand zich aan dat verbod houdt, is staatsrechtelijk niet toegestaan, de Grondwet verbiedt immers censuur. En de vraag welke uitingen wel of niet gedaan mogen worden wordt niet beantwoord door de gemeentewet, maar door het Wetboek van Strafrecht.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

P. Smit
Lekker experimenteren en het commentaar gewoon afwachten. Geen reactie betekent imho dat e.e.a. wordt ingevoerd of het nu wel of niet juridisch houdbaar is.
Advertentie