Advertentie
digitaal / Nieuws

Den Haag wederom digitaal meest volwassen gemeente

Den Haag is de meest ‘digitaal volwassen’ gemeente van 2015. Dat blijkt uit onderzoek van Deloitte dat is uitgevoerd in opdracht van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Economische Zaken.

24 februari 2016

Den Haag is de meest ‘digitaal volwassen’ gemeente van 2015. Dat blijkt uit onderzoek van Deloitte dat is uitgevoerd in opdracht van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Economische Zaken.

Top 3: Den Haag, Molenwaard en Leiden

Onderzochte producten bij gemeenten zijn onder meer afvalkalenders, contactformulieren, uitkeringen aanvragen, het aanvragen van een VOG en kwijtschelding van de OZB. Voor de gemeenten zijn 43 unieke producten onderzocht. Hiervan zijn 23 specifiek voor burgers en acht specifiek voor ondernemers. Dertien producten hebben betrekking op beide doelgroepen. Den Haag, Molenwaard en Leiden vormen achtereenvolgend de top 3 van best scorende gemeenten. Venlo, Rotterdam, Heerlen, Dordrecht, Zoetermeer, Deventer en Nieuwkoop completeren de top 10.

Weinig verandering in top 10
De top 10 gemeenten van vorig jaar komen dit jaar bijna allemaal weer terug op deze lijst, maar er is wel sprake van een verschuiving. Den Haag staat met een score van 87 procent bovenaan, net als vorig jaar. In 2014 hadden Den Haag en Rotterdam allebei een score van 83,9 procent. Dordrecht en Nieuwkoop zijn de enige nieuwkomers in de top 10. Met name onder kleine gemeenten is er een flinke progressie waarneembaar. De drie gemeenten die de meeste progressie hebben geboekt op digitaal gebied zijn Cuijk, Bronckhorst en Mill en Sint Hubert.


Waterschappen en provincies
De Waterschappen hebben met een gemiddelde score van 77 procent de hoogste score bereikt onder lokale overheden. Er is sprake van een stijging van 4 procent.  Waterschap Hollands Noorderkwartier heeft zelfs een score van 100 procent digitale volwassenheid.  Provincies scoren gemiddeld 54 procent, zes procent beter dan vorig jaar. Daarbij is provincie Overijssel met een digitale volwassenheid van 69,3 procent de koploper. 

Het volledige onderzoek is hier te vinden. 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie