Advertentie
digitaal / Nieuws

Huwelijksaangifte kan voortaan elektronisch

Het schrappen van de ondertrouw is een gevolg van de gefaseerde invoering van de Wet elektronische dienstverlening burgerlijke stand. Eind vorig jaar zijn daarvoor bij koninklijk besluit een aantal wijzigingen in het Burgerlijk Wetboek vastgesteld.

26 augustus 2015

Een deel van de huwelijkstraditie in Nederland is vrijwel onopgemerkt geschrapt: vanaf dinsdag bestaat de aloude ondertrouw niet meer. Stellen die van plan zijn te gaan trouwen of die een geregistreerd partnerschap willen aangaan, kunnen vanaf 1 september volstaan met een elektronische melding van hun plannen aan de gemeente waar ze willen trouwen.

Elektronische aangifte
Het schrappen van de ondertrouw is een gevolg van de gefaseerde invoering van de Wet elektronische dienstverlening burgerlijke stand. Eind vorig jaar is daarvoor bij koninklijk besluit een aantal wijzigingen in het Burgerlijk Wetboek vastgesteld. Op 17 mei van dit jaar is bepaald dat de elektronische aangifte van een huwelijk of partnerschap met ingang van 1 september een feit is. Deze week melden veel gemeenten de verandering op hun internetpagina.

Bruidsdagen
De huwelijksaangifte, ofwel in ondertrouw gaan, behoorde in Nederland tot de huwelijkstradities. Etiquettedeskundigen Amy Groskamp-ten Have en Reinildis van Ditzhuyzen wijden er aparte woorden aan in het goedemanierenboek Hoe hoort het eigenlijk? Tot ver in de vorige eeuw markeerde het moment van ondertrouw het begin van de zogenoemde bruidsdagen, de tijd waarin de bruiloft werd georganiseerd. In die periode konden gasten hun cadeaus aan het aanstaande bruidspaar sturen.

Bitterkoekjes
Op de ondertrouwdag, waarvoor het paar persoonlijk naar het gemeentehuis moest, was er een feest in huiselijke kring. Bezoek kreeg bitterkoekjes, die het zoet en het bitter van het huwelijk symboliseerden. Er bestaan nog steeds kaarten om een koppel met hun ondertrouw te feliciteren.

‘Aantekenen’
In ondertrouw gaan heette ook wel 'aantekenen'. Dat komt voort uit het feit dat het aanstaande paar bij de ondertrouw een officiële akte van huwelijksaangifte meekreeg. Deze akte, die meestal tussen de 10 en 20 euro kostte, is vanaf volgende week vervangen door een eveneens elektronische bevestiging van een ambtenaar van de burgerlijke stand dat de melding van de trouwplannen is ontvangen. Deze bevestiging is gratis.

Bezwaar tegen voorgenomen huwelijk
Tot eind jaren tachtig van de vorige eeuw werden voorgenomen huwelijken aangeplakt bij het gemeentehuis, zodat iedereen er kennis van kon nemen. Dat gebeurde omdat er bezwaren tegen het huwelijk ingebracht konden worden in de tijd van ondertrouw. Het blijft verplicht om minimaal twee weken voor de huwelijksdatum de plannen officieel te melden. In die tijd kunnen alle door het paar verstrekte persoonsgegevens worden gecontroleerd. Net als bij de ondertrouw vervalt de 'toestemming' om te trouwen na een jaar. (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Theijs
Wordt de officiële melding van de huwelijksjaren nog ergens gepubliceerd, of werd dit ook in de jaren tachtig afgeschaft?
Zandkruuer
Gezien het feit dat er nog steeds huwelijkszwendel en schijnhuwelijken bestaan. Dat verstandelijk gehandicapten, psychiatrische patiënten (onder invloed van medicijnen) of dementerenden in een huwelijk worden gedwongen met een partner met schulden... Dat pleit voor een persoonlijk gesprek vooraf met de ambtenaar BS in de vorm van ondertrouw.

Heb als ambtenaar maar het lef om op de trouwdag zelf met twijfels of bezwaren aan te komen waar de familie en vrienden bij zijn.
José Salhi
Uw berichtgeving over het vervallen van huwelijksaangifte is niet correct. Wat niet klopt aan het bericht is dat dit op elektronische wijze kan volgens de bepalingen van het Besluit elektronische dienstverlening Burgerlijke Stand. Onderdelen van de Wet elektronische dienstverlening BS die te maken hebben met elektronisch kenbaar maken dat je wilt trouwen gaan nog niet op 1 september in. Er moet eerst een pilot gedraaid worden. Het klopt wel dat er per 1 september geen akte van huwelijksaangifte meer wordt gemaakt (dus ondertrouw vervalt). Je kunt dit doen in de gemeente waar je wil trouwen. Deze wetswijzing per 1 september heeft niets met e-dienstverlening te maken.
Advertentie