Advertentie
digitaal / Nieuws

De Jonge houdt vast aan 1 september voor CoronaMelder

Minister De Jonge (Volksgezondheid, CDA) wil een spoedwet introduceren om de privacy rondom de CoronaMelder te waarborgen. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) adviseert om de app pas in te zetten als de adviezen zijn opgevolgd. De Jonge is nog steeds van plan om de app, die nu op verschillende plekken getest wordt, op 1 september landelijk in te voeren.

18 augustus 2020
CoronaMelder-shutterstock-1774079651.jpg

Minister De Jonge (Volksgezondheid, CDA) wil een spoedwet introduceren om de privacy rondom de CoronaMelder te waarborgen, op advies van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De toezichthouder adviseert om de app pas in te zetten als de adviezen zijn opgevolgd. De Jonge is nog steeds van plan om de app, die nu op verschillende plekken getest wordt, op 1 september landelijk in te voeren.

Wet voor inzet

De AP schreef maandag ‘dat de minister afspraken moet maken met Google en Apple over de software die zij leveren voor de inzet van de app, dat er een wet moet komen om de inzet van de app goed te regelen en dat duidelijk moet worden dat de servers die de app gebruikt ook veilig zijn.’ AP-voorzitter Aleid Wolfsen zegt wel positief te zijn over de ontwikkeling van de app. ‘Die is duidelijk ontworpen met privacy als uitgangspunt.'

 

Onderliggende software

Volgens de voorzitter staat de app echter niet op zichzelf, maar is die afhankelijk van wetgeving en technische onderdelen. ‘Die app is niet alleen wat jij op je scherm ziet, maar ook de techniek van Google en Apple, en ook de servers waar je jouw gegevens heen stuurt.’ De AP maakt zich met name zorgen over de onderliggende software in telefoons die het gebruik van de CoronaMelder mogelijk maakt. Het zou niet duidelijk zijn of de Amerikaanse techgiganten gevoelige gezondheidsgegevens in handen krijgen.

 

Tegemoetkomen

Een wet zou volgens de AP onder andere de bevoegdheden voor de minister moeten regelen om deze gegevens te verwerken. De minister is het hier niet mee eens en is van mening ‘dat de huidige wetgeving genoeg ruimte biedt voor het gebruik van apps’, meldt persbureau ANP. Maar hij wil toch de AP tegemoetkomen met een spoedwet.

 

Testen

Maandag begon een testperiode van twee weken in de provincie Drenthe en in de regio’s Gelderland-Zuid, IJsselland, Noord- en Oost-Gelderland en Twente. In overige delen van het land kunnen mensen de app wel downloaden en waarschuwingen ontvangen, maar zij krijgen nog geen GGD-code om zelf waarschuwingen te versturen.

 

Trojaans paard

Eerder waarschuwde het Rathenau Instituut al voor de mogelijke afhankelijkheid van Apple en Google. Er is onzekerheid over de broncode. ‘Onafhankelijke controle op veiligheidsaspecten en controle op oneigenlijke verwerking van persoonsgegevens zijn daardoor onmogelijk.’ Kortom, concludeert het instituut, ‘Google en Apple worden door de keuze van het kabinet bevoordeeld in hun concurrentiepositie en het is niet vast te stellen of hun API een Trojaans paard betreft.’

 

Proportionaliteit

Ook zijn er twijfels over de proportionaliteit omdat de CoronaMelder voor 70 tot 75 procent effectief is en er onzorgvuldigheden mogelijk zijn in het meldingsproces. Bovendien is de informatievoorziening aan de Kamer volgens het instituut ‘zeer gefragmenteerd’: ‘De brief van de minister en de vele adviezen zijn puzzelstukjes van een onvolledige puzzel.’

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Dennis / Ambtenaar
Natuurlijk mag je kritisch zijn, maar als je kijkt naar wat mensen allemaal installeren op hun telefoon.... Ik zie mensen op Facebook klagen over privacy....dan heb je het niet helemaal begrepen want met Facebook (en anderen) is al je privcacy weg.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Petra
Laten we eerst eens vaststellen hoe groot het probleem eigenlijk is: https://www.cafeweltschmerz.nl/is-het-een-grote- …Laten we dan eens goede tests gebruiken voordat we iemand als besmettelijk bestempelen: https://www.cafeweltschmerz.nl/korte-versie-volg …Laten we dan de data goed interpreteren: https://www.maurice.nl/2020/08/18/rivm-data-voor …Men doet alles om ons bang houden: https://www.maurice.nl/2020/08/16/8283/
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie