Advertentie
digitaal / Nieuws

D66: kerk mag niet meer neuzen in GBA

Ben je net verhuisd naar een andere stad, meldt de kerk zich al om je welkom te heten. Goed bedoeld, maar als het aan D66 ligt, komt aan dit soort gebaren een eind.

17 december 2012

Ben je net verhuisd naar een andere stad, meldt de kerk zich al om je welkom te heten in de nieuwe gemeente. Goed bedoeld, maar als het aan D66 ligt, komt aan dit soort gebaren een eind.

Toegang tot GBA

Verschillende kerken hebben nu via de Stichting Interkerkelijke Ledenadministratie (SILA) inzicht in de Nederlandse Gemeentelijke Basisadministratie (GBA). Volgens Gerard Schouw van D66 is het bepaald geen taak van de overheid om kerken met hun administratie en ledenbestanden te helpen. Bovendien hebben 'andere derden die ook een belangrijke functie in de maatschappij vervullen' ook geen inzicht in deze gegevens. 

Geen voorkeursbehandeling
Hij wil dat de regering een stokje steekt voor de 'voorkeursbehandeling' van de kerken en zal dat deze week aankaarten bij de behandeling van de begroting van Binnenlandse Zaken.

Reacties: 22

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Meppie
Helemaal mee eens, laten we overheid en godsdienst gescheiden houden.
Willem / Gemeenteambtenaar
Helemaal mee eens, gisteren nog afschaffen.

Ik heb me er ook erg aan gestoord elke keer dat wij verhuisden, alleen omdat mijn vriendin vroeger met haar ouders naar de kerk ging krijgen wij nog elke keer zo'n welkom-brief. Altijd vergezeld van een acceptgiro, om je extra welkom te laten voelen. Het is net een sekte, ook al kom je er al jaren niet meer, ze blijven aan je trekken met hulp van de overheid.
Gerard V. / handhaver
Hé Willem, misschien moeten jij of je vriendin of beiden je gewoon uit laten schrijven bij de kerk waar je staat ingeschreven als lid. Dan hoef je je ook niet zo welkom te voelen en hoef je ook geen reacties te schrijven waar niemand op zit te wachten
Dieuwe / adviseur
Als kerkelijke en eveneens overheidsdienaar vraag ik me af waarom dit blijkbaar tot op heden mogelijk was en tot welk doel dit strekt(e). Op de Veluwe waar ik woon hoeft de kerk geen zieltjes te winnen; de leden zijn helemaal overtuigd van de nut en noodzaak en komen vanzelf. Ook de natuurlijke aanwas creeert vanzelf een groei van het ledenbestand; abortussen (provocatus) komen niet voor.
H. Blok / raadslid Winsum
De anti-christelijke agenda van D66 draait op volle toeren..
Oscar
Het is toch te gek voor woorden dat een of andere organistie inzicht krijgt in bestanden van het bevolkingsregister! Of het nu een kerk is of een judoclub, dit heeft geen pas. Dat dat toe nu toe gebruikelijk was is al erg genoeg, maar dat het niet onmiddelijke wordt gestopt is onbegrijpeljk. Deze bemoeienis van alle godsdienstige sectes (lees kerken) met de burger moet zo snel mogelijk verboden worden.
L. Koopman / Coördinator ICT
Op zich eens met het verhaal. De ILA hoeft geen uitzonderingspositie.

Het is overigens al jaren mogelijk om bij de gemeente aan te geven dat je niet wilt dat jouw gegevens worden gedeeld met z.g. 'vrije derden'.

Een berichtje richting de gemeente waar in je woont is voldoende.
ambt / ambtenaar
Ben het (gedeeltelijk) met D te B eens: ook ik ben actief kerklid en heb mij ook altijd afgevraagd of het automatisch verstrekken van verhuisinformatie van kerkleden wel zomaar kon. Dit is de verantwoordelijkheid van de leden zelf. Overigens gebeurd dit alleen of voornamelijk binnen de PKN dacht ik.
Wilco / Burger
De 'vrije derden' delen de GBA bestanden blijkbaar onderling want als je verhuist krijg je door die PostNL verhuisservice ook allerlei ongevraagde aanbiedingen naar je hoofd geslingerd.

Het is wel de taak van de overheid om persoonsgegevens te beschermen en er wat beter op toe te zien hoe legitieme GBA afnemers met deze gegevens omgaan.
eva
@ Door Gerard op 18 december 2012 08:08

Hé Willem, misschien moeten jij of je vriendin of beiden je gewoon uit laten schrijven bij de kerk waar je staat ingeschreven als lid. Dan hoef je je ook niet zo welkom te voelen en hoef je ook geen reacties te schrijven waar niemand op zit te wachtenWas het maar zo simpel! Ik sta bij geen enkele kerk ingeschreven, ben nooit gedoopt, maar word in elke nieuwe woning welkom geheten door de katholieke kerk. Alleen omdat mijn ouders vroeger katholiek waren. Geen idee waar ik me dan moet uitschrijven!
Willem / Gemeenteambtenaar
@ Gerard

Zo simpel is het dus niet. Mijn vriendin heeft zich nooit ingeschreven, maar staat geregistreerd bij de kerk omdat haar ouders daar naar toe gaan. Geen idee waar we haar zouden moeten uitschrijven. Nog even los daarvan is het van de zotte dat een kerkelijke instantie inzicht heeft in het GBA en daar zonder onze toestemming gebruik mag maken van onze gegevens. Ik beschouw dit als een inbreuk op mijn privacy. Er is wel een bel-me-niet-register, maar dit soort brievenbusspam werkt de overheid gewoon aan mee. Wel eens van de Trias Politica gehoord?
Michiel van Heek
D66, gefeliciteerd! U heeft weer zo'n geval gevonden waaruit blijkt dat de Nederlandse overheid en het christendom ooit nauw met elkaar verweven waren. U blijkt echt een neus te hebben voor het vinden van zaken waar niemand het bestaan van schijnt te weten, maar die toch een schandvlek zijn op het blazoen van een seculiere staat. Hulde voor uw aanhoudende inspanningen om Nederland daarvan te zuiveren. Wel maak ik me zorgen over uw toekomst. Want wat als gebeurt wat in 1966 nog ondenkbaar was? Wat als de secularisatie van Nederland eindelijk voltooid zal zijn? Hoe zult u zich dan nog kunnen profileren?
Sandra
Niet alleen kerken, maar ook bv. advocaten, verzekeringsmaatschapijen, pensioenfondsen, spaarfondsen en anderen hebben toegang tot deze gegevens. En daarnaast mogen gemeenten ook bij verordening regelen dat allerlei non-profitinstellingen (bv. muziekvereningingen, voetbalclubs e.d.) deze gegevens krijgen. Dus hoezo hebben kerken een "voorkeursbehandeling"?
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
D66 heeft er moeite mee dat kerken via de GBA inzicht hebben in de adressen van hun leden maar de aanhangers van de neo-liberale kerk (roepnaam eurofielen) kan het niets schelen dat er middels het elektronisch patientendossier onzorgvuldig met onze persoonlijke gegevens wordt omgegaan. Hoezo selectieve verontwaardiging? Persoonlijk heb ik liever te maken met jehova's getuigen dan met Europa omdat je van de eersten makkelijker afkomt.
F.W. den Boef / consultant
Los van de vraag of God nu echt bestaat, verdient het puur sociologisch geredeneerd aanbeveling om kerkgang te stimuleren. Een kerkganger is strikt genomen in moreel opzicht geen "beter" mens dan een niet-kerkganger, maar het weerhoudt mensen van een hoop rottigheid en ellende. Niemand kan toch ontkennen dat naarmate de ontkerkelijking toeneemt, de kwaliteit van onze samenleving verder verslechterd? Neem alleen maar de graaicultuur waarin win leven en het aantal doodsbedreigingen dat dagelijks in de sociale media wordt geuit. Gelet hierop is het zo gek nog niet dat kerken hun leden na hun verhuizing opzoeken. Keken we maar wat meer naar elkaar om! De overheid zo dat juist moeten faciliteren.
Kritikus / Geen Hagenees
Wilders en de PVV zijn inmiddels zo salonfahig geworden dat D66 op zoek moet naar een nieuw item om zich te profileren. Want op inhoud zal dat van zijn levensdagen niet lukken. Dat is nu eenmaal het lot van een hol vat.
Lambert / christen en kerkganger
Als lid van de Protestantse Kerk is het je eigen vrije wil om de burgerlijke gemeente toestemming te geven je GBA-gegevens ter beschikking te stellen aan SILA. Hoe zo snuffelen in de GBA? De puurste vorm van onjuiste weergave van de werkelijkheid.
klaes / ex !
D66 hulde met dit begin. Niet de moslim maar de SGP clan is de grootste bedreiging. Wanneer word deze vorm van vrouwen onderdrukking en reeli fanatisme verboden?? ook na uitspaak van het europese hof mag men nog rustig doorgaan met gesubsidieerd discrimineren.
Joost
Geen kerk-lid? Uitschrijven bij SILA voldoende.

Wel kerk-lid? Uitschrijven bij parochie huidige woonplaats, bisdom hudige woonplaats, parochie geboorteplaats, kerkelijke administratie (afhankelijk van gezindte) én SILA!Kost wat mails en brieven, maar dan ben je ook (institutioneel) christen af
ietje / parttimer SBO
Natuurlijk is het vervelend als je niet bij een kerk hoort (of niet meer hoort) dat je gegevens door worden gegeven. Ik vermoed dat je juist bij de gemeente nog staat genoemd als Rooms-katholiek en niet in een kerkelijke gemeente! Check dat maar en laat die registratie verwijderen. Succes!
jdus
@ Joost. Ja alsof me bij geboorte heb ingeschreven. Moet ik die stalkers daar zeker een briefje gaan sturen dat ik daar niet van hou. Ik ben blij dat ik ze niet meer krijg hier in nijmegen. Weet nog dat ik in het Duitse groesbeek op kamers ging en lag er om de paar maanden een brief op de mat. Bijna net zo storend ls die postvcode loterij brieven
Martin van den Akker
Ik heb zojuist van een ambtenaar van de burgelijke stand van de gemeente waar ik woon begrepen dat in de GBA geen gegevens omtrent religie meer worden bijgehouden en men dus voor uitschrijven bij het betreffende kerkgenootschap dient e zijn. Voor kamerleden dus ook een suggestie om de wettelijke situatie omtrent GBA te bekijken alvorens iets te roepen.
Advertentie