Advertentie
digitaal / Nieuws

D66 Groningen wil online burgerdossier

Met een paar muisklikken inzage in alle gegevens en informatie die de gemeente van je heeft. In Estland en Denemarken gebeurt het al een tijdje. D66 wil nu ook in Groningen inwoners hier ervaring mee op laten doen en heeft een initiatiefvoorstel voor een online burgerdossier ingediend bij het college.

10 mei 2017

Met een paar muisklikken inzage in alle gegevens en informatie die de gemeente van je heeft. In Estland en Denemarken gebeurt het al een tijdje. D66 wil nu ook in Groningen inwoners hier ervaring mee op laten doen en heeft een initiatiefvoorstel voor een online burgerdossier ingediend bij het college.  

Europese voorbeelden

Het gaat om een proef met zo’n honderd Groningers. Zijn gaan, als het plan wordt goedgekeurd, een jaar lang ervaring opdoen met het gebruiken van het online burgerdossier. ‘Als het doorgaat, is het de allereerste keer in Nederland dat men hiermee werkt. In een aantal Europese landen gebeurt dit al en daar werkt het uitstekend’, zo vertelt D66-raadslid Wieke Paulusma. Gemeenten zijn door de decentralisaties in 2015 ook verantwoordelijk voor het sociaal domein. Ze beschikken daardoor over veel gevoelige informatie van bewoners. Dat zijn bijvoorbeeld gegevens van medicijngebruik en de financiële situatie. Burgers kunnen met het online burgerdossier zelf aangeven welke informatie verwerkt en ingezien mag worden door ambtenaren.

Burgers zelf verantwoordelijk voor privacy
Doordat burgers zelf bepalen welke gegevens gemeenten kunnen zien en gebruiken, worden zij meer zelf verantwoordelijk voor hun privacy, maar ook meer zelfredzaam, vertelt Paulusma. ‘In het dossier kunnen burgers ook zelf dingen toevoegen, wijzigen of teruglezen als er een gesprek is geweest. Ze zijn daardoor beter op de hoogte van hun situatie en beter voorbereid op gesprekken met de gemeente.’ Daarnaast ziet Paulusma ook de werkdruk kleiner worden doordat er minder administratie wordt gevoerd. ‘Burgers kunnen zelf informatie wijzigen, daardoor wordt deze meer accuraat en komen er minder fouten in voor.’


Meer vertrouwen in de overheid

Tijdens de pilot die D66 wil houden, is er vooralsnog alleen sprake van inzage in de gegevens en het zelf toevoegen van informatie. Eén van de grootste voordelen is dat er meer vertrouwen in de overheid ontstaat bij de burger.’ Paulusma hoopt dat er nog voor de zomer een besluit wordt genomen, zodat er zo snel mogelijk mee begonnen kan worden. ‘Er zijn positieve reacties, maar ook negatieve. De angst bij tegenstanders is vooral dat burgers te veel informatie afschermen. Hulpverleners zijn huiverig, omdat ze denken niet de juiste hulp in te kunnen zetten. ‘Ik verwacht juist dat er meer dialoog ontstaat, waardoor er juist een betere hulpverlening ontstaat.’ 

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Marcel van Galen / Founder | CEO
Digitale Zelfbeschikking voor iedereen! Individuen moeten in deze wereld meer zijn dan alleen bezoekers van het internet en zeker meer zijn dan de optelsom van gebruikersnamen en wachtwoorden. Mensen moeten deel uit kunnen maken van een veilig en betrouwbaar digitaal ecosysteem, kunnen beschikken over data en data ter beschikking kunnen stellen van derden. Dat alles op basis van een stelsel van afspraken waar alle partijen zich aan houden en wat in lijn ligt met de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming. We zouden D66 willen vragen actief een bijdrage te leveren aan de Qiy Foundation, een non-profit stichting die al jaren werkt aan een internationaal onafhankelijk Afsprakenstelsel gericht op het delen van gegevens onder regie van het individu. Voor meer informatie: www.qiyfoundation.org en www.dappre.com
Jan
Als het plan wordt goedgekeurd. Het is te hopen en te bidden dat dit nooit wordt goedgekeurd. Eerst een gevoelig dossier opbouwen en dan de burger laten beslissen wie er meekijkt? De burger wordt na het invoeren van zo'n dossier gewoon verplicht inzage te verlenen door verzekeraars, justitie, werkgevers, etc... Kwestie van tijd, net als met het zorgdossier (patiëntendossier) weetjewel?
Post
D'66 heeft vaak van die proefballonnetjes en het blijken telkens weer grandioze missers. Als je de burger zijn privacy verder wil aantasten, moet je dit vooral doen. De digitale veiligheid schijnt volgens onderzoek bij de meeste gemeenten een farce te zijn. Er gaat ook geen dag voorbij, dat je moet lezen in de media, dat de informatie weer op straat legt. En maar vooral de burger dwingen om alles via de digitale weg te doen. Met de ontwikkelingen mee gaan,, prima, maar dan niet ten koste van de veiligheid.
erik / ambt.
"Eén van de grootste voordelen is dat er meer vertrouwen in de overheid ontstaat bij de burger.’ Paulusma toch, dat is nu helemaal weg! en je vergeet bovendien nog het zinnetje: 'De burger verwacht het van ons".
Advertentie