2,6 miljoen keer
Opsporingsdiensten blijven slordig met telecomgegevens
Opsporingsdiensten die onze telecomgegevens opvragen houden zich nog niet allemaal aan de privacyregels, meldt minister Opstelten van…
Het Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie (CIOT) is de plek waar sinds 2002 alle opsporingsdiensten (politiekorpsen, FIOD, AIVD etc.) gegevens over internet- en telefoongebruik kunnen opvragen. Telecomaanbieders moeten die gegevens bijhouden en daar aanbieden. In 2010 is het CIOT maar liefst 2,6 miljoen keer bevraagd, blijkt uit een rapportage van het ministerie. Nederland is daarmee Europees koploper.
Privacy
Er gelden strikte regels bij het opvragen van die gegevens. Er moet een gerechtvaardigd doel zijn, niet iedereen heeft toegang tot de gegevens en er moet goed worden vastgelegd waarom gegevens zijn opgevraagd. Een aantal van de opsporingsdiensten (met name politiekorpsen) heeft de procedures daarvoor echter nog steeds niet op orde, na eerder geconstateerde problemen hiermee. Dat blijkt uit onderzoek van de auditdienst van VenJ en van het College bescherming persoonsgegevens (Cbp), dat zijn oordeel overigens nog moet publiceren.
Afsluiten
Justitie-voorganger Hirsch-Ballin vond de procedures vooral een zaak van de opsporingsdiensten zelf. Opstelten geeft ze nu echter de tijd tot 1 mei; als ze dan hun procedures nog niet op orde hebben, zullen ze uit het CIOT-systeem worden geweerd en kunnen ze alleen nog opvragingen doen via een andere opsporingsdienst, tenminste als die wél aan de eisen voldoet.
Afwachten
De 'digitale burgerrechtenbeweging' Bits of Freedom waarschuwt al langer voor het gevaar van de ongebreidelde toegang tot de telecomgegevens. Directeur Ot van Daalen vindt Opsteltens maatregel een stap in de goede richting, al is het een late stap. "Al eerder hebben wij gesteld dat de minister onterecht vertrouwen stelt in het zelfreinigend vermogen van dit soort organisaties. Maar beter laat dan nooit. We zijn wel erg cynisch of dat voldoende zal zijn. Je kunt nu wel van het CIOT worden afgeschakeld, maar dan kun je de gegevens nog via andere organisaties opvragen, dus het is de vraag of dat nu wel een echte hindernis is."