Overslaan en naar de inhoud gaan

Merendeel gemeenten gaat deadline wet digitaal verkeer missen

De letter van de wet belemmert volgens gemeenten de geest van de wet.

Digitalisering-vraag-uitroep-shutterstock-1691200924.jpg
− Shutterstock

Slechts een beperkt aantal gemeenten zal op tijd voldoen aan de nieuwe vereisten van de Wet Modernisering Elektronisch Bestuurlijk Verkeer (Wmebv), die op 1 januari 2025 in werking treedt. Dit concluderen onderzoekers van Berenschot in een nulmeting.

De nieuwe wet geeft burgers en bedrijven het recht om officiële berichten digitaal aan gemeenten en andere overheidsorganisaties te versturen. Het gaat hierbij om berichten zoals aanvragen, beschikkingen, besluiten, klachten en zienswijzen. De 66 gemeenten die aan de nulmeting meewerkten, onderschrijven volgens Berenschot het belang van elektronisch berichtenverkeer als instrument om de rechtspositie van burgers te versterken, maar wijzen ook op moeilijkheden bij de implementatie.

Werkbare oplossing niet mogelijk

'Doordat gemeenten moeten voldoen aan de (volgens hen) hoge eisen die door de wet worden opgelegd, kunnen ze niet op korte termijn met een werkbare oplossing komen om de positie van de burger te versterken. Zo belemmert de letter van de wet volgens sommigen de geest van de wet', aldus Berenschot.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) publiceerde eerder al een hulpgids om gemeenten te ondersteunen bij de invoering van de wet. De gemeenten doen in het rapport enkele aanbevelingen, waaronder het ‘politiek maken’ van het onderwerp door er bestuurlijke aandacht aan te geven. Daarnaast raden gemeenten aan om samenhang te zoeken met andere wetgeving op het gebied van de digitale transformatie. 'Het ligt bijvoorbeeld voor de hand om een verbinding te maken met de implementatie van de Wet open overheid en de Single Digital Gateway', aldus de rapporteurs.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Samenwerking opzoeken

Verder wordt in het rapport geadviseerd dat gemeenten intergemeentelijke samenwerking opzoeken en krachten bundelen richting de leveranciers. Ook is het belangrijk om gefaseerd te werk te gaan bij de implementatie. Zo kan voorlopig aan de nieuwe verplichtingen worden voldaan door voor inkomende berichten een webformulier als kanaal in te richten en bij uitgaande berichten te kiezen voor beveiligde e-mail. 'Een volgende stap is dan om de processen rondom het berichtenverkeer te stroomlijnen en het berichtenverkeer naar een mijn-omgeving te verplaatsen, met als einddoel om al het berichtenverkeer goed in te regelen', aldus de rapporteurs.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in