CPB: Stimuleren OSS wellicht nuttig
Stimuleren van open-sourcesoftware door de overheid kan nuttig zijn, stelt CPB.
Het kan soms nuttig zijn voor de overheid om open-sourcesoftware (OSS) te stimuleren. Met name als het gaat om de vraag welk softwaretype de beste mogelijkheden biedt voor vervolginnovaties door anderen, biedt open-sourcesoftware wellicht betere kansen. Die voorzichtige conclusie trekt het Centraal Planbureau in een vandaag verschenen rapport, opgesteld in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.
In het aan staatssecretaris Frank Heemskerk aangeboden rapport probeert het CPB antwoord te geven op de vraag wanneer het wenselijk is dat de overheid open-sourcesoftware stimuleert om ‘marktfalen’ op de softwaremarkt tegen te gaan.
Het CPB concludeert dat het direct stimuleren van open-sourcesoftware, bijvoorbeeld door als ‘aanjagende klant’ op te treden of bij aanbestedingen de voorkeur te geven aan OSS, de dynamische efficiëntie kan vergroten. Dat is het geval als (1) de leveranciersafhankelijkheid groot is, (2) er in de ontwikkelingsfase geen specifieke, complementaire input tegen substantiële kosten ingekocht hoeft te worden, en (3) vervolginnovaties sociaal wenselijk zijn maar er beperkingen zijn om die door middel van contracteren tussen ontwikkelaars tot stand te laten komen.
De genoemde leveranciersafhankelijkeid is deels te wijten aan het ‘netwerkeffect’ (‘We gebruiken het omdat iedereen het gebruikt’) dat met name speelt bij besturingssystemen en tekstverwerkers.
Het volledige rapport is te vinden op de site van het CPB. (FBL)
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.