Advertentie
digitaal / Nieuws

'Coronatest.nl veilig ondanks tekortkomingen'

De website coronatest.nl voldoet inderdaad (nog) niet aan de eisen, laat verantwoordelijke koepelorganisatie GGD GHOR weten in reactie op berichtgeving van de NOS. Naar mening van de organisatie is het systeem wel veilig te gebruiken en zijn er geen aanwijzingen van misbruik.

10 februari 2021
Digitaal-afvinken-shutterstock-1707032440.jpg

De website coronatest.nl voldoet inderdaad (nog) niet aan de eisen, laat verantwoordelijke koepelorganisatie GGD GHOR weten in reactie op berichtgeving van de NOS. Naar mening van de organisatie is het systeem wel veilig te gebruiken en zijn er geen aanwijzingen van misbruik.

Twee eisen

De beveiliging van coronatest.nl schiet tekort en daardoor zouden de gegevens van miljoenen mensen niet voldoende beveiligd zijn, meldde de NOS dinsdag op basis van vertrouwelijke stukken die de omroep had ingezien. Minister De Jonge (Volksgezondheid, CDA) liet weten dat GGD GHOR inderdaad momenteel 'niet volledig aan de normen' voldoet. Twee van de zes tekortkomingen van de website, waar mensen met hun DigiD kunnen inloggen, zouden nog niet zijn verholpen.

 

Veiligheid

‘Het klopt dat we op dit moment nog niet aan alle normeringseisen van DigiD op de website coronatest.nl voldoen’, schrijft GGD GHOR in de reactie. ‘Er is voor een tweetal normen ongeveer 3 weken vertraging opgelopen, waardoor we op dit moment dus nog niet voldoen aan alle eisen.’ De twee vertraagde normen zouden te maken hebben met het ‘controleerbaar aantoonbaar maken van de veiligheid van het systeem’. Toezichthouder Logius benadrukt volgens De Jonge 'dat er geen sprake is van een onveilige situatie'.

 

Vertrouwen

Eind januari bleek uit berichtgeving van RTL Nieuws dat er is gehandeld in gegevens afkomstig uit GGD-systemen. ‘Voorop staat dat ook gemeenten zijn geschrokken van de berichten over handel in persoonsgegevens uit de coronasystemen van de GGD’, liet de VNG weten. ‘Vertrouwen in deze organisatie is essentieel bij de organisatie en uitvoering van de publieke gezondheid.’ De VNG benadrukte dat GGD GHOR betrokken bestuurders moet informeren en dat het vervolgens aan individuele gemeenten is om op basis van die informatie te handelen.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Wietske
Een uitstekend stuk over de puinzooi bij de GGD. En het verhullen hiervan door RUTTE, DE JONG en GGD managers.Zie AD 17 april.Alarm over slagkracht GGD weggehoond: 'Bewindsman zei:'Infectieziekten zijn toch voorbij‘’

Er is uitgebreid gewaarschuwd dat de Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD’s) niet klaar zouden zijn voor een pandemie, maar daar is niets mee gedaan. Door een falende GGD kon corona zich verder verspreiden in Nederland.Marcia Nieuwenhuis 17 apr. 2021 Laatste update: 07:34Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Hans / afdelingsmanager
Wij hebben in overleg met een jurist 2 weken geleden de GGD aansprakelijk gesteld voor geleden en nog te lijden schade vanwege daar gemaakte fouten. Zeer paniekerige reactie ontvangen, zo van 'wat wilt u nu'. Gaat niet goed daar.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie