digitaal / Partnerbijdrage

App Burgerschouw betrekt inwoners meer bij de kwaliteit van hun leefomgeving

Met de App Burgerschouw betrekken gemeenten inwoners meer bij de kwaliteit van hun leefomgeving

19 maart 2015

App Burgerschouw beschikbaar via Google Play en Apple App Store

Tijdens een burgerschouw beoordelen wijkbewoners met een tablet of smartphone in de hand zelf de openbareruimte op bijvoorbeeld de aanwezigheid van zwerfvuil en onkruid. Maar ook de veiligheid in de wijk en de kwaliteit van wegen en fietspaden kunnen met de app worden onderzocht. Burgers helpen zo de gemeente bij het beoordelen van de buitenruimte en zijn daardoor meer betrokken bij hun eigen leefomgeving.

 

Vaak is de schouw een papieren aangelegenheid, maar met de app Burgerschouw kunnen gemeenten hun burgers voortaan digitaal laten schouwen. Dat maakt de burgerschouw sneller, efficiënter en aantrekkelijker voor burgers om aan mee te doen. Bijkomend voordeel is dat de schouwresultaten met een druk op de knop in het systeem staan. Het verwerken en analyseren van de scores wordt daardoor een stuk eenvoudiger.

Digitaal schouwen steeds populairder

Steeds meer gemeenten zien de voordelen van digitaal schouwen. Zeven nieuwe klanten hebben vorig jaar de oplossing in gebruik genomen. Tijdens de eerste digitale schouw in Dronten beoordeelden de inwoners de openbare ruimte eind vorig jaar met een nette 7.1. De schouwronde met de app telde tweemaal zoveel deelnemers als in voorgaande jaren.

Op de site van de gemeente laat wethouder Hans Engelvaart weten de app Burgerschouw uiteindelijk structureel te willen inzetten, “zodat iedere inwoner op elk moment een oordeel kan geven over de uitstraling van zijn buurt en wijk.”

Abonnement

Centric en Antea Group, die de app samen ontwikkelen, hebben extra geïnvesteerd om de app Burgerschouw nog beter bij de behoeften van gebruikers te laten aansluiten. De app is te gebruiken voor bestaande klanten en gemeenten die daarvoor een abonnement hebben.

Meer informatie?

Ook aan de slag met digitale burgerschouw? Neem voor meer informatie contact op met Sander de Graaf van Centric ((0182) 34 50 00) of Dirk Peeters, adviseur bij Antea Group (06 12 98 43 93).

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.