Overslaan en naar de inhoud gaan

Meeste NORA-kritiek weersproken

De expertgroep Strategie van NORA weerspreekt de meeste kritiek op het Strategiekatern.

De expertgroep Strategie en de NORA-hoofdredactie hebben gereageerd
op de reacties die van verschillende kanten zijn gegeven op het katern Strategie van de NORA, dat delen van versie 2.0 van deze overheidsarchitectuur moet gaan vervangen. In essentie worden de meeste punten van kritiek weersproken. Wel wil de hoofdredactie op diverse plekken de tekst ‘aanscherpen’.

De afgelopen twee maanden zijn met name veel reacties binnengekomen van platforms als ICT Office, de VIAG en de Architectuurraad van de Manifestgroep. Ook Guido Bayens, die aan de wieg stond van NORA, liet zich niet onbetuigd. In de nu opgestelde reactie zijn alle opmerkingen gecondenseerd tot 13 kritiekpunten.

Op de stelling dat het strategische katern niet geschikt zou zijn voor de brede doelgroep van managers en bestuurders, is de reactie dat deze groep in de nabije toekomst juist vertrouwd zal raken met informatiebeleid en architectuur.

Een belangrijk punt van kritiek was ook dat het Strategiekatern NORA te veel zou vernauwen tot een middel voor interoperabiliteit. Volgens de expertgroep is dit echter een misvatting: “Wij zijn van mening dat het begrip ‘interoperabiliteit’ ten behoeve van de scopeafbakening goed aansluit bij het in NORA 2.0 gehanteerde subsidiariteitsbeginsel. Daarbij leidt het begrip ‘Interoperabiliteit’ volgens ons juist tot een zeer brede scope voor NORA. Het voldoen aan NORA-principes zal (ingrijpende) consequenties hebben voor overheidsorganisaties die veel verder gaan dan alleen hun koppelvlak. Interoperabiliteit heeft namelijk óók betrekking op de interne organisatie, de gebruikte gegevens en systemen.”

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Dat het gebruik van het woord ‘dienst’ in het Strategiekatern gekunsteld en verwarrend is, vindt de expertgroep zelf ook. Maar de term zal blijven staan; wel wordt de definitie aangescherpt.

De overige kritiekpunten waar de expertgroep op reageert liggen in de sfeer van onder andere de ICT-gerichtheid, wet- en regelgeving, de formele status, de sturing, de strategische doelstelling, SOA en definities. Over het algemeen is de reactie dat ‘waar mogelijk’ de tekst zal worden aangepast. (FB)

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in