Overslaan en naar de inhoud gaan

Biometrische gegevens en gezichts niet samen in register

De gegevens gaan naar een centraal datacenter, maar gemeenten blijven verantwoordelijk voor wie daar toegang toe heeft.

Toetsenbord waarschuwingsbord
− Shutterstock

Zijn er plannen om biografische gegevens en gezichtsopnames in één landelijk register op te slaan? Nee, schrijft staatssecretaris Szabó in antwoord op vragen van de Tweede Kamer naar aanleiding van de plannen om de opslagmethode van biometrische gegevens te centraliseren (wijziging Paspoortwet). De verplaatsing van de opslag van biometrische gegevens naar een gecentraliseerd overheidsdatacenter gaat wél door.

Centralisering opslag

Om de veiligheid en het beheer van paspoortgegevens te verbeteren, heeft de overheid een nieuwe opslagmethode aangekondigd voor biometrische gegevens die bij de uitgifte van paspoorten worden verzameld. Deze verandering, die in de komende periode geleidelijk zal worden ingevoerd, omvat de verplaatsing van de opslag van biometrische gegevens naar een gecentraliseerd overheidsdatacenter. De huidige situatie, waarin gemeenten de biometrische gegevens lokaal opslaan, wordt hiermee aangepast. De invoering van de nieuwe opslagmethode zal geleidelijk plaatsvinden om de impact op gemeenten te minimaliseren en een soepele overgang te garanderen. De overheid zal gemeenten ondersteunen bij de implementatie en training van personeel.

Veiligheid hoogste prioriteit

De biometrische gegevens waar het om gaat, omvatten gezichtsscans, vingerafdrukken en handtekeningen die worden gebruikt om de identiteit van burgers te verifiëren en fraude te voorkomen. De stap om de opslag te centraliseren is ingegeven door de wens om een hoger niveau van beveiliging te garanderen en de gegevens beter te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang en potentiële cyberaanvallen.
‘De veiligheid van persoonlijke gegevens heeft de hoogste prioriteit’, schrijft Szabó in antwoord op vragen van de Kamer. ‘Met deze nieuwe opslagmethode kunnen we de biometrische gegevens van onze burgers nog beter beschermen. Het centraliseren van de opslag stelt ons in staat om geavanceerdere beveiligingsmaatregelen te implementeren en de toegang tot de gegevens beter te controleren.’

Gegevensverwerking decentraal

Hoewel de gegevens fysiek naar een centraal datacenter worden verplaatst, benadrukt de overheid dat de verantwoordelijkheid voor de gegevensverwerking bij de uitgevende instanties blijft liggen. Dit betekent dat gemeenten, die verantwoordelijk zijn voor de uitgifte van paspoorten, de controle behouden over wie toegang heeft tot de gegevens en hoe deze worden gebruikt. De gegevens worden in afgeschermde omgevingen per uitgevende instantie bewaard, waardoor gemeenten niet zomaar bij elkaars data kunnen.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Ook de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) was geen voorstander. De overheid veroorzaakt daarmee een groot risico voor burgers, schreef de AP in een persbericht. ‘Hoewel een centraal systeem misschien beter te beveiligen is, kunnen de gevolgen zeer ernstig zijn. De pasfoto’s en handtekeningen van bijna alle Nederlanders bij elkaar, en dan ook nog eens de vingerafdrukken van de mensen die wachten op een paspoort: dat is een goudmijn voor cybercriminelen’, zegt AP-voorzitter Aleid Wolfsen. ‘In plaats van in te moeten breken in de databases van ruim 300 gemeenten, zijn criminelen straks met één hack klaar.’

Dit artikel werd eerder gepubliceerd in iBestuur

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in