Advertentie
digitaal / Nieuws

Opstelten en Belastingdienst 'winnen' Big Brother Award

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie is volgens het Nederlands publiek de 'grofste privacyschender' van het afgelopen jaar.

02 september 2013

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie is volgens het Nederlands publiek de 'grofste privacyschender' van het afgelopen jaar. Hij kreeg daarom donderdagavond de Publieksprijs bij de Big Brother Awards. Die worden elk jaar uitgereikt door de digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom.


Desinteresse
Opstelten viel in de prijzen vanwege zijn 'desinteresse voor privacy', aldus de organisatie. Ze wijst op Opsteltens omstreden hackvoorstel, waarbij politie en justitie de mogelijkheid krijgen om in te breken op computers van verdachten. Ook zijn voorstel om kentekengegevens vier weken op te slaan om zo de pakkans van criminelen te vergroten, vindt geen genade in de ogen van Bits of Freedom.

Duidelijke winnaar

Naast Opstelten waren de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (samen met de Amerikaanse dienst NSA) en betalingsverwerker Equens genomineerd voor de Publieksprijs, maar de minister won 'met een ruime meerderheid van de stemmen'.

Belastingdienst en parkeergegevens
Ook de Belastingdienst kreeg een Big Brother Award, maar dan de Expertprijs. Die werd toegekend door een groep deskundigen op het gebied van privacy en veiligheid. De Belastingdienst krijg de award voor het ongeoorloofd gebruiken van kenteken- en parkeergegevens die door andere instanties zijn verzameld en eigenlijk vernietigd hadden moeten zijn. Dat gebeurde bij onder andere de bij de RDW ondergebrachte database met parkeergegevens waar steeds meer gemeenten bijhouden voor welke voertuigen er via digitale parkeerzuilen of belparkeren een 'parkeerrecht' is verkregen. Ook blijkt de Belastingdienst te kunnen beschikken over gegevens van snelwegcamera's die bij bijvoorbeeld trajectcontroles worden gebruikt.

Reactie Opstelten
In een ludieke op video opgenomen reactie laat Opstelten een mini-drone op zijn bureau landen. "Dankzij die drone wist ik natuurlijk al dat ik de Big Brother Award zou winnen. In tegenstelling tot deze drone, komt die prijs bepaald niet uit de lucht vallen." Opstelten zegt dat het gebruik van gegevens "altijd aan strikte voorwaarden verbonden" is. "Er zal altijd een zorgvuldige afweging van belangen plaatsvinden."

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Kaas !
...en niet te vergeten de schandalige huurverhoging (gluurverhoging), met dank aan CDA en VVD, goed voor de gouden plurk 2012 én 2013.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
hvdj101
Expertprijs? Hebben de deskundigen ook het gebruik

van 'tetanizatie wapens' in hun overwegingingen meegenomen ?

( Attacked by Directed-Energy Weapons (DEW) :

http://www.youtube.com/watch?v=z_g9KgIukC4)



Of is er een aparte prijs voor foltering?

Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie