Advertentie
digitaal / Nieuws

Bewindvoerders klagen over DigiD

Staatssecretaris Knops van het ministerie van Binnenlandse Zaken stelt dat de machtingsfunctie voor DigiD problemen van bewindvoerders en mentoren in de toekomst weg kan nemen. Nu klagen bewindvoerders van bijvoorbeeld dementerende mensen dat ze aangewezen zijn op nodeloos veel papierwerk.

16 november 2017

Staatssecretaris Knops van het ministerie van Binnenlandse Zaken stelt dat de machtingsfunctie voor DigiD problemen van bewindvoerders en mentoren in de toekomst weg kan nemen. Nu klagen bewindvoerders van bijvoorbeeld dementerende mensen dat ze aangewezen zijn op nodeloos veel papierwerk.

Nieuwe machtigingsfunctie

Knops stelt in zijn brief, waarin hij reageert op de bestaande klachten, te begrijpen dat de situatie van bewindvoerders en mentors nu niet heel prettig is. Zo mag een zoon geen gebruik maken van de DigiD van een dementerende moeder. ‘Helaas ontbreken ot op heden de noodzakelijke voorzieningen, zoals een digitale registratie van bewindvoeringen’, schrijft Knops. Met behulp van een nieuwe machtigingsfunctie die in het regeerakkoord is opgenomen, wordt het voor wettelijke vertegenwoordigers mogelijk om namens een ander zaken met de overheid te regelen.  

 

Geen eenvoudige oplossing
Wanneer de functie in zijn geheel gerealiseerd is, kan niet met zekerheid worden gezegd. ‘De planning is er op gericht hier in de eerste helft van van 2018 duidelijkheid over te kunnen geven. Uit een interne analyse is gebleken dat er geen eenvoudige oplossing is’, schrijft Knops. Het probleem is momenteel dat overheidsorganisaties niet elektronisch kunnen controleren of een persoons onder bewind staat op het moment dat hij of zij inlogt. Ook is het niet elektronisch te achterhalen of een bewindvoerder bevoegd is om te handelen namens een ander wanneer er wordt ingelogd. ‘Nergens is elektronisch raadpleegbaar wie onder bewind staan en wie bewindvoerder is.’

 

DigiD afgeven aan anderen onwenselijk

In de praktijk komt het volgens Knops veel voor dat mensen hun DigiD aan een ander afgeven, om zaken te laten regelen. Dat is volgens hem onwenselijk. ‘Juist daarom heeft een goede machtigingsfunctie wat het kabinet betreft prioriteit.’ Het Huidige DigiD Machtigen biedt nog geen oplossing voor het vraagstuk, omdat daarbij machtigingen per organisatie worden geregistreerd. Een machtiging voor alle overheidsdiensten is nog niet mogelijk, mede doordat lang niet alle organisaties op DigiD machtigen zijn aangesloten. Tot aan het moment waarop de nieuwe machtigingsfunctie is gerealiseerd, blijft de post volgens Knop ‘helaas’ het meest geëigende kanaal.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Janine Lankhorst / bewindvoerder
en ondertussen zijn we bijna vier jaar verder.... wat is er gebeurd? helemaal.... niets!
Sanne
Fijn te horen dat het nu wel prioriteit heeft, al heb ik mijn twijfels bij deze uitspraak van de staatssecretaris. De afgelopen 5 jaar (en langer in feite...) had dit geen prioriteit. Maar er is ook weinig tot niets gedaan om de weg van de post te verbeteren.

De eenvoudigste weg om dit nu effectief te regelen, is om het DIGID-gebruik gewoon formeel toe te staan: een bewindvoerder is een wettelijk vertegenwoordiger en deze kwestie kan zo onder de bevoegdheid van een bewindvoerder gebracht worden.
Lankhorst / bewindvoerder
Wat ik nou na al die jaren nog steeds niet begrijp: waarom kan de Sociale Verzekeringsbank dit nou wel perfect regelen voor bewindvoerders die de PGB's van hun cliënten beheren en laat de rest van bestuurlijk Nederland de kwetsbaarste burgers gewoon keihard in de kou staan? De SVB stelt de onder bewind gestelde burger letterlijk ook onder bewind bij de bewindvoerder: in mijn eigen account bij de SVB hangen al mijn PGB klanten onder mijn DigiD. Ik heb het DigiD van de rechthebbende helemaal niet nodig om mijn PGB-beheer naar behoren te kunnen doen. Kan de rest van het zooitje overheidsinstanties dat al jaren alleen maar meer puinhopen veroorzaakt een voorbeeld aan nemen!
André Plat / Project coördinstor
Wellicht helpt het om vanuit regie op gegevens burger te redeneren en dan te koppelen aan organisatie bevoegdheden ipv andersom. Bij het EPD bleek dat na 25 jaar een wending met perspectief. Dat modderen kan dan met 25 jaar bekort.
Trevor
Ik zou denken dat ik, als ik bewindvoerder ben, gewoon het Digid van de onder bewind gestelde mag gebruiken. Ik mag namelijk namens hem/haar de zakelijke transacties regelen.
André Leijssen / bewindvoerder
DIGID afgeven aan anderen is onwenselijk, wordt gesteld. Conclusie: dus niet verboden! Doen dus.
Advertentie