Staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken wil samen met de grote uitvoeringsinstanties en de VNG de samenwerking tussen overheidsorganisaties verbeteren. Uit onderzoek onder burgers is namelijk gebleken dat hier wat betreft dienstverlening een flinke verbeterslag is te maken.
Bijleveld zet in op betere samenwerking tussen overheidsorganisaties
Staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken wil samen met de grote uitvoeringsinstanties en de VNG de samenwerking tussen…
Dat maakt het ministerie van Binnenlandse Zaken bekend. Aanleiding is het onderzoek naar de kwaliteit van de overheidsdienstverlening, dat TNS-NIPO deze maand uitvoerde.
Burgers waarderen de dienstverlening van een individuele overheidsorganisatie met een rapportcijfer 7, zo blijkt uit dat onderzoek. Dienstverlening waarbij meerdere overheidsorganisaties zijn betrokken, scoort echter een 6,7. Deze resultaten staan ook vermeld in de ‘Voortgangsrapportage vermindering regeldruk burgers, professionals en medeoverheden’, die Bijleveld naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
De overheid in zijn totaliteit krijgt van de burger het rapportcijfer 6,4. Burgers gaven deze cijfers op basis van zeer diverse concrete ervaringen die zij hadden met de overheid, zoals het aangeven van een pasgeboren kind, het aanvragen van een uitkering en het melden van een klacht. Bijleveld streeft in deze kabinetsperiode tenminste naar een 7 voor dienstverlening van de overheid.
Minder administratieve lasten
Uit de voortangsrapportage blijkt verder dat de regeldruk vorig jaar is afgenomen. Een aantal zaken is afgeschaft of eenvoudiger gemaakt. Zoals de APK-keuring, die nu nog maar eens in de twee jaar verplicht is. Ook is de aanvraag van AOW eenvoudiger geworden, omdat de Sociale Verzekeringsbank het aanvraagformulier vantevoren invult voor de aanvrager. Verder noemt het ministerie de ontwikkeling en introductie van het Digitaal Klantdossier (DKD), dat zorgt voor minder administratieve lasten voor burger en professional binnen de sociale zekerheid.
Van de meldingen die burgers deden op www.lastvandeoverheid.nl is 60 procent opgelost, aldus het ministerie. Resultaten die hier werden geboekt, zijn bijvoorbeeld de losse fietsverlichting die op kleding mag worden gedragen, het versneld verkrijgen van een vaarbewijs en 58 begrijpelijker gemaakte overheidsformulieren.
Gemeenten
Ook voor gemeenten zijn de administratieve lasten verminderd, zegt het ministerie. De VNG heeft het aantal modelverordeningen teruggebracht van 147 naar 117. In totaal is 46 procent van de vergunningstelsels afgeschaft, verminderd of vereenvoudigd. Voor burgers betekent dit een lastenreductie van circa 23% en voor bedrijven ongeveer 26%, zo becijfert men. Een aantal verplichtingen is vervallen. Zo is het voor bepaalde groepen niet meer nodig om ieder jaar opnieuw een vergunning aan te vragen voor de collecte en hoeven eigenaars van een monument voor eenvoudige onderhoudswerkzaamheden geen aparte toestemming meer te vragen. (MV)