Advertentie
digitaal / Nieuws

Geen parkeergegevens voor belastingdienst

Parkeerbedrijven hoeven geen gegevens van parkeerders af te staan aan de belastingdienst, heeft de rechter besloten.

26 november 2013

De Belastingdienst krijgt de parkeergegevens van de klanten van het bedrijf SMS Parking niet. De rechter in Den Bosch heeft dat dinsdag bepaald in een kort geding dat de fiscus had aangespannen.

Mobiel betalen
Klanten kunnen met de diensten van SMS Parking via hun mobieltje parkeergeld betalen. De Belastingdienst eiste bij SMS Parking alle parkeergegevens op van alle gebruikers in 2012 om fraude door bijvoorbeeld leaserijders te kunnen ontdekken. ,,Het ongelimiteerde karakter van de gevraagde privacygevoelige informatie staat een toewijzing in de weg'', aldus de uitspraak dinsdag. De rechter zegt dat onvoldoende aannemelijk is dat de inbreuk op de privacy van alle gebruikers van SMS Parking evenredig is aan het nagestreefde doel. De kortgedingrechter wil niet bepalen waar de grens precies ligt, maar zegt dat dit verzoek 'in ieder geval' te ver gaat.

Gegevens terug
De Belastingdienst is het niet eens met de uitspraak en kondigde dinsdag direct hoger beroep aan.

Concurrent Yellowbrick heeft aan de Belastingdienst wel alle gegevens over 2012 gegeven toen die werden gevraagd, legde een woordvoerder dinsdag uit. De woordvoerder zegt dat verschillende juristen unaniem adviseerden dat de Belastingdienst recht heeft op de informatie. Nu de rechter anders oordeelt wil Yellowbrick de gegevens terug van de Belastingdienst. Als er wordt gevraagd naar de informatie over 2013 zal Yellowbrick die niet geven, liet de zegsman weten.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Willem Kamps
The big blue brother is watching you
a. middelveld / senior adviseur
Laten we eerst maar even het hoger beroep afwachten. er worden wel vaker spraakmakende uitspraken vernietigd. en wat is er eigenlijk mis mee dat de belastingdienst gewoon wil vaststellen dat de belastingheffing op correcte wijze geschiedt? De informatie of je ergens wel of niet geparkeerd hebt is toch geen bijzonder persooonsgegeven en bovendien wordt de infromatie niet meteen in de Telegraaf geplaatst. M.i. een beetje overdreven angst.
Pieter van der Hoog / Teamleider Informatisering
Goed dat dit getoetst wordt, ook in hoger beroep. De Wbp is in principe duidelijk, er moet sprake zijn van doelbinding en proportionaliteit. De Belastingdienst zou zelf ook nog eens kritisch moeten kijken naar subsidiariteit: ze hebben al zoveel gegevens, voegt dit nog iets wezenlijks toe?
Advertentie