Advertentie
digitaal / Nieuws

Amsterdam stelt vragen over uitrol 5G-internet

De Amsterdamse wethouder Meliani is in overleg met steden als Eindhoven, Rotterdam en Almere, die ook suggesties hebben gedaan over het wetsvoorstel. Volgens de wethouder hoeft niet een-op-een de Europese richtlijn gevolgd te worden. Ze pleit ervoor in de wet duidelijk vast te leggen wie welke risico's draagt en wil dat gemeenten voldoende regie kunnen houden in het beheer van de openbare ruimte.

16 september 2019
5-g-internet.jpg

Amsterdam wil aanpassingen zien in het wetsvoorstel over de uitrol van 5G-internet. In de hoofdstad moeten hiervoor naar schatting 10.000 extra zenders komen. Dat heeft grote gevolgen voor het straatbeeld en leidt ook tot bezorgdheid over gezondheidsrisico's, schrijft verantwoordelijk wethouder Touria Meliani in een brief aan minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat).

Kosten
Ook heeft de wethouder vragen bij de kosten en risico's die de aanleg met zich meebrengen en die voor een groot deel voor rekening lijken te komen van de gemeenten. De invoering van 5G heeft bovendien grote gevolgen voor de infrastructuur in de stad, zoals de bereikbaarheid tijdens de aanleg van duizenden kilometers glasvezel in de al overvolle ondergrond.

Regie op beheer
Meliani is in overleg met steden als Eindhoven, Rotterdam en Almere, die ook suggesties hebben gedaan over het wetsvoorstel. Volgens de wethouder hoeft niet een-op-een de Europese richtlijn gevolgd te worden. Ze pleit ervoor in de wet duidelijk vast te leggen wie welke risico's draagt en wil dat gemeenten voldoende regie kunnen houden in het beheer van de openbare ruimte. Ook stelt ze voor de rekening van de uitrol niet neer te leggen bij gemeenten die hiervoor niet voldoende draagkracht hebben.

Gezondheidsrisico’s
Verder wil Meliani dat duidelijk wordt hoe om te gaan met de zorgen over de gezondheidsrisico's van elektromagnetische straling door de forse toename van nieuwe zendapparatuur. Dit alles moet worden vastgelegd in een nieuw antenneconvenant, schrijft de GroenLinks-wethouder.

Sneller en betrouwbaarder internet
De komst van 5G moet leiden tot sneller en betrouwbaarder internet, met meer capaciteit voor aangesloten apparaten. Zo moet het de weg vrijmaken voor zelfrijdende auto's en slimme apparaten. In Nederland werken onder meer KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile aan 5G. (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Arno / Consultant
De keerzijde van privatisering. Nu wil telkens elke individuele partij ergens de straat openbreken voor zijn kabeltje.Ik ben geen jurist, maar het zou handig zijn als je als gemeente hier wat slimmer mee om kan gaan. Voor Amsterdam geldt dat in het bijzonder. Woningen worden daar nauwelijks op glas aangesloten omdat het bijna niet te doen is.

Als je dit nu eens integraal aanpakt, dan krijg je 5G en profiteer je gelijk ook van woningen die op glasvezel worden aangesloten, kan je de kosten over verschillende partijen verdelen en hoeft de straat maar één keer open.
Rechtspraktijk BAWA Afd. Bestuursrecht / Juridisch adviseur bij BAWA c.s.
Ook G5-Elektromagnetische straling stopt niet automatisch bij aankomst van het menselijk vel lezen wij op StopUmts.NL
Advertentie