Advertentie
digitaal / Nieuws

'Ambtenaar straffen voor schenden privacy’

Strafrechtelijke vervolging kan een goede manier zijn meer garantie te krijgen dat overheden goed omgaan met persoonsgegevens, zo luidt een aanbeveling uit onderzoek van Big Brother Watch, een Britse organisatie die opkomt voor burgerrechten en privacy.

20 augustus 2015

Strafrechtelijke vervolging kan een goede manier zijn meer garantie te krijgen dat overheden goed omgaan met persoonsgegevens, zo luidt een aanbeveling uit onderzoek van Big Brother Watch, een Britse organisatie die opkomt voor burgerrechten en privacy.

Vier keer per dag de fout in
Lokale overheden gaan gemiddeld vier keer per dag de fout in met het schenden van privacy, zo luidt één van de meest opmerkelijke uitkomsten van het rapport ‘A Breach of Trust’. Tussen april 2011 en april 2014 zijn er in Engeland 4.236 inbreuken op privacy gemaakt. Tussen 2008 en 2011 lag het aantal nog op 1035 incidenten. De onderzoekers noemen dat een ‘dramatische toename, niet alleen vanwege de toename in incidenten, maar nog meer vanwege het uitblijven van disciplinaire maatregelen.’

Geen disciplinaire maatregel
Bij de in totaal meer dan vierhonderd gevallen waarbij mobiele telefoons, computers, tablet, USB-sticks of andere persoonlijke informatie zijn kwijtgeraakt of gestolen is er slechts één persoon opgepakt en zijn er vijftig mensen ontslagen. In 68 procent van alle gevallen, waarbij bijvoorbeeld ook verkeerd verstuurde brieven of gevallen waarbij data gedeeld werd met derde partijen toebehoren, stond er geen disciplinaire maatregel tegenover.
 

Meer data
Het aantal Britse privacyschendingen zal alleen maar toenemen nu de hoeveelheid data toeneemt en er ieder jaar minder op papier komt te staan, zo stelt Big Brother Watch. Een manier om privacyschendingen tegen te gaan is volgens de organisatie door medewerkers van de overheid dezelfde straffen op te leggen als die van andere organisaties waar soortgelijke incidenten voorkomen. Ambtenaren moeten persoonlijk verantwoordelijk worden gesteld bij ernstige privacyschendingen.

Strafblad 

Daarnaast heeft Big Brother Watch nog een aantal aanvullende eisen. Ambtenaren die de fout in zijn gegaan moeten een strafblad krijgen, iedereen die met persoonlijke gegevens gaat werken moet vooraf een training volgen, er moet een meldplicht waarbij de personen wiens gegevens op straat zijn komen te liggen worden ingelicht. Daarnaast wil de organisatie een vaste procedure bij fouten en tot slot een landelijke inspectiedienst die de overheden controleert op hun gedrag met privégegevens.


Nederland

In Nederland is er met een meldplicht datalekken, die in 2016 ingaat, al een van de door Big Brother Watch gewenste stappen gezet op dit gebied. Een privacyschendende ambtenaar van gemeente Leiden keek gegevens van Suwinet in zonder dat deze relevant waren voor het uitvoeren van zijn beroep. De gemeente zegt een disciplinaire maatregel te hebben genomen, maar wil deze -vanwege privacyoverwegingen- niet delen met de media.

Lees het gehele onderzoek hier

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Peter / ambtenaar
Schending van privacy wordt in ons land heel normaal gevonden. Het zijn niet alleen ambtenaren die dat doen. Ook gemeentebesturen vinden het heel gewoon om de privacy te schenden, zelfs als het gaat om uiterst gevoelige medische gegevens. Als ambtenaar van de gemeente Zevenaar heb ik dit helaas zelf ervaren.

Zie: https://wijdoendatzo.wordpress.com/2013/09/21/ge …
hans wieser / senior project/programmamanager
Paul iedereen is het met jou eens dat jan de ruiter van Zevenaar strafrechterlijk vervolgd dient te worden. Deze man is onder het mom van 'burgemeester' en een slap college/raad blijkbaar tot alles in staat. Ben blij dat ik daar niet werk!!
Dominique
En de wijkteams die het nog veel bonter maken !

Gewoon iedereen straffen en beboeten die met privacy gevoelige gegevens te maken heeft en hier niet goed mee omgaat.

Strenge en duidelijke regels helemaal goed !

Dit is nu meer dan ooit nodig.

Het is zo schadelijk voor sommige personen.

Ook het verbinden/ participeren en kletsen met derden over prive zaken zonder permissie heeft al voor meerdere zelfmoorden gezorgd ( is bewezen ) dus dit zegt genoeg.

Even goed nadenken ( kunnen wijkteams en vrijwilligers blijkbaar niet ) over wat je iemand aan doet.

Advertentie