Advertentie
digitaal / Nieuws

Ambtenaar vervalste beveiligingsrapporten DigiD

Uit forensisch digitaal onderzoek blijkt dat een ambtenaar meerdere rapporten vervalste over de beveiliging van DigiD-aansluitingen.

17 juni 2023
DigiD
Shutterstock

Een ambtenaar van screeningsautoriteit Justis heeft tussen 2018 en 2022 meerdere rapporten vervalst die gingen over de beveiliging van DigiD-aansluitingen bij de overheid. Dat maakt minister Franc Weerwind bekend in een brief aan de Tweede Kamer waarin de uitkomsten van het forensisch digitaal onderzoek worden gegeven.

Verschillen in rapporten en vervalste auditrapportages 

Logius, de ICT-dienstverlener van het Rijk, kreeg signalen over verschillen in rapporten waarin de beveiliging van DigiD voor verschillende diensten onder de loep werd genomen. Deze gaan over de webomgeving ‘Digitaal Aanvragen’ waarmee burgers via internet een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) kunnen regelen. Daarnaast zijn auditrapportages vervalst over de dienst Suwinet, waarmee overheidsorganisaties gegevens van burgers en bedrijven digitaal uitwisselen.

Werk van één ambtenaar

Het forensisch digitaal onderzoek, uitgevoerd door Fox-IT, maakt duidelijk dat er in totaal elf rapporten over de twee diensten zijn vervalst, waarvan sommigen zijn aangepast en anderen zijn nagemaakt. De onderzoekers verklaren dat de vervalsingen het werk zijn van één ambtenaar bij Justis.

Minister Weerwind meldt in de brief dat er na zorgvuldig onderzoek maatregelen zijn genomen richting de medewerker en dat deze niet meer werkzaam is bij de Rijksoverheid.

Dit artikel verscheen eerder op AG Connect

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
Citaat kamerbrief: "Na zorgvuldig onderzoek zijn maatregelen genomen richting de medewerker. De medewerker is niet meer werkzaam bij de Rijksoverheid."
Excuses en een taakstraf? Of was ontslag voldoende?
P. Smit
Weer een prima artikel van BB. NOT!

Wat waren bijvoorbeeld de gevolgen van de vervalste rapporten?
Advertentie