Advertentie
digitaal / Nieuws

10 miljoen gebruikers MijnOverheid

Meer dan 10 miljoen burgers hebben inmiddels een account aangemaakt op MijnOverheid, het portaal van de overheid voor inwoners.

25 mei 2023
Vrouw bekijkt MijnGegevens-app op een smartphone
MijnGegevens appLogius

MijnOverheid, het persoonlijke portaal van de overheid voor inwoners, bereikte in mei een mijlpaal van 10 miljoen gebruikers. Via MijnOverheid kunnen mensen persoonlijke gegevens inzien, post van de overheid ontvangen in de digitale Berichtenbox en de status bekijken van lopende zaken bij de overheid. Gemiddeld gebruiken mensen het portaal 8 keer per jaar.

financieel adviseur

JS Consultancy
financieel adviseur

Fiscalist

JS Consultancy
Fiscalist

'Vaarwel blauwe envelop'

MijnOverheid werd 15 jaar geleden gelanceerd op initiatief van onder meer de Belastingdienst, RDW en UWV. Bekendheid kreeg het met name door de ‘Vaarwel blauwe envelop’-campagne van de Belastingdienst uit 2016. Veel Nederlanders kozen er toen voor om post niet meer op papier, maar digitaal te ontvangen via de Berichtenbox-app. Hiermee is digitale post van de overheid direct op een mobiel apparaat te lezen. Afgelopen jaar verzonden aangesloten organisaties meer dan 80 miljoen berichten. MijnOverheid bestaat daarnaast uit de MijnGegevens-app, waarmee mensen persoonlijke gegevens kunnen inzien.

73 miljoen inlogs per jaar

In 2022 logden 8,5 miljoen unieke gebruikers in op mijnoverheid.nl en/of Berichtenbox. Dat betekent dat ongeveer 90 procent van de gebruikers actief is. In totaal werd er vorig jaar 73 miljoen keer ingelogd. MijnOverheid is te gebruiken voor iedereen van 14 jaar of ouder, die in het bezit is van een Burgerservicenummer (BSN), de Nederlandse nationaliteit heeft of in Nederland woont, en die beschikt over een DigiD of een ander Europees goedgekeurd inlogmiddel.

Gemiddeld maken mensen met een account op MijnOverheid.nl 8 keer per jaar gebruik van de site of de app. Wie bij nader inzien toch liever weer papieren brieven ontvangt, kan dit aanpassen in de voorkeuren (alleen voor bepaalde post van de Belastingdienst is dit niet mogelijk). Deze gebruikers worden wel meegeteld, omdat hun account actief blijft.

Misbruik voor phishing

Bezoekers van MijnOverheid zijn met name te spreken over het gebruiksgemak en de overzichtelijkheid van de website, laat een woordvoerder weten van Logius, de ict-ontwikkelaar van de overheid. Minder tevreden is een deel van de bezoekers over het doorverwijzen naar een andere site of over de vindbaarheid van bepaalde informatie. Ook wordt MijnOverheid regelmatig misbruikt voor phising. Gebruikers ontvangen dan een e-mail met de melding dat er een bericht op MijnOverheid klaar zou staan en een valse link.

Doorontwikkeling 

Aan nieuwe functionaliteiten wordt gewerkt. Met behulp van gegevens uit het Handelsregister gaat MijnOverheid binnenkort tonen bij welke organisaties de gebruiker als bestuurder staat ingeschreven. Logius onderzoekt de mogelijkheid om in MijnOverheid te tonen welke gegevens van de gebruiker zijn gedeeld met welke overheidsorganisatie en wanneer dat gebeurde.

Onlangs is een pilot afgerond waarin woningzoekenden hun inkomensgegevens via MijnOverheid konden delen met woningcorporaties, om in aanmerking te kunnen komen voor een huurwoning. Na aanpassing van wetgeving kan deze mogelijkheid in de nabije toekomst landelijk worden ingezet.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie