Advertentie
carrière / Nieuws

Gemeente Maastricht ontkent FNV-aantijgingen

Volgens de gemeente Maastricht is de gewenste cao gemeenten niet passend voor de stakende zwembadmedewerkers van het Geusseltbad.

28 augustus 2024
De raadszaal van Maastricht
De raadszaal van MaastrichtGemeente Maastricht

Volgens de gemeente Maastricht worden stakende zwembadmedewerkers van het Geusseltbad niet individueel door de gemeente benaderd met verschillende loonaanbiedingen. De gemeente heeft hen wel de mogelijkheid geboden om een ‘individuele toelichting’ te krijgen op het loonaanbod, ‘zodat voor elke medewerker afzonderlijk duidelijk is wat het in zijn/haar geval betekent’.

Beleidsadviseur Duurzaamheid en Energietransitie

JS Consultancy
Beleidsadviseur Duurzaamheid en Energietransitie

Jurist Sociaal Domein

Gemeente Zeist
Jurist Sociaal Domein

Opdracht gemeenteraad

Dat schrijft de gemeente in antwoord op vragen van Binnenlands Bestuur. Afgelopen maandag kon de gemeente de vragen niet tijdig beantwoorden. Toen bleek dat vakbond FNV de werkwijze van de gemeente om zwembadmedewerkers te benaderen met een ‘schijnbaar aantrekkelijker individueel loonbod’ ten zeerste afkeurde. Het loonbod was immers al drie keer door de vakbond afgewezen. De gemeente Maastricht wijst er nu op dat de gemeenteraad het college op 2 juli opdracht gaf om de onderhandelingen te hervatten en ‘binnen de cao zwembaden te zorgen dat de basisverloning van zwembadmedewerkers significant verbetert, waarmee deze qua beloning aansluit bij de cao gemeenten’. 

Starheid niet langer uitlegbaar

In de afgelopen acht weken is het ‘tot onze grote teleurstelling’ niet gelukt de vakbonden en stakers aan tafel te krijgen, schrijft de gemeente. ‘Wij betreuren deze stap van de FNV opnieuw ten zeerste, op de eerste plaats voor alle gebruikers van het zwembad. Zij zijn en blijven de dupe van de stakingen.’ Volgens de gemeente doet deze stap doet ‘geen recht’ aan het voorliggende loonaanbod. ‘Wij vinden de starheid van de bonden gelet op het besluit van de raad moeilijk te verkroppen en naar de stad niet langer uitlegbaar.’ Medewerkers is de mogelijkheid geboden om een ‘individuele toelichting’ te verkrijgen op het gedane en inmiddels verlopen loonaanbod, ‘zodat voor elke medewerker afzonderlijk duidelijk is wat het in zijn/haar geval betekent, afhankelijk van soort functie, periodiek en loonschaal.’

Bezijden de waarheid

Volgens de gemeente is de bewering van de FNV dat de gemiddelde verhoging van 30 procent ‘onjuist’ en een ‘illusie’ zou zijn ‘bezijden de waarheid’. Het aanbod zou een gemiddelde loonsverhoging van 18,6 procent omvatten. ‘Drie medewerkers in de hoogste salarisschalen zullen op basis van dit voorstel een loonsverhoging van 8,2 procent krijgen, en de rest, vooral in de lagere schalen, een verhoging tot 29 procent.’ De gemeente meldt dat bij dit loonaanbod ‘zorgvuldig’ een vergelijking is gemaakt en aansluiting is gevonden bij het gehanteerde uurloon binnen de zwembaden van de gemeenten Roermond en Sittard, ‘die vanuit hun huidige programmering de cao gemeenten kunnen hanteren’. ‘In het aangepaste aanbod hebben wij nog eens expliciet gemaakt dat de uit-onderhandelde loonstijgingen uit de cao zwembaden van 11 procent tot en met 2025 bovenop het loonaanbod komen.’

Slechts 9 procent van de zwembaden maakt gebruik van de cao gemeenten

Gemeente Maastricht

Niet vergelijkbaar

Dat de wethouder sport ‘pensioen links laat liggen en niet aansluit op het salaris van de collega’s bij Maastricht Sport’, zoals FNV-bestuurder Koppelman beweert, klopt volgens de gemeente dan weer wel. ‘Pensioen is een uitkering en hoort niet tot de basisverloning en valt daarmee buiten het kader zoals we dat van de raad hebben meegekregen.’ De gemeente wijst erop dat pensioen ook aan de cao is gekoppeld ‘en conform de motie zoeken wij een oplossing binnen de cao zwembaden’. Verder maken de FNV en de stakers volgens de gemeente een vergelijking met medewerkers die qua functie en opleidingsniveau niet vergelijkbaar zijn. ‘In ons loonaanbod hebben we gekeken naar nabijgelegen gemeenten met een zwembad die de cao gemeenten voeren.’ Ook wijst de gemeente erop dat functies recent nog zijn afgewogen en geherwaardeerd.

Kosten zouden 'sterk toenemen' 

Net als de gemeenteraad vindt het college dat de cao gemeenten niet voor zwembadmedewerkers moet gelden, maar dat de cao zwembaden voor hen behouden moet blijven. Reden is dat deze cao inhoudelijk veel beter zou aansluiten bij de werkzaamheden die nodig zijn voor het Geusseltbad. De openingstijden zijn ruim en er is, bijvoorbeeld in de zomer, flexibiliteit nodig bij de inzet van medewerkers, benadrukt de gemeente. ‘De cao gemeenten is hier niet op ingericht, omdat deze uitgaat van een regelmatig gespreid urenpakket binnen kantooruren.’ Het beweeg- en lesprogramma van het Geusseltbad zou dan gehalveerd moeten worden en de kosten zouden ‘sterk toenemen’, want in die cao zijn ook de onregelmatigheidstoeslag en overwerk van toepassing. ‘En de formatie zou stevig moeten worden uitgebreid om het huidige programma te kunnen handhaven.’

Beraden op vervolgstappen

Volgens de gemeente past haar opvatting bij het landelijke beeld, aangezien ‘slechts 9 procent’ van de zwembaden gebruikmaakt van de cao gemeenten. ‘Geen van die zwembaden zijn in diversiteit in programma en omvang vergelijkbaar met het Geusseltbad.’ Het college zegt zich nu te beraden op vervolgstappen. ‘Wij hopen dat de FNV en de stakers tot gewijzigde inzichten komen en alsnog het formele gesprek wensen aan te gaan. Bij praten in pamfletten zijn de stad en de gebruikers van het zwembad niet langer gebaat. Wij blijven binnen de gegeven kaders open staan voor gesprek over ons aanbod voor substantiële loonsverbetering van de zwembadmedewerkers.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Het FNV vergelijkt appels met peren. Een CAO zwembaden is wat anders dan een CAO Gemeenten. Bovendien is de inhoud van functies in zwembaden kennelijk moeilijk te vergelijken met andere sportfuncties, anders waren er geen afzonderlijke cao's.
Als het FNV veranderingen binnen het CAO-domein wil behoort het dat in eerste instantie op landelijk niveau te regelen en niet via lokaal niveau herrie te schoppen.
Advertentie