Advertentie
carrière / Nieuws

Limburg lanceert integriteitsapp ‘Zuivere koffie’

‘Zuivere koffie’ heet de integriteitsgame die gisteren door de Limburgse commissaris van de Koning Theo Bovens is gelanceerd. De app is ontwikkeld met de geldprijs die de Werkgroep Integriteit Limburg ontving voor het winnen van de Ien Dales Integriteitaward in 2016. Ook de Provincie Limburg, RIEC Limburg en Waterschap Limburg droegen eraan bij. De Limburgse app is vanaf 1 december voor iedereen kosteloos te downloaden voor alle mobiele devices.

24 november 2020
Integriteitsgame-def.jpg

‘Zuivere koffie’  heet de integriteitsgame die gisteren is gelanceerd door de Limburgse commissaris van de Koning Theo Bovens. De app is ontwikkeld met de geldprijs die de Werkgroep Integriteit Limburg ontving voor het winnen van de Ien Dales Integriteitaward in 2016. Ook de Provincie Limburg, RIEC Limburg  en Waterschap Limburg droegen eraan bij. De Limburgse app is vanaf 1 december voor iedereen kosteloos te downloaden voor alle mobiele devices.

Lastige morele dilemma's

De speler kruipt bij het spelen van ‘Zuivere koffie’ in de huid van een bestuurder of ambtenaar in de fictieve gemeente Oranjelanden en krijgt daarin lastige morele dilemma’s en keuzes voorgelegd. Zo heeft wethouder Lars de Grave bijvoorbeeld wel erg nauwe banden met de projectontwikkelaar die in Oranjelanden de grootste zonneweide van Nederland wil realiseren. Wat doet beleidsmedewerker Rachida Demirci als ze na afloop van haar presentatie op een symposium een duur boek van een hoogleraar krijgt aangeboden? En kan burgemeester Henneman wel een nieuw appartement kopen in een nieuw complex waarvoor ze zich bestuurlijk heeft ingezet?

 

Meer bewustzijn van gedragscode
Het doel van deze zogenoemde ‘serious game’ is duidelijk: het versterken van het integriteitsbesef van bestuurders en ambtenaren, werkzaam in het publieke domein. Na het doorlopen van de game moet de speler zich meer bewust zijn van de geldende gedragscodes en hoe deze in de dagelijkse praktijk te hanteren. Ook kan de speler zich beter verplaatsen in de morele dilemma’s van anderen.

Drie minigames
De Werkgroep Integriteit Limburg kondigde de app een jaar geleden aan. De integriteitsgame is samen met game-ontwerper Goal043 ontwikkeld. De modulair opgebouwde game bestaat uit drie minigames en vijf afzonderlijke thema-scenario’s: gedrag in de privésfeer, belangenverstrengeling, ongewenste omgangsvormen, gebruik van bedrijfsmiddelen en omgaan met informatie. Organisaties kunnen rondom de game diverse activiteiten organiseren om het leereffect te borgen. De website van de Werkgroep Integriteit Limburg biedt inhoudelijke ondersteuning. Klik hier voor de trailer van de game.

Presentatie
De game werd afgelopen maandag op initiatief van de Limburgse gouverneur Theo Bovens tijdens een digitale bijeenkomst van alle commissarissen van de Koning gedemonstreerd aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Kajsa Ollongren en minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus. De app wordt per 1 december landelijk uitgerold binnen het openbaar bestuur bij provincies, gemeenten en waterschappen en is dus geschikt voor zowel ambtenaren als bestuurders.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

De Majjem
Vreemd dat hier wel aandacht aan wordt besteed maar niet aan de aangifte tegen een burgemeester die lid is van de stuurgroep Integriteit Limburg en een juridisch controller die tot voor kort lid was van de werkgroep Integriteit Limburg. Die laatste functie is inmiddels overgenomen door de kabinetschef van dezelfde gemeente als voorgaande personen.Een tot voor kort ander lid van de werkgroep Integriteit Limburg werkt nu - nog niet zo lang - als bestuurssecretaris bij ook weer dezelfde gemeente. Zo hou je het binnen de familie.Lijkt er verdacht veel op dat enkele voorbeelden gewoon zijn overgenomen uit de praktijk, zoals het privé gebruik van de dienstauto.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Hans / afdelingsmanager
Kijk nou toch: de vos die de passie preekt.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie