Advertentie
carrière / Nieuws

Zorgen over mentale weerbaarheid thuiswerkers

Onder zorgverzekeraars en bij vakbond FNV nemen de zorgen over de mentale weerbaarheid van thuiswerkende werknemers toe. Recent onderzoek van het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-out (NCPSB) laat een gemiddelde toename van de stressniveaus zien van bijna 40 procent.

23 april 2020
Burnout.jpg

Onder zorgverzekeraars en bij vakbond FNV nemen de zorgen over de mentale weerbaarheid van thuiswerkende werknemers toe. Recent onderzoek van het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-out (NCPSB) laat een gemiddelde toename van de stressniveaus zien van bijna 40 procent.

Overbelasting of burn-out
Basisschoolkinderen mogen op 11 mei weer (deels) naar school, maakte premier Mark Rutte gisteren bekend, maar aan het massale thuiswerken komt voorlopig geen eind. Dat begint zijn tol te eisen. Op basis van een onderzoek van onderzoeksbureau Totta meldt vakbond FNV dat ongeveer de helft van de ouders het zwaar heeft om werken met het zorgen voor de kinderen te combineren. Veel mensen helpen hun kind(eren) zeker 1 tot 2 uur per dag met leren. Ouders die moeten werken halen die uren vaak in de avond of in het weekend in. Volgens FNV kan dat leiden tot overbelasting of een burn-out.

Calamiteitenverlof en extra vrije dagen
‘In andere Europese landen ging het sluiten van de scholen en kinderdagverblijven gepaard met het toekennen van extra verlof aan werknemers’, meldde de FNV. ‘Nederland heeft wat de combinatie van werk en zorgtaken nooit vooropgelopen en laat ook nu weer zien dat de zorg voor kinderen vooral als een privézaak wordt beschouwd’, aldus bestuurslid Judy Hoffer. ‘Laat daar nu eens verandering in komen. Calamiteitenverlof en extra vrije dagen zijn in deze uitzonderlijke omstandigheden prima manieren om ouders tegemoet te komen, de overheid zou dit moeten faciliteren.’

'Groot risico op uitval'
Na vijf weken intelligente lockdown is het stressniveau bij thuiswerkers gemiddelde 40 procent hoger dan anders, blijkt uit onderzoek van het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-out (NCPSB) dat dan ook meteen de alarmklok luidt. ‘Dit levert een groot risico op uitval op. Bij een structurele toename van 40 procent ben je drie tot zes maanden verwijderd van een burn-out’, zegt NCPSB-voorzitter Theo Immers. Hij waarschuwt voor grootschalige uitval van arbeidskrachten door stress en burn-out. Dat gebeurt meestal heel onverwacht, zegt hij. ‘Mensen die uitvallen met stress- en burn-outklachten zien dat niet aankomen. De samenleving dreigt geconfronteerd te worden met een hele nieuwe golf zieken, mensen met chronische, aan stress gerelateerde klachten.’

'Toenemend aantal conflicten'
Als de stijgende trend zich voortzet, moeten we volgens Immers binnen een paar weken al rekening houden met een significante toename in het aantal burn-out patiënten. ‘Bij een stijging van de stresspercentages met 60 procent is het moment van uitval door burn-out namelijk al binnen nul tot drie maanden te verwachten. We spreken dus over een acuut probleem.’ Verder constateert het centrum een toenemend aantal conflicten. ‘Ruzies in het gezin, maar ook hoogoplopende irritaties in de supermarkt. Onze lontjes worden korter.’ De verhoogde psychische druk heeft ook geleid tot een afname van het draagvlak voor de coronamaatregelen met 21 procent, aldus de resultaten. ‘Dat merken we al in de media. Jongeren vinden het nu al moeilijker zich aan de maatregelen te houden. De solidariteit met kwetsbaren en mensen in de essentiële beroepen neemt af.’

Praktische handvatten
‘Veel van onze collectieve partners geven aan zich zorgen te maken over de mentale weerbaarheid van hun medewerkers in coronatijd’, laat IZA, zorgverzekeraar voor het overheidspersoneel, na het tonen van de resultaten van bovenstaand onderzoek weten. De verzekeraar heeft het Gezond Leven platform in het leven geroepen. ‘Deze hebben we ontwikkeld in samenspraak met onze collectieve partners. Op die pagina kunnen medewerkers gratis een online workshop volgen over hoe om te gaan met de coronacrisis. Dit focust zich op het mentale stuk: hoe blijf je positief, hoe werk je thuis et cetera.’ De workshop belooft praktische handvatten hiervoor en dat deelnemers leren goed tot rust te komen en meer aandacht te geven aan dingen die belangrijk voor hen zijn.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Sinds wanneer behoren werknemers in 2020 tot een watjes-generatie?
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie