Advertentie
carrière / Nieuws

Kwart Europarlementariërs heeft betaalde bijbaan

Bijbanen die minder dan 5000 euro opbrengen hoeven niet te worden gemeld.

ANP
06 mei 2024
Euroteken voor Europees Parlement
Shutterstock

Een kwart van de Europarlementariërs heeft bijverdiensten naast het salaris en aanvullende vergoedingen. Het werkelijke percentage ligt vermoedelijk veel hoger, omdat iedere bijbaan die minder dan 5000 euro opbrengt ze niet hoeven te melden, zeggen de integriteitsactivisten van Transparency International (TI).

Kabinetschef (via PublicSpirit)

Provincie Overijssel
Kabinetschef (via PublicSpirit)

Medior Handhavingsjurist

JS Consultancy
Medior Handhavingsjurist

Vooral bestuurs- en advieswerk

De gemelde nevenverdiensten leveren Europarlementariërs jaarlijks 8,7 miljoen euro op, maakt TI op uit de bij het Europees Parlement opgegeven bijbaantjes. Europarlementariërs doen er vooral bestuurs- en advieswerk naast, bijvoorbeeld als lid van een raad van commissarissen van een bedrijf of andere organisatie. Dat mag, zolang hun financiële belangen niet verstrengeld raken met hun werk in het Europees Parlement.

Nauwelijks Nederlanders

Nederlanders doen nauwelijks mee in de ranglijst. De hoogst genoteerde Europarlementariër, Rob Roos (voorheen Forum voor Democratie en JA21), haalt ternauwernood de top 100. Bijverdieners zijn met name aan de rechterkant van het parlement te vinden.

Bronwater tegen corona

De meestverdienende van de 705 Europarlementariërs strijkt jaarlijks 3 miljoen euro op naast zijn nettosalaris van ruim 94.000 euro. De omstreden Litouwer Viktor Uspaskich, die op eigen houtje opereert in het EU-parlement, verdient dat onder meer met de verkoop van bronwater dat tegen het coronavirus zou beschermen.

TI pleit al lang voor strengere integriteitsregels. Na het recente schandaal rond omkoping van Europarlementariërs door landen als Qatar en Marokko zijn die ook wat aangescherpt.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

T. Simpelmans
Ach ja. En dan doen we gewoon net alsof het geen corrupte bende is in Brussel.
Bert Bakker
Ik durf nog wel te stellen dat die lui al corrupt waren voordat ze in Brussel aanschoven. En dat dat heel veel zegt over onze stropdasjes en dolle minas.
P. Smit
Veel in de door hun thuislanden uitgekotste parlementariërs gaan in het EP gewoon verder met waar ze voor weggepromoveerd, pardon, naar Brussel zijn gezonden.
Dat de bijverdieners voornamelijk aan de rechterkant van het parlement te vinden zijn mag de scribent van dit stukje nog eens uitleggen. Ik geloof dat in ieder geval niet. Ursula behoort weliswaar tot de EC maar maakt er ook een financieel interessant potje van.
Hielco Wiersma
Het gaat wel om een netto salaris. Alle bijkomende belastingvrije onkostenvergoeding zijn niet meegerekend. Tijd om alle revenuen en nevenactiviteiten eens goed onder de loep te leggen.
Advertentie