Advertentie
carrière / Nieuws

Jongere kiest eerder gemeente dan provincie als werkgever

De provincie stoffig? Valt wel mee, vinden young professionals. Maar er ook graag willen werken is een tweede.

25 mei 2023
Werken bij de overheid
ANP

Hoger opgeleide jongeren willen best bij de overheid werken. Het liefst bij een gemeente of het rijk. Provincies zijn minder in trek.

Imago

Dat blijkt uit een imago-onderzoek van A&O fonds Provincies. De provincies zitten met een uitdaging in een al overspannen arbeidsmarkt. Het huidige stoffige imago zou hen in de weg zitten om jongere werknemers aan te trekken. Onderzoek, uitgevoerd door Sparkey | Motivaction, om een de juiste snaar aan te slaan bij arbeidsmarktcampagnes, laat zien dat het imago van de provincies ‘eerder positief dan negatief’ is. Ze scoren vooral goed op het gebied van maatschappelijke impact. Maar daarmee win je het niet van de concurrentie.

Gemeenten

De belangrijkste concurrenten op de arbeidsmarkt zijn de gemeenten en het rijk. Tweederde van de young professionals – hbo+ opgeleind/studerend – staat er voor open om bij een overheidsinstantie aan de slag te gaan. Daarvan heeft ruim een kwart een voorkeur voor een gemeente, 20 procent zou bij de rijksoverheid willen werken. Slechts 7 procent zou als eerst voor de provincie kiezen. Waterschappen zijn nog minder in trek: maar 5 procent zoekt het in die hoek. Een kwart van de respondenten (23 procent) spreekt het overigens helemaal niet aan om bij een overheidsorganisatie te werken.

Goed salaris

Zaken als arbeidsvoorwaarden, een goed salaris, werksfeer, de inhoud van het werk en werkprivébalans zijn de belangrijkste eerste eisen waaraan een werkgever moet voldoen, zo blijkt uit het onderzoek. Op de aspecten die van primair belang zijn, scoren de concurrenten als werkgever beter. Vooral de rijksoverheid blijkt relatief goed te scoren op onderwerpen als arbeidsvoorwaarden, ontwikkelmogelijkheden en thuiswerken. Maatschappelijke thema’s zijn voor young professionals van secundair belang bij het zoeken naar werk.

Limburg

Respondenten zouden, áls zij bij de provincie aan de slag zouden gaan, het liefst in de eigen provincie werken. Dat geldt het sterkst voor inwoners van de provincie Limburg (77 procent), en in mindere mate voor inwoners van de provincie Flevoland (41 procent). De grootste kansen bij het werven van de doelgroep liggen volgens de onderzoekers dan ook in de eigen provincie. Omdat hoog opgeleide jongeren het liefst in de eigen omgeving naar werk zoeken, zouden provincies er heel verstandig aan doen huidige medewerkers in te zetten als ambassadeurs die de provincie als werkgever in hun omgeving aanraden.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie