carrière / Blog

Tehuis voor de vleermuis

Beschermen belangrijker dan verduurzaming woningen?

21 maart 2024
vleermuis

Vleermuizen, veel mensen vinden ze een beetje eng. Maar deze snelle vliegers hebben een belangrijke rol in de natuur. Ze eten muggen en insecten waarvan mensen anders last zouden hebben. In negentig procent van de woningen gebouwd in de vorige eeuw verblijven vleermuizen wel eens. Daarom moeten ze volgens de wet beschermd worden.

Wat is belangrijker?

Vorig jaar was er een flink debat in de tweede kamer over deze vliegende muggeneters. Is beschermen van deze dieren belangrijker dan verduurzaming van woningen, vroegen parlementsleden zich af. Bij het inspuiten van isolatiemateriaal worden vleermuizen in die muren gewond of gedood door de plakkerige isolatiekorrels. Dit betekent dat de miljoenen euro’s die Den Haag wil investeren, via het nationale isolatieprogramma lokale aanpak, een bedreiging voor de vleermuis zijn.

Vleermuis in huis

Wanneer het schemert tijdens een zomeravond kan je ze zien. Ze vliegen in wijken en rond huizen. De Omgevingswet gericht op activiteiten rondom natuurbescherming zegt dat het verstoren of doden van vleermuizen verboden is. Wat vinden inwoners van Nederlandse gemeenten nou eigenlijk van dit dilemma? Er is nog geen gericht onderzoek gedaan naar deze vraag. Wel zijn steeds meer gemeenten bezig met een langere termijnsoplossing door de uitvoering van een soortenmanagementplan om vleermuizen beter te beschermen terwijl ze het isoleren aanmoedigen. En juist op dat moment worden inwoners actief. Ze melden zich massaal aan, voor het plaatsen woonhuisjes voor vleermuizen in hun eigen muren. Wanneer de vleermuis wordt verjaagd tijdens het isoleren, vinden ze een nieuw thuis bij deze mensen. Eén wooncrisis in Nederland lijkt hiermee tenminste opgelost.

Mensen deugen

Toch lijkt het gek dat dieren, met een niet zo’n aaibaar imago, hulp krijgen van inwoners. Komt dat door een goed doordacht participatieplan van een gemeente of door de opvatting van inwoners iets goeds te willen doen voor de natuur? Ik denk dat het laatste het geval is. Om het in de woorden van Rutger Bregman te zeggen: De meeste mensen deugen. Zelfs als het gaat om fladderende vleermuizen.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
De bescherming van vleermuizen is een dossier van overijverige natuurwetenschappers en een verdienmodel van bouwkundige speurders naar deze muizen. Inmiddels zijn er voorbeelden bekend dat met een onderzoeksrapport naar het slopen van een oude woning, waarvan 'het vermoeden' bestond dat er zich vleermuizen hadden gevestigd, een bedrag vergde van ca. E 5000. Het is duidelijk dat de lobbyindustrie weer goed werk heeft gedaan in Den Haag. Vleermuizen vinden altijd wel andere plekken. In tegenstelling tot bestuurders ons land; die zijn in veel gevallen volledig de weg kwijt.