Advertentie
carrière / Nieuws

Wethouder in beeld voor vice-premierschap

Het CDA heeft wethouder Hugo de Jonge uit Rotterdam gevraagd vicepremier te worden in het nieuwe kabinet. De commissaris van de Koning in Overijssel, Ank Bijleveld, moet minister van Defensie worden. Ingewijden bevestigen berichtgeving van RTL Nieuws hierover. De Jonge wordt een van de twee ministers op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Hij gaat zich bezighouden met de langdurige zorg.

17 oktober 2017

Haagse ervaring
De Jonge heeft ervaring in Den Haag. Hij was beleidsmedewerker van het CDA in de Tweede Kamer. Vervolgens werd hij politiek assistent van twee ministers van Onderwijs. Die functie vervulde hij ook kortstondig voor premier Jan-Peter Balkenende. Hij is sinds 2010 wethouder onderwijs in Rotterdam. Met Ank Bijleveld komt er opnieuw een vrouw op Defensie. Ze kwam eind jaren tachtig in de Tweede Kamer en schopte het tot vicevoorzitter. In 2001 werd ze burgemeester van Hof van Twente, maar in 2007 keerde ze terug naar het Binnenhof om staatssecretaris van Binnenlandse Zaken te worden in het kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie. Ze is sinds 2011 commissaris van de Koning.

Hoekstra en Wiebes
Ook is bevestigd dat CDA-senator Wopke Hoekstra minister van Financiën wordt. Hij is nog partner bij McKinsey. Deze week kwam al naar buiten dat VVD'er Eric Wiebes, nu nog staatssecretaris van Financiën, minister van Economische Zaken en Klimaat wordt en dat Halbe Zijlstra, fractievoorzitter bij de VVD, de beoogde minister van Buitenlandse Zaken is. Andere bewindspersonen van het nieuwe kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn nog niet bekend. Maar bij de ChristenUnie zal Carola Schouten vrijwel zeker het kabinet ingaan en bij D66 Wouter Koolmees. Ze waren beide de rechterhand van hun fractieleider bij de formatieonderhandelingen. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie