Advertentie
carrière / Nieuws

Personeelstekort doet uitvoeringsorganisaties piepen en kraken

Tekort aan personeel dwingt uitvoeringsorganisaties hun werkprocessen om te gooien. De Belastingdienst heeft ruim 1.000 vacatures openstaan.

09 augustus 2022
Personeelstekort raakt overheidsorganisaties

Steeds meer uitvoeringsorganisaties zoals de Belastingdienst en de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) ondervinden grote problemen om personeel aan te trekken en moeten uit nood hun werkwijze aanpassen.

Dat blijkt uit navraag van de NOS bij tien uitvoeringsorganisaties. Zo lopen vanwege personeelsgebrek onder meer bij de BelastingTelefoon de wachttijden op, staan  dagprogramma's van gedetineerden onder druk en stapelen de aanvragen voor verblijfsvergunningen zich op.

Ziekteverzuim

Eerder berichtte Binnenlands Bestuur al over gemeenten die vanwege de krapte op de arbeidsmarkt amper of geen nieuwe mensen kan vinden, waardoor ze werden gedwongen een keuze te maken welke diensten wel en niet konden aanbieden. De gemeente Stichtse Vecht kondigde dit voorjaar al aan het werk met een kwart te verminderen. Ook uit de gemeenten Eindhoven, Hoogeveen en De Wolden en Oldambt kwamen geluiden dat het piepte en kraakte in de organisatie, mede vanwege een hoog ziekteverzuim. Dat wordt dan weer veroorzaakt door de oplopende werkdruk. Volgens burgemeester Cora-Yfke Sikkema van de Groningse gemeente Oldambt zouden veel ambtenaren ‘op zijn’ omdat ze op meerdere afdelingen vanwege het ziekteverzuim van collega’s en lang openstaande vacatures omkomen in het werk. Een steeds kleiner clubje ambtenaren moet al het werk doen.

Vacatures

Bij uitvoeringsorganisaties is het blijkens de inventarisatie van de NOS niet veel anders. Ze kampen met een gemiddeld ziekteverzuim van soms meer dan 8 procent en hebben veel vacatures open staan. Bij de Belastingdienst gaat het om liefst 1.350 vacatures. Die organisatie heeft extra mensen nodig zijn voor de zogeheten box-3 uitspraak van de Hoge Raad en de nasleep van de kinderopvangtoeslagaffaire. Daarnaast is de vervangingsvraag bij de vergrijsde dienst hoog.

Externe inhuur

Bij de DJI hebben ze 1.000 vacatures openstaan, bij Rijkswaterstaat ruim 500. Met de inhuur van externen kan het probleem in veel gevallen maar deels worden opgelost. Eigenlijk zijn de Inspectie van het Onderwijs en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd de enige uitvoeringsorganisaties die aangeven niet zoveel last te hebben van de krapte op de arbeidsmarkt.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

T. Simpelmans
Wat verrassend. Vorig jaar is nijn salaris bij de overheid 6% verlaagd. Dit jaar wordt mijn salaris met big eens 10% verlaagd. Maar of ik wel wat harder wil werken. Voor opleidingen is al helemaal geen tijd meer en zaken die de hele organisatie aangaan, worden inmiddels steevast gepland onder lunchtijd (zelf brood meenemen).
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Rob Sabreur
Ik heb twee tips voor de lagere overheden:

1) zeg eens nee tegen het rijk als ze weer eens taken over de schutting willen flikkeren zonder eerst de randvoorwaarden ingevuld te hebben en
2) toon lef en neem ook eens mensen aan die hun sporen al verdiend hebben in het bedrijfsleven. Dit zijn vaak mensen die wel onder druk kunnen werken en vaak met frisse inzichten kunnen komen om stroperige processen vlot te trekken.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Marco Hoogeveen
Bijzonder…grote tekorten om personeel te vinden, terwijl ervaren krachten nul op het rekest krijgen als ze solliciteren. Ik probeer sinds twee jaar weer fulltime bij een gemeente in het noorden des lands aan de bak te komen, maar met meer dan 30 jaar ervaring in diverse segmenten ben je boven de 50 jaar kennelijk niet meer aantrekkelijk. En dat terwijl ik nog bruis van energie en niet een “vastgeroeste” ambtenaar ben… Schort het misschien ook bij het wervings- en selectieproces?
Overigens hou ik mij van harte aanbevolen voor aanbiedingen en kom graag eens langs om te kijken wat ik voor de gemeente kan betekenen, zowel als adviseur of als manager…
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Nico Bos
Op kennis zit men vaak helemaal niet te wachten ...."Gemeente Stichtse Vecht nam een uitzonderlijke maatregel om de noodzakelijke verjonging in de organisatie te bewerkstelligen. Simpelweg door alleen nog mensen onder de 35 aan te nemen kwamen ze tot een baanbrekend resultaat. Een bijzonder voorbeeld als het gaat om het vraagstuk verjonging voor een toekomstbestendige organisatie." (bron: Trends in HR, 27 dec 2018). Nu in 2022 zitten we inderdaad met een (landelijk) baanbrekend probleem, het gebrek aan kennis en een geschikt opleidingsniveau. De belastingdienst is ook zo´n prachtig voorbeeld.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie