Advertentie
carrière / Column

Tegenwicht voor evenwicht

De voornaamste en meest blijvende invloed op een gezond en gelukkig leven blijkt het hebben van goede relaties te zijn.

12 oktober 2023

Uit balans zijn is ‘in’. Iedereen lijkt er last van te hebben. Werkend, studerend, pensionerend. Gebukt onder werkstress, prestatiedruk, pensioenangst. Steeds weer nieuwe angsten en stressoren verschijnen op ons toneel. En als we niet uitkijken gaan ze met ons aan de haal.

Want je leest niet anders en je hoort niet anders. Dat ‘dit’ toch wel erg zwaar is, druk geeft, spannend is. De bril waarmee we onszelf en elkaar bekijken is er één van kwetsbaarheid. En wat je aandacht geeft groeit. Dus ook dat kwetsbare gevoel. We zijn bijna vergeten dat we nog een andere kant hebben. Waar onze veerkracht en ons zelf oplossende vermogen zit. Een kant waarmee we veel dingen voor elkaar kregen en krijgen. In coaching ga je met ál die kanten aan de slag. Het klachtgebied mag er zijn. Maar er zijn ook altijd een ‘sterke ik’ en allerlei hulp- en krachtbronnen. Hoog tijd voor een stukje groepscoaching.

Onze klachtgebieden hebben aan belangstelling dus geen gebrek. Gelijk maar eens op zoek naar waar we dan sterk in zijn. Tja, dat valt misschien nog niet zo mee. We weten dat onze innerlijke oermens niet zo van de verandering is. Dat we al snel de handdoek in de ring gooien wanneer we – met ons gedrag of onze manier van denken – een ander pad willen inslaan. Dit is echter beslist geen kwestie van slapheid! Het is juist onze energiebesparingsmodus die hier aan het werk is. Vaak heel nuttig, anders zouden we steeds oververmoeid zijn. Maar voor een veranderplan werkt het minder goed. We kúnnen heus wel veranderen, als we het echt zelf willen en het in kleine, concrete stapjes weten aan te pakken. En als we eenmaal doorhebben dat die stapjes werken, dan geeft dit een ‘boost’ aan dat zelf oplossende vermogen van ons. Dat smaakt naar meer en dan gaan we ook voor meer. Hoe sterk wil je het hebben!

Het langstlopende wetenschappelijk onderzoek naar gezond en gelukkig leven – de 84-jarige Harvardstudie – vertelt ons ook opbeurende zaken. De deelnemers aan dit onderzoek vullen tweejaarlijks uitgebreide vragenlijsten in over ‘de staat van hun leven’ en worden daarnaast regelmatig medisch gescreend. Velen van ons zullen denken dat goede carrière, lichaamsbeweging en een gezond dieet, cruciaal zijn voor een gezond en gelukkig leven. Echter, de voornaamste en meest blijvende invloed blijkt het hebben van goede relaties te zijn. Ons vermogen om ons met anderen te verbinden is dus het allerbelangrijkste ingrediënt voor ons eigen welzijn. Ook blijkt uit dit onderzoek dat juist de ingewikkeldheid van het leven éxtra bijdraagt aan het ervaren van geluk. We hebben als het ware de dalen nodig om de pieken te kunnen waarderen. Voilà, onze ultieme hulp- en krachtbronnen in een notendop.

We zijn dus niet van suiker, we beschikken over contactuele eigenschappen en ook onze mindere levenservaringen hebben een positieve waarde. Ik ben zeker niet de zalvende coach die voortdurend positieve psychologie zit te bezigen. Maar voor deze ene keer, in dit sombere tijdsgewricht, is dit mijn tegenwicht voor nieuw evenwicht.
 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bert Bakker
Redelijke voeding en een redelijk ritme. Mensen kosten meestal.
Advertentie