Advertentie
carrière / Nieuws

Vakbondsleden stemmen in met cao gemeenten

Het principeakkoord cao gemeenten valt in goede aarde bij vakbondsleden. Van de leden van FNV Overheid die een stem hebben uitgebracht heeft 86 procent ermee ingestemd. Vakbond CNV laat weten dat 85 procent van de in totaal 1631 stemmers voor het akkoord is. Ook 90 procent van de FDO-MHA-leden die hebben gestemd zijn akkoord.

20 december 2021
Akkoord-shutterstock-1452180959.jpg

Het principeakkoord cao gemeenten valt in goede aarde bij vakbondsleden. Van de leden van FNV Overheid die een stem hebben uitgebracht heeft 86 procent ermee ingestemd. Vakbond CNV Overheid laat weten dat 85 procent van de in totaal 1631 stemmers voor het akkoord is. Ook 90 procent van de FDO-MHA-leden die hebben gestemd zijn akkoord.

14 euro minimumloon
‘Met deze uitslag zijn we zeker wel tevreden’, aldus FNV-woordvoerder Yvette de Vries. ‘We hadden wel verwacht dat de leden voor zouden stemmen, ze vinden het geen verkeerde cao. Met name die 14 euro minimumloon lijkt daarbij belangrijk te zijn. Zeker nu het aanstaande kabinet niet verder wil gaan dan paar centen erbij.’ Vakbond CNV Overheid laat weten dat ook de reacties van de tegenstemmers mee zullen worden genomen 'voor nu en/of de volgende ronde'. 'Voor de zomer willen we onze inzet voor de volgende ronde rond hebben. Vanaf het voorjaar zullen we hiervoor met de mensen in de sector het gesprek aangaan', laat onderhandelaar Juan Schot weten.


Kritische opmerkingen

Ook 90 procent van de leden van FDO-MHA, die aangesloten zijn bij de Centrale Middelbare en Hogere Functionarissen (CMHF), die hebben gestemd (15 procent van het totaal) zijn positief over het bereikte principeakkoord, laat secretaris Wim Plug weten, 'maar wel met kritische opmerkingen'. Hij vat het heel kort samen: de kosten stijgen sneller dan het salaris en voor postactieven levert dit resultaat door het in verleden loslaten van koppelingen niets op.


Bonus
De vakbonden FNV Overheid, CNV Overheid en FDO-MHA en de werkgevers VNG en WSGO sloten begin november een principeakkoord voor een nieuwe cao gemeenten. Daarin staat dat gemeenteambtenaren er 1,5 procent bij krijgen per 1 december 2021 en 2,4 procent per 1 april 2022. De cao loopt tot 1 januari 2023. Opvallend daarbij is de ‘bonus’ van 1200 euro bruto naar rato dienstverband die in de loop van 2022 (eenmalig) wordt uitgekeerd.

Nog niet definitief
De vakbonden hebben het principeakkoord met een positief advies voorgelegd aan hun leden die er van 22 november tot en met 19 december over konden stemmen. De FNV is de eerste die met de uitslag naar buiten treedt, CNV volgde later vanmiddag. Na de ledenraadplegingen van de afzonderlijke partijen en bekrachtiging door de besturen wordt het akkoord pas op zijn vroegst definitief op 27 januari 2022, want dan is de vergadering van het VNG-bestuur.

Reacties: 17

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Pietje / HR
Mooi hoe de boomers zich op voorhand dachten te organiseren maar de praktijk weer keihard anders uitpakt. Prima cao, modern en heel solidair (14 euro en de discriminerende leeftijdsdagen eraf). And if you don't like it, move, your're not a three :)
Bert Spierings / Medewerker SZW
Brandhout CAO. De FNV maakt zich alleen druk om politiek bedrijven PVDA verlengstuk dus het bashen van Wilders en Baudet En dan in de 2e kamer gaan zitten of Europees Parlement i.p.v. opkomen voor hun leden. Links lullen en recht vullen dus. Laat ze eerst eens een CAO af laten sluiten die recht doet aan de werkzaamheden, dus prijscompensatie plus. En niet een jaar op hun handen gaan zitten en dan met dit lachwekkend resultaat komen. FNV is PVDA. Dat linkse gelul koop ik geen brood voor. En dan maar mauwen dat de vakbonden leeglopen.



Die vakbonden zitter er puur voor zich zelf en hun goud gerande regelingen. Jammer dat ik maar één keer kon opzeggen.



Joris
Bah, echt schandalig dat vakbondsleden hiermee akkoord gaan! Geeft idd maar weer aan dat ze niks anders zijn dan een verlengstuk van de werkgever, als controlled opposition puur voor de bühne!



Nog schandaliger is natuurlijk dat dit het bod was van onze werkgever, zie hiermee zogenaamd zijn waardering mee laat zien! Om te janken!
Bas / beleidsmedewerker
Ongelooflijk maar waar: 86% heeft voor gestemd... Enige blokkade kunnen de Gemeenten zijn. Zij zullen dit geweldige bod voor de werkgever echter niet afwijzen.



op naar de CAO van 2023!
criticus
De FNV roept het kabinet op hun beloften waar te maken, maar zelf gooien ze hun eigen belofte te strijden voor koopkrachtbehoud makkelijk overboord. Je hebt geen vijanden meer nodig met zulke vertegenwoordigers...
pieter / wegkijker
Ik heb als lid stemrecht, ik heb voor gestemd. Maarsnel lid worden criticus en Bas.
Joost
Jammer dat een meerderheid van een klein deel van de ambtenaren, bondsleden, hier mee instemt. Ligt misschien aan de leeftijd. Per saldo minder vrije dagen.

Brugdagen, 5 mei en Hemelvaartsdag vervallen en worden nu verplicht aangewezen uit de 6 'extra' dagen die de meeste ambtenaren op basis van leeftijd al hebben.

Ook ontbreekt bij dit bod de prijskostencompensatie..

(3,9% loonstijging in twee jaar en alleen in 2021 als 5% inflatie)
Martin / controller
Heel jammer dit. Het aantal stemmers zegt natuurlijk al genoeg. De interesse voor dit soort dingen is ver te zoeken. En dat ligt niet aan de bonden maar aan de instelling van veel mensen. Heel goed dat de jongeren er dagen bij hebben gekregen, maar voor de rest ben ik het helemaal met Joost eens. Ik ben zelf FNV lid en heb tegen gestemd. Zeker ook om de redenen die Joost noemt. Veel ambtenaren die die 6 "extra" dagen hebben leveren juist in. Daarnaast werd er veel nadruk gelegd op de verhoging van het min. loon. Erg mooi hoor, maar het kabinet gaat er nu ook mee aan de gang. Dus wat heeft het nu uiteindelijk opgeleverd. Bij de volgende CAO onderhandelingen weer vol aan de bak bonden!
lawrence
Ondanks de grote minpunten heb ik - als jonge ambtenaar - voor de cao gestemd. Het minimumloon van 14 euro heeft doorslag gegeven. Het geeft meer lucht aan collega's die onderaan de ladder staan. Volgende keer kunnen we strijden voor een hoger percentage, maar vergeet de positieve impact van 14 euro als minimumloon niet.
ambtenaar / ICT
Elke transparantie rondom het stemmen ontbreekt. Wie kan controleren of 86% echt voor gestemd heeft?
Henk
2 hooguit 3 procent heeft een stem uitgebracht. Hier surft de hele goe gemeente op mee. Ik schat in dat het merendeel van de mopperaars nog niet eens heeft overwogen om zich te organiseren. Om tegengas te kunnen geven in CAO onderhandelingen nemen alleen de georganiseerden een weloverwogen standpunt in. Ooit er over nagedacht waarom er zoveel mega grote en niet meer bestuurbare "overheids" organisaties ontstaan? Organiseer je en laat je stem horen!
Joost
@Lawrence.

De € 14 is leuk voor de bühne. De toeslagen van de medewerkers worden door hoger loon verminderd per saldo schiet er weinig over voor de enkeling die in deze lager loonschaal valt.

@Henk

Je kan wel een eigen organisatie/ clubje beginnen maar dat zal op niets uitlopen zolang er meelopers zijn zoals de FNV, een bejaarden club, die niet nadenken mar overal mee instemmen.

Zelf denk ik dat er veel meer bereikt kan worden in het stemhokje. Stem dus vooral geen VVD, D66 en CDA. De overige partijen zijn overigens niet veel beter en komen niet verder dan de 'slechte' lonen in het onderwijs. Als gemeente ambtenaar wil ik overigens wel ruilen met deze slechte lonen inclusief bijbehorende vakantie. (de rekentoets is wat dat betreft geen probleem)
lawrence
@joost

Ik weet niet welke berekeningen jij maakt, maar 14 euro per uur levert uiteindelijk meer op dan toeslagen bij 10.8 euro per uur. Bij 14 euro per uur krijg je nog steeds zorgtoeslag. Zelfs als het uitkomt op een klein plusje of hetzelfde bedrag, dan scheelt het men veel regelwerk met belastingdienst. Dat scheelt kopzorg en levert meer rust op. Jij hebt zeker nooit zulke situaties meegemaakt en het blijkt. Ik wel.
H. Wiersma / gepens.
Wat we bij dit soort stemmingen behoren te zien/weten is: hoeveel leden hebben de desbetreffende overheidsonderdelen van de respectievelijke vakbonden en hoeveel leden voor en tegen hebben gestemd.
Astrid
Sorry hoor, Lawrence maar die stijging van minimum loon naar 14 euro is echt onzinnig geweest. Ik snap niet dat de bonden daarop ingezet hebben, dan wel andere zaken uitgeruild hebben! Want die 14 euro komt er toch al, of dat nou nederlands beleid of europees beleid wordt. Binnenkort heb je een stijging van minimumloon. Dus dat is een onzinnige uitruil geweest waar het gros van de gemeente ambtenaren niks aan heeft. Daarnaast geld vanaf 1 juli de nieuwe CAO Aan de slag voor ambtenaren met een arbeidsbeperking en laat dat nou net de groep medewerkers zijn die op dit moment nog onder dat ,mimimumloon zitten! Oftewel er is iets door de bonden uitgeruild, zonder dat we daar ook maar iets voor terug hebben gekregen! Een mooi toneelstukje puur voor de buhne! Klasse bonden, lekker opgelet weer!...
Nadieh / Adviseur
Ontzettend mager CAO, maar wat ik nog erger vind is dat ik nu al 13 maanden zonder CAO zit en wss effectief 11 van de 24 maanden waar die écht voor geldt, actueel is. En dan terugwerkende kracht, ben benieuwd belastingtechnisch hoe nadelig dat weer is (met bijzonder tarief volgens mij). Ik ga er maar vanuit dat het allemaal zeer tegen zal vallen. En begin ajb NU met de onderhandelingen voor het volgende CAO zodat die per 1 januari 2023 ingaat ajb! Mag die wel in verhouding zijn met de inflatie??
gevolg
Ben benieuwd hoe die 14 euro per uur gaat uitpakken. Zou me niet verbazen als dadelijk gewoon HBO/WO studenten tijdens hun studie dit soort baantjes gaan oppakken om vervolgens de mensen die duurzaam in deze functies zouden kunnen blijven werken alsnog verdrukken naar lager betaalde functies in andere sectoren.



Advertentie