Ambtenaren slikken ‘karige’ cao rijk
De leden van de vakbonden CMHF, FNV en CNV Overheid hebben het onderhandelingsakkoord over de cao voor rijksambtenaren aanvaard: een loonsverhoging van 2 procent in 15 maanden en een eenmalige uitkering van 300 euro eind dit jaar.

De leden van de vakbonden CMHF, FNV en CNV Overheid hebben het onderhandelingsakkoord over de cao voor rijksambtenaren aanvaard: een loonsverhoging van 2 procent in 15 maanden en een eenmalige uitkering van 300 euro eind dit jaar.
In de cao, die geldt voor 120.000 rijksambtenaren, is eveneens een afspraak gemaakt over de thuiswerkvergoeding over 2021. Die gaat netto 430 euro bedragen. Over 2022 gaat het over 2 euro per dag en daarbovenop 750 euro per vijf jaar voor inrichting en stoffering van de thuiswerkplek.
Recht op onbereikbaarheid
Afgesproken is ook dat schoonmakers per 1 januari 2022 in het Functiegebouw Rijk komen, hetgeen per saldo voor hen neerkomt op een loonsverhoging.
Een deal is er ook over de vaste toelage voor onregelmatige diensten. Die wordt over het jaar 2021 verdubbeld naar 75 euro. En rijksambtenaren krijgen het recht op onbereikbaarheid buiten werkuren. Verder wordt de verlofspaarregeling verruimd van 50 naar maximaal 100 weken.
Tegenzin
CNV Overheid spreekt over een ‘karige cao’ die ‘met frisse tegenzin’ door de leden is aanvaard. De looptijd van de cao is van 1 januari 2021 tot en met 31 maart 2022. De loonsverhoging gaat echter pas in vanaf 1 juli 2021.
Tachtig procent van de CNV-leden stemde voor, al waren de reacties bij de stemming volgens de bond behoorlijk negatief, vooral wat betreft de karige loonsverhoging. Daarnaast heeft de weigering van de werkgever om te praten over vervroegde uittreding bij veel leden kwaad bloed gezet.
Een lichtpuntje voor de leden is volgens CNV Overheid de structurele afspraak met betrekking tot thuiswerken.
Frustratie
Bart Schnoor, onderhandelaar namens CNV Overheid, spreekt van een mager resultaat. ‘De frustratie bij de rijksambtenaren over de houding van de werkgever is tijdens het traject behoorlijk gegroeid. We verwachten dan ook dat bij de volgende onderhandelingen de werkgever uit een ander vaatje tapt.’
FNV-onderhandelaar Marco Ouwehand: ‘Veel leden waren opgelucht dat de verslechteringen, die in eerste instantie in het bod van de werkgevers zaten, van tafel zijn.’ Maar van de leden die voor het eindbod hebben gestemd gaf volgens hem 70 procent wel aan dat ze meer van hun werkgever hadden verwacht.
Met enkel mijn pet op van Rijksambtenaar is mijn eerste instinct misschien ook om te mopperen, maar kijk ik ook als doorsnee belastingbetaler en burger, dan is het niet meer dan normaal dat de Rijksoverheid geen riante autonome groei in beloning kent. De overheid kan/behoort immers ook niet autonoom te groeien zoals een bedrijf, waar bedrijfssucces zich wel vertaalt naar een hogere beloning voor het personeel.
Het succes van de overheid gaat linea recta naar de samenleving, naar het voordeel voor en welzijn van iedereen. Dat is ook wat je mede drijft als ambtenaar, lijkt mij. Maar wat salaris betreft zijn er ver uitlopende schalen en tredes om ook individuele ambities te stimuleren en prestaties te belonen. En wie minder carrièregericht is of anderzijds geen schaalgroei meer heeft, hoeft er in elk geval geen boterham minder om te eten.